Saturday 20 October 2007

Δήλωση της JK Rowling: "Ο Dumbledore είναι gay"

Η διάσημη συγγραφέας των βιβλίων Harry Potter, JK Rowling, δήλωσε σε ομιλία που έδωσε χθες στην Νέα Υόρκη πως ο διευθυντής της σχολής μαγείας (Dumbledore) όπου φοιτούν ο Harry Potter και οι φίλοι του είναι γκέυ. Η δήλωσή της αυτή είχε θετική ανταπόκριση από το κοινό της το οποίο και την καταχειροκρότησε!

Προσωπικά πιστεύω πως είναι απαράδεκτο να δηλώνει κάτι τέτοιο, την στιγμή ειδικά που όλοι οι χαρακτήρες των βιβλίων της εμπνέουν πολλά μικρά παιδάκια και λειτουργούν σαν πρότυπα.

Η ίδια συμπλήρωσε πως θα το είχε πει νωρίτερα, αν γνώριζε ότι θα είχε θετική ανταπόκριση η δήλωση αυτή. Πάντως μέσα από τα βιβλία της (αν και δεν τα έχω διαβάσει, αλλά φαίνεται με ένα απλό search στο google) δεν δηλώνεται ξεκάθαρα κάτι τέτοιο, αφήνεται όμως να εννοηθεί σε διάφορα σημεία (αν έχεις βέβαια φαντασία και ξέρεις να "διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές").

Εσείς τι γνώμη έχετε για αυτήν την δήλωση; Θα έβαζα poll αν έμπαινε μέσα στο post και όχι στο πλάι στο blog.

17 comments:

  1. ότι πουλησε πούλησε η κυρία στα παιδάκια και γενικότερα τους φανατικους της αναγνώστες.
    Τωρα απλα παίζει με κόλπα μάρκετιγκ για να ανοιχθεί και σε άλλες αγορές.

    Αν θες να βάζεις Polls μες το ποστ σου, μπορείς να το κάνεις με το pollpost. Είναι πολύ απλό.

    ReplyDelete
  2. Μάλλον έχεις δίκιο σχετικά με το μάρκετινγκ.

    Όσο για το pollpost που λες, έχεις κάποιο link; Δεν έβαλα στο πλάι γιατί η Σοφία είχε πει πως το poll του blogger κρατάει λίγο και σου μηδενίζει τα αποτελέσματα γρήγορα (3 μέρες αν θυμάμαι καλά).

    Θα προτιμούσα κάτι που να μπαίνει σε κάθε post χωριστά.

    ReplyDelete
  3. Καλά, το δικό μου poll πήγε κατά διαόλου, αλλά μπορεί απλά να έτυχε. Γιατί δεν δοκιμάζεις και να δεις?

    Προσωπικά την συμπαθώ πολύ την Rowling. Η δήλωσή της δεν μου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη, από την άποψη ότι δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ διαβάζοντας τα βιβλία αν ο Dumbledore είναι ομοφυλόφιλος ή όχι, και ούτε αλλάζει κάτι τώρα που το ξέρω.

    Όσο για τα παιδάκια που τυχόν επηρεάζονται, η Rowling είναι Αγγλίδα, και τα Αγγλάκια δεν θεωρούν την ομοφυλοφιλία "κάτι κακό". Δε νομίζω ότι μπορούμε να της καταλογίσουμε ευθύνη που ίσως θιχθούν τα Ελληνο-χριστιανόπουλα για μια δήλωση που δεν έγινε καν προς αυτά.

    Για την κούπα σου πότε θα πεις?

    ReplyDelete
  4. Και γιατι θα επηρεαστούν αρνητικά τα παιδάκια από αυτό και όχι από το ότι ο ίδιος ο Χάρι Πότερ είναι στρέητ; Κατά τη γνώμη μου, η σεξουαλικότητα δεν προπαγανδίζεται με αυτόν τον τρόπο και στο κάτω κάτω μιλάμε για εναν φανταστικό χαρακτήρα. Τα παιδάκια δεν θα πάθουν τίποτε αν μάθουν οτι ο γυμνασιάρχης ενός μυθιστορήματος ειναι gay.

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ απολύτως με τον philos. Marketing και τίποτα άλλο. Με αυτή τη δήλωση θα έπρεπε να ενοχληθούν μόνο οι Gay που τους βλέπουν ως ευρώ. Έχουν την ψευδαίσθηση όμως πως με αυτό τον τρόπο γίνονται αποδεκτοί και το όλο θέμα τους κολακεύει.
    Θεωρώ ως έναν απο τους 3 κορυφαίους ποιητές σε παγκόσμιο επίπεδο τον Καβάφη.
    Για το μόνο που δεν τον θυμάμαι είναι οι σεξουαλικές του προτιμήσεις.

