Saturday 20 October 2007

Mediterranean Cosmos: Ντροπή!!!

Πήγαμε που λέτε σήμερα στο Cosmos για βολτίτσα και η κατάσταση που αντίκρυσα ήταν επιεικώς απαράδεκτη! Όλο το εμπορικό κέντρο ήταν ανοιχτό από πάνω, ενώ έβρεχε αρκετά και όλοι οι διάδρομοι ήταν μούσκεμα! Σε διάφορα μέρη είχαν βάλει τις γνωστές κίτρινες πινακίδες "Caution - Wet floor" (duuuh!!!). Σε μεγάλο μέρος υπάρχει μάρμαρο κάτω και γλιστρούσε επικίνδυνα! Έπρεπε να πηγαίνεις σύρριζα με τις βιτρίνες για να μην γλιστρίσεις και να μην βραχείς, γεγονός που όπως ήταν φυσικό προκαλούσε συνωστισμό. Περιττό να πω φυσικά πως είχε παγωνιά! Είναι τελείως γελοίο να κυκλοφορείς μέσα σε εμπορικό κέντρο με ομπρέλα! Η διεύθυνση άραγε τι κάνει;;;

Δεν λέω, το καλοκαίρι είναι ωραία που είναι ανοιχτό το εμπορικό κέντρο και νιώθεις σαν να κάνεις βόλτα σε εξωτερικό χώρο, αλλά τον χειμώνα οφείλει το κέντρο να κλείνει από πάνω. Είμαι σίγουρη πως στην Αθήνα δεν θα υπήρχε περίπτωση σε κάποιο εμπορικό να συναντούσε κανείς κάτι παρόμοιο! Ένα μεγάλο εμπορικό έχουμε όλο όλο εδώ στην Θεσσαλονίκη και είναι κρίμα να δυσφημίζεται έτσι από μόνο του! Θα'πρεπε από το πρωί να δωθεί εντολή να κλείσουν οι τέντες, έτσι ώστε και να προλάβει και να ζεσταθεί ο χώρος και να μην βρέχεται ο κόσμος.

Θα έβγαζα και φωτογραφίες με το κινητό αλλά με τα νερά της βροχής και το κρύο δεν το επιχείρησα. Η περιγραφή αρκεί πιστεύω!

Edit (22/11/2008): Επειδή παρατηρώ πως εξακολουθούν να έρχονται σχόλια σε αυτό το ποστ που έγραψα πέρσι, οφείλω να διευκρινήσω κάποια πράγματα: η κατάσταση που περιγράφω στο εν λόγω ποστ ήταν αυτό που επικρατούσε πέρσι. Φέτος δεν ισχύει κάτι τέτοιο, και μάλιστα το Cosmos είναι αγαπημένος μου προορισμός για βόλτα τα Σαββατοκύριακα. Μου αρέσει πολύ το εμπορικό αυτό. Μου αρέσει που το καλοκαίρι είναι ανοιχτό και σου δίνει την αίσθηση πως περπατάς σε ανοιχτό χώρο, χωρίς ωστόσο να ενοχλείσαι από αυτοκίνητα, και τον χειμώνα είναι κλειστό και έχει πλέον ζέστη. Από πέρσι τον Οκτώβριο που έγινε το ποστ αυτό δεν έχει ξαναδιαπιστωθεί κάτι τέτοιο (να μπαίνει βροχή) καθώς έχουν κλείσει καλά όλα τα σημεία. :)

15 comments:

  1. "What is a little rain between friends?" LOL!

    Τι να πει κανείς ένα ακόμα ελληνικό παράδοξο σε όλο τους το μεγαλείο. Πραγματικά το Cosmos είναι πανέμορφο και είναι κρίμα να χαλάει η διάθεση των επισκεπτών από ευτράπελα που θα μπορούσαν εύκολα να έχουν αποφευχθεί. Ελλάδα... η χώρα που το αυτονόητο δεν είναι και τόσο αυτονόητο δυστυχώς...

    Δε βαριέσαι... Danah and friends will prevail eventually!

