Friday 9 December 2011

Κρασιά της Τοσκάνης

Μετά την επίσκεψή μας στην πραγματικά όμορφη Σιένα κατευθυνθήκαμε προς μια άλλη επίσης μεσαιωνική πόλη, το San Gimignano (Σαν Τζιμινιάνο). Προτού φτάσουμε όμως εκεί κάναμε στάση σε ένα κατάστημα που πουλάει παραδοσιακά ιταλικά κρασιά.


Ως γνωστόν η Τοσκάνη φημίζεται για την παραγωγή κρασιών, καθώς σε αυτήν την περιοχή της Ιταλίας υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα με αμπελώνες! Σίγουρα θα έχετε δει κάποια ταινία


Το γνωστότερο ιταλικό κρασί της περιοχής είναι το Chiati (προφ. κιάντι). Μπορείτε να βρείτε διάφορες ποικιλίες του συγκεκριμένου κρασιού και σε διάφορες τιμές. Πρόκειται για κόκκινο κρασί και πολύ συχνά θα βρείτε στην ετικέτα του τον μαύρο κόκκορα (Gallo Nero). 


Στο κατάστημα που σταματήσαμε μας έκανε η υπεύθυνη και επίδειξη για το πως δοκιμάζει κανείς ένα κρασί και πως πρέπει επομένως να πίνεται. Τα μεγάλα ποτήρια που βλέπετε στην φωτογραφία από πάνω είναι ειδικά για δοκιμή κρασιού. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: 1. βάζεις στο ποτήρι λίγο κρασί και το γυρνάς γύρω γύρω να πάει στα τειχώματα του ποτηριού για να "ελευθερωθούν" τα αρώματά του, 2. βάζεις τη μύτη σου μέσα στο ποτήρι για να μυρίσεις τα αρώματα, 3. δοκιμάζεις μια γουλιά κρασιού κρατώντας το μέσα στο στόμα σου για 10 δευτερόλεπτα, 4. καταπίνεις. Αν σου αρέσει βάζεις κανονική πόσοτητα για να πιεις, διαφορετικά δοκιμάζεις κάποιο άλλο.

Για εμένα που δεν είμαι πότρια, όλο αυτό το βρήκα αστείο και διασκεδαστικό. Αυτού του είδους τα κρασιά δε μου άρεσαν, προτιμώ τα γλυκά κρασιά όπως τη σαγκρία ή τα δικά μας ημίγλυκα. Πάντως είχε την πλάκα του το όλο θέμα!


Στο κατάστημα τα κρασιά πάντως ήταν πολύ ωραία παρουσιασμένα και υπήρχαν και παλιά αντίκειμενα ή βαρέλια, για αυτό και τράβηξα αυτές τις φωτογραφίες...



Πέρα από το κιάντι, υπάρχουν φυσικά και διάφορα άλλα είδη κρασιού, λευκά ή κόκκινα, που μπορεί κανείς να βρει, όπως για παράδειγμα το Vin Santo (που σημαίνει "άγιος οίνος") που είναι είτε γλυκό είτε ξηρό.




 Ο μαύρος κόκκορας που λέγαμε νωρίτερα.


Επόμενη ανάρτηση: San Gimignano

2 comments:

  1. Στην υγειά μας και άσπρο πάτο!

    χικ χικ

    ReplyDelete
  2. Χικ χικ δεν λες τίποτα, χαχαχα!!! :)

    Καλό το κρασάκι που και που αλλά με μέτρο! Κλασσικά οι Έλληνες τουρίστες έφυγαν από εκεί με σακούλες γεμάτες κρασιά!! :P

    ReplyDelete