Sunday 27 November 2011

Siena, Toscana, Italia - Part 1

Συνεχίζω τις αναρτήσεις για το ταξίδι που κάναμε το Πάσχα στην Τοσκάνη. Αφού λοιπόν επισκεφθήκαμε την Ασίζη, την Φλωρεντία by night, την Πίζα, την Λούκα, το Μοντεκατίνι Τέρμε, σειρά έχει η μεσαιωνική Σιένα!

Μπαίνοντας στην πόλη πραγματικά μεταφέρεσαι σε άλλες εποχές. Μπορείς πολύ εύκολα να φανταστείς τους ιππότες να περνούν περήφανα με τις πανοπλίες τους και τα λάβαρα της εποχής και στο βάθος κάπου να ακούγεται το σάλπισμα που αναγγέλλει την άφιξή τους!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά! Στη Σιένα ο επισκέπτης δε μπορεί παρά να τραβήξει πολλές φωτογραφίες, για αυτό και αποφάσισα το ποστ να το χωρίσω σε δύο μέρη.


Ως μεσαιωνική πόλη τα αυτοκίνητα απαγορεύονται, έτσι τα πούλμαν παρκάρουν εκτός των τειχών και οι τουρίστες κατευθύνονται προς την πόλη με τα πόδια. Πριν περάσει κανείς τα τείχη συναντά αυτό το όμορφο παρκάκι με το συντριβάνι καθώς και μια πολύ έντονη βλάστηση όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.


Και φτάνουμε σε μια από τις πύλες όπου υπάρχει μια γοτθική εκκλησία, αυτή του Σαν Ντομένικο (Basilica Cateriniana di San Domenico):


Το χτίσιμο της εκκλησίας ξεκίνησε το 1226 και το κωδωνοστάσιο προστέθηκε το 1340. Η Αγία Αικατερίνη τιμάται σ'ένα παρεκκλήσι που υπάρχει στο εσωτερικό του ναού και το οποίο χτίστηκε το 1460. Μάλιστα μέσα στο ναό υπάρχει και η κάρα της Αγίας.


Η εκκλησία βρίσκεται δίπλα σε μια πλατεία που έχει πάρει το όνομά της από την Μητέρα Τερέζα που αφιέρωσε τη ζωή της στο να βοηθάει τους φτωχούς, τους αρρώστους και τα ορφανά:


Γύρω γύρω και πριν μπούμε στο κέντρο της πόλης βλέπουμε, δίπλα στα παλιά σπίτια, διάφορα νεοκλασσικά κτίρια πολύ όμορφα διατηρημένα:



Η θέα του κέντρου της Σιένας από την απέναντι μεριά. Διακρίνεται ο καθεδρικός ναός της.

Κατευθυνόμενοι προς το κέντρο διασχίζουμε τους στενούς μεσαιωνικούς πλακώστρωτους δρόμους. Περνάμε από μεγάλα πέτρινα κτίρια. Παρατηρούμε ότι η πόλη όλη έχει ένα ιδιαίτερο σκούρο χρώμα, αυτό της terra cotta...




 Πιτσαρία με μια ψεύτικη πίτσα που μας εύχεται Buona Pasqua, Καλό Πάσχα δηλαδή! :)


Στη Σιένα σε πολλά μαγαζιά ή εστιατόρια συναντάμε κεφάλια από αγριόχοιρους! Εδώ ένα μαγαζί με κρασιά και σαλάμια με το κεφάλι του αγριόχοιρου δίπλα στην είσοδο.


Σύμφωνα με τον θρύλο η Σιένα δημιουργήθηκε από τους γιούς του Ρώμου ή Ρέμου (αδελφού του Ρωμύλου, συν-ιδρυτή της Ρώμης, για αυτό όπως θα δούμε και παρακάτω υπάρχει σε αρκετά σημεία το γνωστό άγαλμα με τη λύκαινα που θρέφει τα δύο αδέλφια), τον Σένιο (Senius) και τον Άκιο (Aschius). 



Στην πραγματικότητα όμως η πόλη κατοικείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. από τη φυλή των Ετρούσκων. Τον 1ο αιώνα π.Χ. πολιορκείται από τους Ρωμαίους και συγκεκριμένα από τον Οκταβιανό Αύγουστο ο οποίος τη σχεδιάζει σύμφωνα με τα αρχαία ρωμαϊκά πρότυπα και η πόλη παίρνει το όνομα Saena Julia.


Μετά από την περιήγηση στα στενά μεσαιωνικά δρομάκια ο επισκέπτης ανακαλύπτει τη μεγάλη κυκλική πλατεία της Σιένας, την Πιάτσα ντελ Κάμπο (Piazza del Campo) που μοιάζει με κοχύλι, με μεγάλη ευχαρίστηση! Είναι εξάλλου το σήμα-κατατεθέν της πόλης! Το κέντρο αυτό ενώνεται με 11 ακτινωτούς δρόμους και αν το παρατηρήσει κανείς από ψηλά μοιάζει με ήλιο! Στο σημείο αυτό στις 2 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου λαμβάνει χώρα το Πάλιο της Σιένας που είναι η πιο γνωστή γιορτή της πόλης. Ο επισκέπτης αν βρεθεί εκείνες τις μέρες στη Σιένα, δεν πρέπει με τίποτα να χάσει αυτό το μοναδικό πραγματικά υπερθέαμα. Ιππότες με τις παραδοσιακές στολές τους πραγματοποιούν ιπποδρομίες χωρίς σέλα. Η παράδοση αυτή καταγράφτηκε πρώτη φορά το 1283, δεν αποκλείεται όμως να είναι και πολύ παλιότερη! Στο δεύτερο μέρος θα επανέλθω με περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες για την Piazza del Campo.




