Thursday, 22 May 2014

Βόλτα & φωτογραφίες από την Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης!

Πω πω πόσο καιρό έχω να κάνω ολοκληρωμένη ανάρτηση! Ένα ποστ για το οποίο να ασχοληθώ ώρα, να επεξεργαστώ φωτογραφίες, να γράψω κείμενο! Μόνο μεταμεσονύχτια μπορεί να είναι πλέον μια τέτοια δραστηριότητα, και καθώς η κούραση είναι μεγάλη, αντοχές δεν υπάρχουν!

Όμως μου έλειψε το blogging και είπα να θυσιάσω λίγο από τον ύπνο μου για να κάνω αυτό εδώ το ποστ, γιατί αν δεν το κάνω τώρα που την βόλτα στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης την έχω πρόσφατη, θα πέσει και αυτό στην αφάνεια των to-do posts που δεν έγιναν όμως ποτέ, κλαψ!

Ας τα πάρω όμως τα πράγματα από την αρχή! Εδώ και μήνες διαμαρτυρόμουν ότι δεν έχω δει το νέο τμήμα της Νέας Παραλίας που δόθηκε στο κοινό της πόλης. Δυστυχώς ενώ ευκαιρίες είχαν δοθεί κατά διαστήματα, τελικά δεν ευόδωσαν! Την Κυριακή όμως, αφού ψηφίσαμε για τις Δημοτικές εκλογές, και εφόσον είχε μια υπέροχη μέρα, αδράξαμε την ευκαιρία και απολαύσαμε και εμείς έναν όμορφο περίπατο στην Νέα Παραλία!

Παρκάραμε απέναντι από το Μακεδονία Παλλάς και στην αρχή περπατήσαμε ως τον Ναυτικό Όμιλο (πιο πέρα δεν υπήρχε λόγος να πάμε καθώς το τμήμα Ναυτικός Όμιλος - Μέγαρο το έχουμε χιλιοπερπατήσει!) και στη συνέχεια μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο ουρανός ήταν καταγάλανος και η ημέρα πραγματικά ήταν ιδανική για αυτήν τη βόλτα:

 Από αυτόν τον ανθισμένο διάδρομο βγήκαμε στην παραλία

Με το που στρίψαμε αριστερά από το Μακεδονία Παλλάς συναντήσαμε αρχικά αυτό το μικρό πάρκο με τα σχοινιά που σκαρφαλώναμε όταν ήμασταν μικροί στο πάρκο του Οδυσσέα Φωκά. Τώρα το συγκεκριμένο παιχνίδι το μετέφεραν εδώ σε ένα μικρό παρκάκι.


Κλασσικός πωλητής μπαλονιών για τα παιδάκια, δίπλα στην θάλασσα. 


Και κάπου εδώ ξεκινάνε και τα νέα θεματικά πάρκα. Πρώτα συναντάμε τον Κήπο της Άμμου και δίπλα του τον Κήπο του Ίσκιου Μετά τον Κήπο του Ίσκιου, ακολουθεί ο Κήπος των Εποχών.

 Το ωραιότερο μέρος όμως για μένα είναι το πάρκο του Οδυσσέα Φωκά που λέγεται πλέον "Κήπος του Οδυσσέα Φωκά"! Είναι η αγαπημένη μου παιδική χαρά, εδώ τρελαινόμουν να παίζω όταν ερχόμασταν περίπατο με το δημοτικό μου! Την τελευταία φορά που την περπάτησα είχε τέτοια σημάδια εγκατάλειψης (μπορείτε να δείτε την αντίστοιχη ανάρτησή μου από το 2007) που προκαλούσαν θλίψη! Ευτυχώς τώρα το πάρκο δεν έχει καμιά σχέση με εκείνες τις εικόνες! Όλα τα παιχνίδια είναι καινούρια, η πρόσβαση στο κοινό είναι πιο άμεση, υπάρχουν αρκετά μέρη με ίσκιο από τα δέντρα για να ξαποστάζουν γονείς ή/και παιδιά και γενικώς το πάρκο δείχνει μια πολύ όμορφη εικόνα. Μακάρι να διατηρηθεί έτσι, να συντηρούνται τα παιχνίδια και τα παγκάκια και να μη τα δούμε σπασμένα και με γκράφιτι στο εγγύς μέλλον!

Το πιο ευχάριστο φυσικά είναι ότι το πάρκο γέμισε πάλι από παιδάκια και κόσμο!

Απέναντι διακρίνεται ο τρούλος της εκκλησίας Κυρίλλου και Μεθοδίου. 

Ο λοφίσκος όπου υπήρχε το Π με το σκοινί που κρεμιόμασταν και περνούσαμε απέναντι διατηρήθηκε και φυτεύτηκαν πάνω του υπέροχοι φοίνικες!  Οι τσουλήθρες είναι ολοκαίνουριες, αλλά κράτησαν το σχέδιο και τη φιλοσοφία εκείνων που γνωρίσαμε εμείς ως παιδιά!

Και ένα καινούριο "γύρω γύρω όλοι" για παιδιά κάθε ηλικίας. Δυστυχώς η φωτογραφία είναι λίγο μακρινή και δε φαίνεται καθαρά. 

 Και ξαναβγαίνουμε στην παραλία...