    ReplyDelete
  6. O lakon (αν και μόνο λακωνικός δεν ήταν) με κάλυψε πλήρως! Όσο για τα παιδάκια θεωρώ ότι σε τόσο μικρές και τρυφερές ηλικίες δεν θα πρέπει να πονηρεύονται και να μπερδεύονται με σεξουαλικές προτιμήσεις.

    Όσο για το poll, το δικό μου που είχα βάλει για τις εκλογές, λειτούργησε μια χαρά!

    ReplyDelete
  7. Μπορεί τα Αγγλάκια να είναι συμφιλιωμένα με την ιδέα της ομοφυλολιφίας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι και ότι καλύτερο να μπλέκεται το σεξουαλικό στοιχείο σε τέτοια βιβλία που παρά το ευρύ κοινό τους απευθύνονται ΚΑΙ σε παιδιά σε μεγάλο ποσοστό. Μου κάνει εντύπωση μάλιστα αυτή η δήλωση (και θα μου έκανε ακόμα κι αν έλεγε οτι ο Dumbledore είναι straight, απλά γιατί θίγει θέματα σεξουαλικών προτιμήσεων ) γιατί σε όλα τα βιβλία της προσέγγισε το θέμα των ερωτικών σχέσεων με αρκετή διακριτικότητα και ρομαντισμό. Δεν επικροτώ ούτε κατακρίνω την ομοφυλοφιλία, λέω απλά οτι η για αυτά τα θέματα υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα και μέσα για να γίνει διάλογος ή να διατρανώσεις την άποψή σου πέρα από βιβλία που διαβάζουν και 8χρονα παιδιά.

    ReplyDelete
  8. Γκρινιάρη συμφωνώ μαζί σου! Απόλυτα σωστό το σχόλιο σου κατά την γνώμη μου! :)

    ReplyDelete
  9. Ρε παιδιά, ποια δήλωση; Την ρώτησαν τη γυναίκα στα ίσια, γιατί δεν παντρεύτηκε ο Dumbledore. Και τους απάντησε ότι τον είχε φανταστεί ως gay. Δηλαδή συγγνώμη, τόσο κακό πράγμα είναι η ομοφυλοφιλία που ακόμα κι όταν μας ρωτάνε στα ίσια, θα πρέπει να την αρνιόμαστε; Και στα παιδάκια που έχουν ομοφυλόφιλους γονείς, τι μύνημα περνάμε; Ότι αυτά είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού και καλά θα κάνουν όταν τους ρωτάνε γιατί δεν είναι παντρεμένος ο μπαμπάς τους ή η μαμά τους, να σφυρίζουν αδιάφορα;

    Τα βιβλία της Rowling έχουν ξεφύγει πλέον από τη σφαίρα του "παιδικού αναγνώσματος" και ήδη μελετιούνται σε πανεπιστήμια και γίνονται θέματα διπλωματικών εργασιών. Δεν απευθύνονται πλέον μόνο σε παιδιά αλλά έχουν γίνει cult. Όπως διδάσκεται στα σχολεία ο Καβάφης χωρίς να ασχολούμαστε με την προσωπική του ζωή, έτσι και τα παιδάκια από εδώ και στο εξής θα διαβάζουν Harry Potter γνωρίζοντας ότι ένας από τους χαρακτήρες του βιβλίου δεν παντρεύτηκε ποτέ γιατί ήταν ομοφυλόφιλος (και δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ένα παιδάκι 9 χρονών θα έχει σκασίλα για το αν ο Dumbledore είχε γυναίκα ή όχι, αλλά λέμε τώρα).

    ReplyDelete
  10. Σοφία, δεν συμφωνώ.

    Εγώ είδα την τελευταία ταινία Harry Potter χθες και βλέποντας αυτόν τον καλό - στυλ Santa Claus - παππούλη με χάλασε που έκανε αυτήν την δήλωση. Έψαχνα να δω (πράγμα που με ενόχλησε) αν μέσα από την ταινία υπάρχουν hints που να δείχνουν κάτι τέτοιο, αλλά δεν εντόπισα κάτι.

    Η ταινία στο σύνολό της δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε, δεν είχε πολλή δράση.

    Επίσης ο Dumbledore θυμίζει τον Gandalf καθώς και πολλά στοιχεία στην ταινία θυμίζουν τελείως αντιγραφή Lord of the rings.