Φυσικά δε νοείται ιταλική πόλη χωρίς μαγαζί που να πουλάει gelati, δηλαδή παγωτά! 



 Ο καθεδρικός (Duomo) της Σιένας από την πίσω πλευρά.

Το άγαλμα με τη λύκαινα που ανέφερα νωρίτερα...


Και φτάνουμε αισίως μπροστά στον καθεδρικό ναό της Σιένας! Πρόκεται για έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της Ιταλίας που κατασκευάστηκε από το 1136 ως το 1382. 



Είναι χτισμένος σε γοτθικό ρυθμό και χτίστηκε με τη βοήθεια πολλών πολιτών που βοήθησαν να μεταφερθούν οι ασπρόμαυρες πέτρες από τα κοντινά λατομεία.


Την πρόσοψή του διακοσμούν πολλά αγάλματα και σύμβολα, καθώς και ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό στην κορυφή!


Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι το κωδωνοστάσιο που σε κάθε επίπεδο που ανεβαίνεις προστίθεται άλλη μια κολώνα! 

 Μια φωτογραφία στα γρήγορα από την πόρτα του ναού προς το εσωτερικό του και προχωράμε για να δούμε κι άλλα πράγματα στη Σιένα!


Άλλο ένα κεφάλι αγριόχοιρου στην είσοδο κάποιου μαγαζιού, αυτή τη φορά φορώντας και γυαλιά, χαχα! 

Και κλείνω την ανάρτηση με τη φωτογραφία του αγάλματος ενός Πάπα. 


Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος από τη Σιένα, όπου έχουμε να δούμε αρκετά πράγματα ακόμα! Μείνετε συντονισμένοι! :)

11 comments:

  1. Αχ τι μου θύμισες....

    ReplyDelete
  2. Υπέροχο το φωτορεπορτάζ από τη Σιένα, το πτηνό περιμένει και τη συνέχεια να έχει να χαζεύει.

    (Πάντως είναι εντυπωσιακό πόσες πανέμορφες πόλεις τίγκα στο τουριστικό αξιοθέατο, διαθέτει η Ιταλία. Θυμάμαι ας πούμε ότι βόλταρα με το αμάξι ανατολικά του Μιλάνου και αποφάσισα να μπω σε μία πόλη που λέγεται Bergamo και την οποία οριακά είχα ματακούσει στη ζωή μου. Και φυσικά έπαθα πλάκα με το ιστορικό του κέντρο.)

    ReplyDelete
  3. Γειά σου Εύα και καλωσήρθες στο blog μου! Να υποθέσω ότι έχεις πάει στη Σιένα, ε; :)

    Πιγκουίνε, θα κάνω το κατά δύναμην για να ευχαριστήσω το πτηνό και να αναρτήσω και το δεύτερο μέρος το συντομότερο δυνατόν! Όσο για την εντός παρενθέσεως παρατήρησή σου, έχεις δίκιο! Για αυτό και έχω και μια αδυναμία στην Ιταλία! Το όνειρό μου είναι κάποια στιγμή να τη γυρίσω όλη! :) Θα χαιρόμουν πολύ αν έκανες κάποια ανάρτηση από αυτήν την πόλη, να την απολαύσουμε και εμείς! ;)

    ReplyDelete
  4. Μένουμε και περιμένουμε κι άλλες τόσο όμορφες φωτογραφίες και τόσο εμπεριστατωμένη ξενάγηση!!!
    Υπέροχη η Σιένα!
    Πολλά φιλάκια

    ReplyDelete
  5. @ magda: Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  6. Το Πασχα;;;
    Και τωρα το θυμηθηκες;
    Μπραβο παντως που εκατσες και ανεβασες οοοοολες αυτες τις φωτογραφιες.

    ReplyDelete
  7. Αν θες γινε μελος στα μπλογκ μου.
    Ευχαριστω.

    ReplyDelete
  8. Στέφανε, σ'ευχαριστώ για τα σχόλιά σου! Ναι τώρα τις ανέβασα γιατί το καλοκαίρι με τις διακοπές δεν είχα πολύ όρεξη να κάθομαι στον υπολογιστή!

    Όσο για το blog σου θα το δω το συντομότερο δυνατόν!

    ReplyDelete
  9. Σούπερ ανάρτηση και τα παγωτά άκρως λιγουρευτικά!

    ReplyDelete
  10. Σοφία μου, μπορεί να φαίνονται έτσι, αλλά όπως έχω πει και παλιότερα τα δικά μας είναι πολύ καλύτερα. Δεν έφαγα από το συγκεκριμένο μαγαζί, αλλά γενικά τα ελληνικά είναι πιο νόστιμα από τα ιταλικά.

    ReplyDelete
  11. Ναι, το θυμάμαι που το έχεις ξαναπεί. Εμένα πάντως τα ιταλικά μου αρέσουν πολύ. Βέβαια τα συγκρίνω με άλλα χαχα.

    Για τις πίτσες συμφωνώ απόλυτα!

    ReplyDelete