    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  2. Σε πιστεύω απόλυτα.
    Επείδη είχα συμμετάσχει στην κατασκευή του εδώ mall και πολλοί φίλοι μου ήταν στην κατασκευή του cosmos, μου έκανε εντύπωση πως η ίδια εταίρεία - Lamda Development - στην μία περίπτωση κατάφερε να φτιάξει ένα πανέμορφο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα mall και στην άλλη ένα απαράδεκτο εμπορικό, που μας γυρίζει σε εποχές του 80.
    Και όμως γίνεται...
    Και οι αιτίες πολλές και διάφορες.
    Κοινώς ότι ήταν να πάει στραβά πάνω... πήγε! Και ας είχε και τις ευλογίες του Πατριάρχη!
    ;)

    ReplyDelete
  3. Το The Mall είναι όντως φανταστικό εμπορικό. Είχε τύχει να το επισκευτώ πέρσι τελείως τυχαία και ενθουσιάστηκα. Πραγματικά μου θύμισε μεγάλα εμπορικά του εξωτερικού και ειλικρινά δεν είχα τίποτα να ζηλέψει από αυτά! Μάλιστα είχα πάει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και ο στολισμός ήταν πολύ όμορφος!

    Το Cosmos πάλι έχει άλλο concept πιστεύω... Είναι σαν να περπατάς στον δρόμο, μόνο που δεν έχεις την έγνοια που θα αφήσεις το αυτοκίνητο και δεν έχεις να διασχίσεις δρόμους με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αμάξια, μποτιλιάρισμα, διαβάσεις κλπ κλπ).

    Μου αρέσει σαν concept και το Cosmos απλά σίγουρα θα μπορούσε να είναι χίλιες φορές καλύτερο!

    ReplyDelete
  4. Υπάρχουν κάποια σαφή πλεονεκτήματα στο να φτιάξεις ένα "υπαίθριο" εμπορικό κέντρο (π.χ. δεν χρειάζεται θέρμανση και κλιματισμό, οπότε είναι πιο οικολογικό) αλλά επιβάλλεται να χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα υλικά (π.χ. όχι μάρμαρο στο δάπεδο). Το να φτιάχνεις ένα υπαίθριο κέντρο με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνεις ένα κλειστό, και απλά να μην του βάζεις σκεπή, είναι προχειροδουλειά.

    Αυτά βέβαια τα λέω γενικά και αόριστα, γιατί δεν έχω πάει ποτέ στο Cosmos, και στο Mall μόνο μια φορά.

    ReplyDelete
  5. ήμουν και εγώ και προσυπογράφω την κατηγορία!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  6. Τι να πώ?
    Εχω πάει και εγώ και πραγματικά γέλαγα με την κατάσταση...Εχω πάει και στο Mall στην Αθήνα και σας λέω ότι το Cosmos σαν concepti είναι πολύ μπροστά, μιλάμε για τεράστιους εξωτερικούς χώρους για περπάτημα το καλοκαίρι που δεν νιώθεις ότι είσαι σε εμπορικό κέντρο σε αντίθεση με το Mall που σε κλείνει σε 4 τοίχους...Αλλά τα νερά κάτω μεγάλη κατάντια...

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα σε όλους.
    Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω κάπως καλύτερα τα πράγματα θα ήθελα να προσθέσω το σχόλιο μου.
    Έχουν δίκιο όσοι λένε ότι είναι γελοίο να είναι ανοιχτό ένα εμπορικό κέντρο. Το πρόβλημα είναι αλλού όμως. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Mediteranian Cosmos όπως θα θυμούνται μερικοί και τέντες είχε και θέρμανση όπως επίσης και κλιματισμό! το καλοκαίρι. Η τέντα όμως θεωρήθηκε πως ήταν παράνομη από τον δήμο και η διεύθυνση του Cosmos αναγκάστηκε να την βγάλει!
    Παρ' όλα αυτά και μετά από πολλούς μήνες ταλαιπωρίας και για τους επισκέπτες αλλά και για τους εργαζομένους στο εμπορικό η τέντα άρχισε να ξαναμπαίνει. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αυτές τις μέρες και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου (ευτυχώς πριν τις γιορτές) το εμπορικό θα θυμίζει και πάλι Εμπορικό Κέντρο!
    Υπομονή λίγες μέρες ακόμη.
    Συγνώμη αν σας κούρασα με το σχόλιο μου.
    Καλές Γιορτές σε όλους!!!

