Monday 18 February 2013

Le prénom

Το έχω ξαναπεί ότι δεν είμαι εύκολη στο γέλιο. Δεν μπορώ να γελάσω με χαζομαρίτσες, πρέπει να έχει πολύ έξυπνο και προσεγμένο χιούμορ κάτι που θα ακούσω ή θα δω για να ξεκαρδιστώ! Το "Le prénom" (2012) ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ακριβώς! Μια πολύ έξυπνη γαλλική κωμωδία, με τόσα λογοπαίγνια που οδηγούν σε απίστευτες παρεξηγήσεις και που με τη σειρά τους οδηγούν σε πολύ γέλιο!

Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι ταινίες που διαδραματίζονται σε έναν περιορισμένο χώρο (όπως αυτόν του σαλονιού ενός σπιτιού) και ενώ λογικά οι πρωταγωνιστές θα είχαν την ελεύθερη βούληση να αποχωρήσουν από αυτόν οποιαδήποτε στιγμή όταν τα πράγματα "αγριέψουν", δεν το πράττουν και δίνουν την εντύπωση ότι είναι "εγκλωβισμένοι" σε αυτόν τον χώρο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Θα προσπαθήσω να περιγράψω την ταινία όσο το δυνατόν γίνεται χωρίς να δώσω spoilers γιατί πραγματικά αξίζει κανείς να τη δεί!

Βρισκόμαστε στο σπίτι της Élisabeth και του Pierre. Το ζευγάρι περιμένει για δείπνο τον αδελφό της Élisabeth, Vincent (Patrick Bruel) και τη γυναίκα του, Anna, που περιμένουν το πρώτο τους παιδί, καθώς και τον κολλητό φίλο τους Claude. 

Πρώτος καταφθάνει ο Claude, ακολουθούμενος από τον Vincent. Η Anna αργεί λίγο να έρθει. Ενώ βρίσκονται στο σαλόνι λοιπόν και η Boubou (Élisabeth) μπαινοβγαίνει καθώς πηγαινοέρχεται στην κουζίνα φέρνοντας λίγα λίγα τα φαγητά που ετοίμασε, οι τρεις άντρες συζητάνε. Όταν πέφτει η ερώτηση πώς σκέφτεται να ονομάσει το παιδί του, ο Vincent απαντάει Adolphe (Αντόλφ όπως λέμε Αδόλφος!!!) και η παρέα παγώνει! Του λένε ότι δεν μπορεί να ονομάσει τον γιό του σαν τον Χίτλερ και αυτός απαντάει ότι δεν θα τον βγάλει Adolf αλλά Adolphe που είναι ο ήρωας ενός βιβλίου που διάβαζε όταν γνώρισε την Άννα καθώς διάβαζε και αυτή το ίδιο εκείνο το διάστημα και είχαν πει ότι όταν κάνουν παιδί θα το έβγαζαν όπως οι χαρακτήρες του εν λόγω βιβλίου. Μάταια οι άλλοι τρεις προσπαθούν να τον πείσουν ότι τα δύο ονόματα ακούγονται το ίδιο και ότι θα κάνει κακό στο αγοράκι! 

Αυτή είναι βέβαια μόνο η αρχή! Δε θα γινόταν φυσικά ταινία αν περιοριζόταν στο θέμα του ονόματος. Η δήλωση αυτή του Vincent θα οδηγήσει σε ένταση την παρέα που γνωρίζεται από την παιδική τους ηλικία και θα οδηγήσει σε προστριβές και αποκαλύψεις τόσο του παρελθόντος, όσο και κρυμμένα μυστικά του παρόντος!

Η ταινία είναι γρήγορη, "σπιρτόζικη", με πολύ έξυπνες ατάκες και απίστευτα παιχνίδια με τις λέξεις! Προς το τέλος γίνεται λίγο γλυκόπικρη, αλλά το τέλος σε αποζημειώνει!

Δεν είναι τυχαίο νομίζω ότι τελευταία έχουμε δει πολύ καλές γαλλικές ταινίες. Στην Αμερική έχουν στερέψει από έμπνευση. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα! Καλή διασκέδαση! :)

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ:

4 comments:

  1. Ωραία φαίνεται!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να την δεις Αντωνία, ειδικά το τέλος πιστεύω θα σου αρέσει πολύ! Περιμένω να επανέλθεις και να μου πεις εντυπώσεις! ;)

      Delete
  2. Ενδιαφέρουσα ακούγεται :-) Τα λογοπαίγνια γίνονται κατανοητά ακόμα κι αν δεν ξέρεις γαλλικά;

    Πάω να δω και το βιντεάκι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το βιντεάκι δυστυχώς αδικεί πολύ την ταινία! Είναι απείρως καλύτερη, αλλά καλά κάνανε και δεν έβαλαν παραπάνω σκηνές γιατί θα χαλούσε όλο το στοιχείο της έκπληξης! Ναι τα λογοπαίγνια μια χαρά γίνονται κατανοητά, οι υπότιτλοι που υπάρχουν είναι πολύ καλά δοσμένοι! ;)

      Delete