Thursday 22 December 2011

Θεσσαλονίκη, χριστουγεννιάτικη βόλτα 2011

Την ημέρα που κατεβήκαμε στην πλατεία Αριστοτέλους για να τη γιορτή του ανάματος του χριστουγεννιάτικου πλωτού δέντρου (που πλέον δεν υφίσταται, αλλά που σύμφωνα με πηγές θα ξαναστηθεί αύριο Τετάρτη) τράβηξα μερικές ακόμα φωτογραφίες, που δεν ήθελα να τις ενσωματώσω σε εκείνο το ποστ όμως το οποίο ήθελα να επικεντρώνεται μόνο στη συγκεκριμένη γιορτή και τις εντυπώσεις μου.

Μέχρι να αρχίσει η γιορτή κάναμε μια βόλτα για να δούμε τον στολισμό στο υπόλοιπο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μέσα στο εμπορικό κέντρο Πλατεία Odeon υπήρχε όπως κάθε χρόνο το όμορφο μεγάλο έλατο! Όχι για να μη νομίζετε ότι δεν έχουμε και καθόλου δέντρο στη Θεσσαλονίκη:


Η είσοδος του "Πλατεία".

Αναμφισβήτητα την πιο όμορφη βιτρίνα του κέντρου την έχει ο Φωκάς! Από τότε που ανακαινίστηκε βάζει πολύ όμορφες βιτρίνες. Εντάξει δεν είναι και σαν εκείνες του Λονδίνου, αλλά πλησιάζουν κάπως! Υπάρχει ωραία διακόσμηση, είναι φωτεινές και περνώντας σίγουρα θα σταματήσεις να τις δεις:





Στη συνέχεια τα βήματά μας μας έβγαλαν στην οδό Αγίας Σοφίας που έγινε πεζόδρομος. Είμαι υπέρ της πεζοδρόμισής της (το όνειρό μου δε είναι να πεζοδρομηθεί κάποια στιγμή όλο το κέντρο όπως έχω ξαναπεί και να περνάει μόνο ένα τραμ από την Τσιμισκή), αλλά αυτό που αντίκρυσα ήταν αν μη τι άλλο φτωχό και προχειροφτιαγμένο. Ελπίζω αυτό που είδα να είναι απλά ένα προσχέδιο για κάτι καλύτερο που θα γίνει στο μέλλον. Και ελπίζω να διατηρηθεί ο πεζόδρομος και να μη γίνει πάλι με κάποια μελλοντική αλλαγή δημάρχου δρόμος:


Δεξιά και αριστερά έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα παρτέρια. Βασικά πρόκειται για ξύλα που έχουν τοποθετηθεί παραλληλόγραμα και στη μέση έχουν μπει γλαστρούλες έτσι όπως τις αγοράζει κανείς από το φυτώριο, με πλαστικές γλαστρούλες. Πού όπως φαίνεται κάπως στην πάνω φωτογραφία αριστερά είτε δεν έφταναν είτε ο Ελληνάρας έκανε πάλι το θαύμα του και άρχισε να τις παίρνει!



Αρνητική επίσης εντύπωση μου έκανε ότι στο μέσον του πεζόδρομου οι κάδοι απορριμάτων ήταν γεμάτοι και με πολλά σκουπίδια και εκτός αυτών και μύριζε άσχημα!


Όντας πάνω στον πεζόδρομο δε μπορούσα να μη φωτογραφίσω και το μαγαζί Blé (που σημαίνει σιτάρι στα γαλλικά). Την πρώτη φορά που πέρασα και έπεσε το μάτι μου πάνω του και πριν δω το όνομα του μαγαζιού νόμιζα ότι επρόκειτο για κοσμηματοπωλείο! Η βιτρίνα είναι τόσο περιποιημένη που έπρεπε να κοιτάξω μερικά λεπτά για να καταλάβω ότι δεν ήταν κοσμήματα αλλά γλυκά! Την πρώτη φορά δεν είχα τη μηχανή μαζί μου, τώρα όμως που ξαναπέρασα το εκμεταλλεύτηκα!



Από το δρόμο βλέπει κανείς όλο το μαγαζί. Φαίνεται πολύ καθαρό και όλοι οι πωλητές φορούν ποδιά και καπελάκι! Τι όμορφα! 


