Monday 21 November 2011

One Day


Το One Day με βασικούς πρωταγωνιστές την Ann Hathaway και τον Jim Sturgess είναι μια άκρως συγκινητική και πρωτότυπη ταινία. 

Από την αρχή της ταινίας μεταφερόμαστε πίσω στο 1988 όταν η Emma και ο Dexter αποφοιτούν από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μετά από την αποφοίτηση παραλίγο "κοιμούνται" μαζί. Τελικά απλά κοιμούνται και η σχέση τους εξελίσσεται σε φιλική. Βλέπουμε χρόνο με το χρόνο - μέχρι και σήμερα, 2011 - πώς εξελίσσεται η ζωή τους, κυρίως την 15η Ιουλίου που ήταν και η μέρα που τους σημάδεψε! Ο Dexter γίνεται παρουσιαστής της τηλεόρασης σε μια ψυχαγωγική εκπομπή και δεν αφήνει θηλυκή γάτα. Η Emma για πολλά χρόνια περιορίζεται στο να είναι σερβιτόρα σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο όπου και γνωρίζει τον Ian ο οποίος προσπαθεί - αν και δεν έχει καθόλου ταλέντο - να γίνει κωμικός και κάνει σχέση μαζί του αν και δεν είναι κατά βάθος ερωτευμένη μαζί του. Μένει μαζί του για πάνω από ένα χρόνο, αλλά η σχέση δεν έχει μέλλον και τερματίζεται και μένει μόνη της. Παράλληλα αλλάζει επαγγελματικό προσανατολισμό και γίνεται δασκάλα. Στο μεταξύ πολλές γυναίκες περνούν από τη ζωή του Dexter, αλλά πάντα αυτός επικοινωνεί για οτιδήποτε τον απασχολεί με την Emma. Η σχέση τους είναι αναμφίβολα πολύ δυνατή, ωστόσο αυτός δεν έχει την ωριμότητα να κάνει κάτι για να την πάει ένα βήμα παραπέρα παρότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα αισθήματά του για αυτήν δεν είναι εντελώς φιλικά. Τα φώτα της δημοσιότητας τον θαμπώνουν και το ρίχνει στο ποτό, ακόμα περισσότερο όταν βλέπει τις κριτικές που τον θέλουν βασιλιά της trash tv. Η κατάστασή του θα χειροτερέψει πιο πολύ όταν η μητέρα του θα χτυπηθεί από τον καρκίνο.

Δεν θέλω να γράψω τη συνέχεια της ιστορίας. Θα καταφέρουν αυτά τα δύο άτομα να είναι μαζί στη ζωή ή θα μπαίνουν όλο τρίτα πρόσωπα ανάμεσά τους και ο χρόνος δεν θα τους βοηθήσει; Αξίζει πολύ να τη δείτε την συγκεκριμένη ταινία αν σας αρέσουν οι αισθηματικές! Όπως έγραψα και στο twitter από το Notebook είχα να κλάψω τόσο πολύ! Δεν θα αναφέρω spoilers όμως! Μπορεί η αρχή να σας φανεί λίγο μακρόσυρτη ώσπου να "μπει στο ζουμί" η υπόθεση, αλλά πραγματικά αξίζει!

Καλή διασκέδαση! :)

ΥΓ. Μου άρεσε πολύ και η σκηνοθεσία και το πως ενσωματώνονται στη σκηνή οι χρονολογίες. Συγκεκριμένα ξεχώρισα μια ημερομηνία που την έβαλαν ως screensaver στην οθόνη ενός υπολογιστή!

9 comments:

  1. Κανονικά δεν θα ήταν στο viewing list μου. Αλλά το Εδιμβούργο είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου πόλεις, το όνομα Dexter με παραπέμπει στον αγαπημένο serial killer και 15 Ιουλίου είναι τα γενέθλιά μου. Λες και με καλεί η ταινία να τη δω.

    :)

    ReplyDelete
  2. Σήμαδι είναι Πιγκουίνε, σημάδι! Αν δε σε χαλάνε οι αισθηματικές ταινίες, θα την λατρέψεις! Εγώ την έβαλα ήδη στις πιο αγαπημένες μου!

    Η ταινία ξεκινάει από το Εδιμβούργο και στη συνέχεια μεταφέρεται στο Λονδίνο όπου λαμβάνει χώρα και το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής, αλλά ξαναβλέπουμε το Εδιμβούργο και στο τέλος. Ενδιάμεσα υπάρχουν και σκηνές από το Παρίσι όπου έζησε μια περίοδο ο Dexter και μια άλλη περίοδο η Emma! Να'ναι καλά το Eurostar! :)

    ReplyDelete
  3. Ενδιαφέρουσα μου ακούγεται. Θα πάρω την κόρη μου, που λατρεύει το Εδιμβούργο, και θα πάμε να τη δούμε. Ας ξεφύγουμε λίγο από ίδια και τα ίδια (κρίση, μέτρα, φόροι κλπ)

    ReplyDelete
  4. Όντως Μερόπη, το χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά να ξεφύγουμε λίγο! Ελπίζω αν πάτε να την δείτε να επανέλθεις και να μου πεις αν σου άρεσε! :)

    ReplyDelete
  5. Αχ όχι, πες μας τι γίνεται στο τέλος. Δεν αντέχω το σασπένς!!

    ReplyDelete
  6. Α, όχι Σοφία δεν θα πω! Αξίζει να τη δεις! Θα με θυμηθείς! Να ξαναρθείς να μου αφήσεις σχόλιο αφού τη δεις! Θα περιμένω! :)

    ReplyDelete
  7. Δανάη, το κρίμα στο λαιμό σου!!!

    ReplyDelete
  8. Αναλαμβάνω την ευθύνη! Αν δε σου αρέσει, να έρθεις να μου το πεις! :)

    ReplyDelete
  9. Πραγματικα πιστευω πως η ταινια εκτος το οτι ειναι φανταστικη περναει και ενα πολυ σημαντικο μυνημα....σημερα εισαι αυριο δεν εισαι.....επισης το οτι η τελεια στιγμη δεν κραταει για παντα για αυτο να ζουμε το σημερα και ας αφησουμε το αυριο :D

    ReplyDelete