    ReplyDelete
  8. Έχω δει και τα 2 πολύ καλά και θα συμφωνήσω με τον ανώνυμο προλαλήσαντα φίλο ότι το Cosmos είναι πολύ καλύτερο σαν concept γιατί έχει εξωτερικούς χώρους, είναι σαν βόλτα στην εξοχή, ακόμα και το parking που είναι εξωτερικό σου ανοίγει την διάθεση... Το Mall είναι σαν κουτί..
    Αλλά αυτή η ιστορία με τα νερά... ξεφτίλα μεγάλη.

    ReplyDelete
  9. ψηφιζω cosmos αλλα αγαπω Αθηνα..

    ReplyDelete
  10. εχω παει και στο mall και στο cosmos.πραγματικα το καθενα παρολο που εξυπηρετει κοινους σκοπους εχει το δικο του προσωπο και το δικο του χρωμα.ειναι κατι διαφορετικο για τις δυο μεγαλυτερες πολεις της χωρας μας.μαλιστα πηγα προσφατα στο cosmos και οι αλλαγες ειναι θεαματικες.

    ReplyDelete
  11. Ποτέ δεν πολυσυμπάθησα τα εμπορικά κέντρα, συνήθως σε καταπιέζουνε οπτικά, πολλές φορές την εβδομάδα έχουνε πολυκοσμία και αναγκάζεσαι να παριστάνεις τον σουμάχερ αποφεύγοντας ζευγαράκια και μαμάδες που σταματάνε στην μέση των διαδρόμων, ακριβώς μπροστά σου, ενώ αρκετά απο τα μικρά μαγαζάκια έχουνε περιορισμένο stock και πρέπει να γίνει παραγγελία. Σίγουρα έχει κάποια θετικά η κατάσταση αλλά πάντα προτιμούσα τους εμπορικούς δρόμους όπου παίρνεις τον αέρα σου και έχεις επαφή με το περιβάλλον.

    Σχετικά με mall και Cosmos, θα προτιμήσω το δεύτερο.

    ReplyDelete
  12. Ελεος πως κανεις ετσι το cosmos ηταν ανοιχτο μονο στην αρχη τωρα ειναι ετοιμο και ειναι κλειστο!!!

    ReplyDelete
  13. Ανώνυμε, το ποστ αυτό το έκανα στις 20 Οκτωβρίου του 2007 και το έκανα γιατί η κατάσταση τότε ήταν όπως την περιέγραψα για πολύ καιρό. Επειδή ακριβώς εξακολουθούν να έρχονται σχόλια όπως το δικό σου έκανα πριν δύο μήνες ένα edit στο τέλος και τόνισα πως πλέον δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα και πως το Cosmos είναι αγαπημένος που προορισμός για βόλτα.

    Δυστυχώς όμως μερικοί δεν μπαίνουν στον κόπο ούτε να παρατηρούν την ημερομηνία έκδοσης ενός ποστ, ούτε να διαβάζουν ολόκληρο το άρθρο! :/

    ReplyDelete
  14. Το Σάββατο που μας πέρασε πήγα με την οικογένεια μου στο Mediterranean Cosmos, και πραγματικά έμεινα έκπληκτος με τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούσαν εξαιτίας της βροχής που έπεφτε, αλήθεια σε ποιον ανήκει αυτό το έκτρωμα; Είναι αλήθεια πως τα καταστήματα πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά σε ενοίκια;, γιατί εγώ με αυ...τά που είδα και έζησα ούτε και να με πληρώνανε δεν άνοιγα κατάστημα εκεί μέσα!!!

    ReplyDelete
  15. Ανώνυμε το Mediterranean Cosmos είναι μια χαρά εγώ ποτέ δεν είδα το Cosmos ανοιχτό στην βροχή είναι μια χαρά εμπορικό και όπως είπε ο DaNaH τώρα πια είναι κλειστό. Εσένα άμα δεν σου αρέσει μην πηγαίνεις απλώς.

    ReplyDelete