Έχει πολλές βιτρίνες, άλλες με ψωμιά, άλλες με σιροπιαστά, άλλες με τυλιχτά. Σίγουρα πριν ήταν δύο μαγαζιά που ενώθηκαν. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά αναμφισβήτητα! Δεν έχει τύχει να φάω τίποτα από το συγκεκριμένο μαγαζί, αν κάποιος έχει δοκιμάσει μπορεί να αφήσει τις εντυπώσεις του σε σχόλιο! :)



 Αυτήν τη βιτρίνα είχα πρωτοδεί και νόμισα ότι ήταν κοσμηματοπωλείο!!

Και πίσω πίσω έχουν ένα μηχάνημα που παρασκευάζει κάτι...

Την επόμενη φορά που θα βρεθώ στο κέντρο θέλω να περιπλανηθώ και στα στενάκια και να σας δείξω και άλλες γωνιές της πόλης μου! Ως τότε να περνάτε καλά!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους! :)

4 comments:

  1. στο άναμα του "δέντρου" απο την σύγχυση δεν πρόλαβα να σχολιάσω αλλά εδωω.. :)

    συμφωνώ με όλα εκτός απο τον πεζόδρομο
    δεν μου αρέσει τίποτα
    την ημέρα είναι σαν εργοτάξιο με 4-5 φορτηγά μονίμως να ξεφορτώνουν και τίποτα να δεις
    και το βράδυ...
    τίποτα να δεις...

    ειδικά στην αρχή που είχαν κάνει αυτή την εικαστική παρέμβαση με το κολοσαίο φτιαγμένο απο μαύρα κασόνια είχα τρελαθεί!!!
    έτσι μου ήρθε να πάρω άσπρα κασόνια να τρέξω Ιταλία και να κάνω έναν Λευκό Πύργο κάπου να δω θα το εκτιμήσουν??? :ΡΡΡ

    γενικά η πόλη έχει γίνει ένα τεράστιο εργοτάξιο και δεν μου αρέσει :(
    παλιά δεν ξέρω αν θυμάσαι
    στην παραλιακή βάζανε λαμπάκια σε όλα τα δέντρα δεξιά αριστερά και ήταν παραμυθένιος ο δρόμος...
    και μη μου πει κανείς για τα έξοδα
    γιατί δεν μας είπανε πόσο κόστισε αυτό το καταπληκτικό θαλάσσιο δέντρο που ούτε την απόσβεση του δεν πρόλαβε να κάνει...

    με λυπεί το οτι πάνε να ισοπεδώσουν τα πάντα..
    εγώ τις γιορτές τις θέλω παραμυθένιες
    τέλος :)))

    ReplyDelete
  2. Miss Pink, μα ούτε και εμένα μου άρεσε όπως έγινε ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας. Είπα ότι μου άρεσε η ιδέα του ότι έγινε πεζόδρομος, αλλά δε μου άρεσε *όπως* έγινε!

    Αυτό με το κολοσσαίο δεν το γνώριζα!!

    Τα φώτα στην παραλιακή φυσικά και τα θυμάμαι! Καθώς και τα αγγελάκια απένατι σχεδόν από τη στάση του Στρατηγείου, αλλά ούτε αυτά υπάρχουν πλέον!

    Όσο για το τεράστιο εργοτάξιο που λες, μακάρι να είχε και αποτέλεσμα. Και στη Βαρκελώνη όταν πήγα ήταν σε πολλά σημεία ένα μεγάλο εργοτάξιο, αλλά έβλεπες να γίνονται έργα ουσιαστικά και εντυπωσιακά και όχι οι δικές μας προχειρότητες!

    Και εγώ τις θέλω παραμυθένιες τις γιορτές. Δυστυχώς φέτος προς το εφιαλτικές τείνουν! :P

    ReplyDelete
  3. Ζούπερ το ποστ, πολύ ζηλεύει το πτηνό τη βόλτα στην κρίστμας Σαλόνικα. Ειδικά το ζαχαροπλαστείο Ble, με έχει κερδίσει εδώ και καιρό ως πελάτη, διότι πέραν της εξαιρετικής αισθητικής και των μιαμ-μιαμ γεύσεων, σε κερνάει ευγένεια και επαγγελματισμό.

    ReplyDelete
  4. Να'σαι καλά πτηνό! Έχεις να προτείνεις κάτι συγκεκριμένο από το Blé; :)

    ReplyDelete