    ReplyDelete
  11. Κοίτα, προφανώς όταν ξεκινάς με το σκεπτικό ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι κατακριτέο, μια τέτοια δήλωση θα σε ενοχλήσει. Είναι μεγάλο θέμα αυτό και ούτε γίνεται να βρεθεί κοινό σημείο. Ο καθένας με τα πιστεύω του.

    Τώρα για την ταινία, εμένα προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ, και τα βιβλία ακόμα περισσότερο. Αλλά αυτά είναι γούστα. Ας πούμε το Lord of the Rings είναι ίσως η πιο βαρετή ταινία που έχω δει ποτέ μου, αλλά πολύς κόσμος ξετρελαίνεται. Περί ορέξεως κολοκυθοπιτάκια ;-)

    ReplyDelete
  12. εκτος οτυ γεγονοτος οτι οντως περοορεξεως κολοκυθόπιτα, κι επειδη ειμαιμια απο τις αναγνωστριες της rowling, Μπορω ναπω οτι η δήλωση μου φαινεται παρα πολυ περιεργη, δεδομενου του γεγονοτος, οπως ανεφερε και ο γκρινιαρης, οτι η ιδια εχει προσεγγισει το θεμα της σεξουαλικοτητας πολυ διακριτικα. επισης οντως δεν μου εκανε ποτε καμια απορια να μαθω αν ο dumbledore ηταν γκει, παρολο ποου παντα ηταν απο τους αγαπημενους μου χαρακτηρες. μου φαινεται τελειως ξεκαρφωτη η δηλωση.

    ReplyDelete
  13. @sophia No offence αλλά είναι ιεροσυλία να συγκρίνεις τον Καβάφη με το Harry Potter. Ο Καβάφης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές σε παγκόσμιο επίπεδο και μετέδωσε πολιτισμό και κουλτούρα. O Harry Potter είναι απλώς business και πέρα από διασκέδαση δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο,χωρίς αυτό να είναι κακό βεβαίως.Εκτός αυτού δεν απάντησε "απλώς" σε μία ερώτηση. Αυτές οι προσχεδιασμένες ερωτήσεις εντάσσονται στα πλαίσια του μάρκετινγκ για να προσεγγίσουν και άλλη μερίδα αγοραστικού κοινού.
    Είτε gay,είτε straight,είτε lesbian καλό είναι να σταματήσει να δηλώνεται γιατί δηλώνει κόμπλεξ. Αν θέλει κάποιος να τον μάθουμε ας είναι από τις πράξεις του και όχι από τις ερωτικές του προτιμήσεις.

    ReplyDelete
  14. Excuse meeee!!! Το Lord of the Rings βαρετή ταινία; Τι ακούνε τα ωραία μου αυτιά σήμερα!!! :)

    ReplyDelete
  15. Δεν επιτρέπεται ούτε το LOTR να πιάνω στο στόμα μου; Ιεροσυλία πάλι;

    Πάω να εξομολογηθώ :-p

    ReplyDelete
  16. Εξομολόγιση, νηστεία και δέκα φορές το "Πιστεύω" προσκυνώντας για να εξιλεωθείς Σοφία! Ακούς εκεί βαρετό το LOTR!!!

    Προσωπικά έχω δει όλες τις ταινίες Harry Potter αλλά μετά το τέλος καθεμιάς εξ αυτών δεν μου μένει απολύτως τίποτα και όποτε πάω να δω την επόμενη δεν θυμάμαι τι είχε γίνει στην προηγούμενη.

    Ενώ το LOTR είναι έπος και οι ταινίες δεμένες μεταξύ τους.

    Μάλλον θα πρέπει να κάνω ένα post LOTR vs Harry Potter, LOL!

    Και μιας και αναφερόμαστε γενικώς στην ταινία, να ρωτήσω και το εξής που μου φαίνεται ΤΕΛΕΙΩΣ χαζό: Γιατί στην τελευταία ταινία τον κακό τον λένε σε άλλες σκηνές "you know you" σε άλλες "dark lord" και σε άλλες με το όνομα του "Lord Voldemort";;; Εεεε; Ποιός θα μου την λύσει αυτήν την απορία; Τουλάχιστον στην προηγούμενη ταινία κανείς δεν τολμούσε να πει το όνομα του. Τώρα σε αυτήν το λέγαν μια έτσι, μια αλλιώς και μια αλλιώτικα! :-p

    ReplyDelete
  17. Και πιπέρι στη γλώσσα^^.
    LOTR και πάλι LOTR.

    ReplyDelete