Μετά τον Κήπο του Φωκά, συναντάμε τον Κήπο της Μεσογείου

Να και κάτι που προσωπικά δεν είχα ξαναδεί: μπαρ-ποδήλατο!! Ανεβαίνεις, παίρνεις το αναψυκτικό σου και κάνεις πετάλ! Πρωτότυπο! Θα το δείτε και στο βιντεάκι στο τέλος της ανάρτησης.

Να και κάτι ακόμα ωραίο! Πλέον μπορεί όποιος θέλει να νοικιάσει από το Μακεδονία Παλλάς ποδήλατα με τεντούλα για παρέα, είτε δύο ατόμων, είτε τεσσάρων, ενώ υπάρχει και ειδικός χώρος μπροστά και για μικρά παιδάκια! Πληροφορίες θα δείτε σε φωτογραφία παρακάτω... 


Τις φωτογραφίες αυτής της ανάρτησης τις τράβηξα με την νέα μου φωτογραφική που αγόρασα πριν λίγες μέρες. Η μέρα ήταν τόσο όμορφη και η ατμόσφαιρα απίστευτα καθαρή και ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να την εγκαινιάσω! Δείτε τι καθαρά που φαίνονται με το ζουμ τα Κάστρα στην Άνω Πόλη!!!


Το καραβάκι "Κλειώ" που κάνει βόλτα στον Θερμαϊκό.

Το μόνο τμήμα της παραλίας που δε μου άρεσε είναι αυτός ο λόφος που κατασκευάστηκε δεξιά του Μακεδονία Παλλάς. Μπορεί να μη φαίνεται καλά από την φωτογραφία, όμως το σημείο που βλέπετε έχει κλίση. Δίκαια διαμαρτύρονταν οι κάτοικοι των απέναντι σπιτιών, καθώς στα καλά καθούμενα οι κάτοικοι των πρώτων ορόφων θα έχασαν τη θέα προς τη θάλασσα. Επίσης, από τη μεριά του δρόμου έχει γίνει ένας πέτρινος τοίχος, άρα όποιος περπατάει στην Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται για κάποια μέτρα δίπλα σε έναν τοίχο, αντί να έχει ανοιχτωσιά προς τη θάλασσα όπως παλιά!

Εδώ φαίνεται λίγο καλύτερα η κλίση. Ο συγκεκριμένος λόφος (αν μπορούμε να τον πούμε έτσι) έχει φυτευτεί με στάχια. Όταν ήταν υπό κατασκευή είχα διαβάσει στα τοπικά ενημερωτικά sites ότι έγινε για να πηγαίνει ο κόσμος και να θαυμάζει το ηλιοβασίλεμα από ψηλά. Πολύ αμφιβάλω αν θα ανεβαίνει κανείς εκεί πάνω για αυτόν τον σκοπό, αφού το ηλιοβασίλεμα φαίνεται υπέροχο σε όλο το μήκος της παραλίας, όπου και να βρίσκεσαι. 


"... το ένα τ'άλογο, να είναι άσπρο, όπως τα όνειρα που έκανα παιδί..."


 Και φτάνουμε αισίως στις λατρεμένες μου Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου. Θα με συγχωρέσετε, αλλά εδώ έχω τραβήξει μπόλικες φωτογραφίες καθώς έχω αδυναμία στο συγκεκριμένο έργο! ;)

 Επιτέλους οι Ομπρέλες μεταφέρθηκαν σε νέο μέρος και αναδείχθηκαν. Παλιά βρίσκονταν ακριβώς πάνω στον περίπατο και έπρεπε να κάνεις κύκλο για να τις προσπεράσεις και να συνεχίσεις την βόλτα σου! Συν ότι ήταν ακριβώς δίπλα στον ποδηλατόδρομο, δεν ήταν καθόλου βολίκό το μέρος!

 Τώρα ανυψώθηκαν, είναι προσβάσιμες στο κοινό και όχι περιφραγμένες και δίπλα τους υπάρχει μια ωραία πλατειούλα με συντριβανάκια!
Και φτάνουμε αισίως στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όσες φορές και να βρεθώ μπροστά στον Μεγαλέξανδρο και στον Βουκεφάλα, τρεις δεκαετίες τώρα, νιώθω πάντα την ίδια συγκίνηση και το ίδιο ρίγος, την ίδια περηφάνεια! 

 Η πλατεία μπροστά από το άγαλμα έχει αναπλαστεί πολύ ωραία με μικρά συντριβανάκια. Έχω δει φωτογραφίες από βραδινές λήψεις που είναι φανταστικές! Επιφυλάσσομαι να βγάλω και έγω αντίστοιχες στο μέλλον! :) Οι τιμές για τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα που ανέφερα παραπάνω.

 Το πρώην Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο οποίο πολλά παιδάκια έκαναν ποδήλατο!

 Και επιστρέφουμε στον διάδρομο από τον οποίο βγήκαμε στην παραλία στην αρχή όπου πρόσεξα αυτό το περίεργο δέντρο με κλαδιά σαν πλεξούδα!Όπως καταλάβατε οι εντυπώσεις από το νέο τμήμα της παραλίας ήταν σε γενικές γραμμές θετικές. Κλείνω την ανάρτηση με μια σύνθεση από βιντεάκια που τράβηξα κατά τη διάρκεια της βόλτας! Enjoy:


No comments:

Post a Comment