Wednesday 21 September 2011

Lucca, Toscana, Italia

ΟΚ, το καλοκαίρι έχει τελειώσει και επισήμως και τέρμα τα ψέματα και οι αναβολές. Δεν το ξεχνάω ότι έχω αφήσει εκκρεμότητες και συγκεκριμένα αναρτήσεις για το ταξίδι που κάναμε το Πάσχα στην Ιταλία. Είχαμε μείνει στη δεύτερη μέρα του ταξιδιού και συγκεκριμένα μόλις επισκεφθήκαμε την εντυπωσιακή Πίζα.

Δεύτερη στάση ήταν η μεσαιωνική πόλη Λούκα (Lucca) που βρίσκεται βοριοανατολικά από την Πίζα.

Όλη η πόλη είναι χτισμένη μέσα σε μεσαιωνικά τείχη (θα τα δείτε καθαρά στο βιντεάκι στο τέλος της ανάρτησης) τα οποία χτίστηκαν μεταξύ 1504 και 1645. Οι κάτοικοι εντός των τειχών μετακινούνται κυρίως με ποδήλατα (αυτοκίνητα επιτρέπονται μόνο στους μόνιμους κατοίκους με ειδική άδεια) καθώς η Λούκα είναι εντελώς επίπεδη και η χρήση τους εξυπηρετεί κυρίως στα στενά δρομάκια.

Μια εκ των εισόδων των τειχών:




Ο καθεδρικός ναός San Martino που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Η μαρμάρινη πρόσοψη έγινε ασύμμετρη για να χωρέσει και το κωδωνοστάσιο:


Κάθε κολώνα του καθεδρικού έχει και διαφορετικό σχέδιο και αν τις προσέξει κανείς από κοντά, δημιουργούν ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα:


Εδώ διακρίνουμε και το άγαλμα του Αγίου Μαρτίνου να σκίζει τον μανδύα του:




Προχωρώντας τη βόλτα μας συναντούμε αυτήν εδώ την εκκλησία στην οποία δίνονται παραστάσεις από όπερες του Giacomo Puccini (Tosca, Madame Butterfly κ.ά), γένετειρα πόλη του οποίου είναι η Λούκα:



Το Teatro Comunale del Giglio που χρονολογείται πάνω από τρεις αιώνες φιλοξενεί παραστάσεις όπερας, χορού, κονσέρτα κλπ.:




Ο Giuseppe Garibaldi, Ιταλός στρατιωτικός και πολιτικός.


Η Piazza Napoleone, η μεγαλύτερη ίσως πλατεία της Lucca, με το καρουζέλ που χρησιμεύει και ως σημείο συνάντησης:






Και φτάνουμε στην Piazza San Michele In Foro, όπου όπως δηλώνει και το όνομα βρισκόταν παλιά η ρωμαϊκή αγορά, ένα σημείο στο οποίο δεν μπορεί κανείς να περάσει και να μη χαζέψει! Οι φωτογραφίες τα λένε όλα, τα λόγια είναι λίγα:







Άγαλμα του Matteo Civitali ο οποίος ήταν Ιταλός γλύπτης, αρχιτέκτονας, ζωγράφος και μηχανικός!!



Διάφορα ζαχαρωτά και γλυκίσματα που πουλούσαν σε πάγκους.


Και φτάνουμε σε ένα από τα πιο περίεργα και χαρακτηριστικά μέρη της Λούκα: την Πλατεία Αμφιθεάτρου (Piazza Anfiteatro) ή Πλατεία Εμπορίου (Piazza del Mercato) η οποία ακολουθεί το σχήμα του αρχαίου ρωμαϊκού αμφιθεάτρου που υπήρχε στο σημείο, σήμερα όμως δεν έχει απομείνει τίποτα από εκείνο, πέρα ακριβώς από το σχήμα της πλατείας που το θυμίζει! Τα κτίρια που φαίνονται στις φωτογραφίες είχαν χτιστεί γύρω από το αμφιθέατρο και οι χαμηλές στοές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα δείχνουν τις πύλες απ'όπου περνούσαν τα θηρία και οι μονομάχοι για να μπουν στην αρένα. Η πλατεία σήμερα είναι γεμάτη λουλούδια και μικρά εστιατόρια: 










Φεύγοντας από την πλατεία Αμφιθεάτρου συναντάμε και άλλες μικρές συμπαθητικές πλατειούλες όπως αυτή εδώ, με πάγκους με γλυκά δεξιά και αριστερά και στη μέση πολύ φροντισμένη με τα όμορφα φυτά:






Αυτά τα "brigidini" είναι παραδοσιακά γλυκίσματα της Τοσκάνης και τα πουλούσαν παντού! Δεν έτυχε να δοκιμάσουμε γιατί οπτικά έμοιαζαν σαν πατατάκια και δεν ήξερα αν ήταν γλυκά ή αλμυρά!


Σήμα κατατεθέν στης Λούκα - πέραν από την Πλατεία Αμφιθεάτρου - είναι και ο Torre dei Guinigi. Αυτός ο πολύ ψηλός πύργος ύψους 41 μέτρων, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα, φαίνεται σχεδόν από όλη την πόλη. Το αξιοπερίεργό του είναι ότι στην κορυφή υπάρχουν δέντρα και δη βελανιδιές!! Ο Πύργος αυτός έχει πάνω από 300 σκαλοπάτια και λέγεται ότι η θέα από πάνω είναι μοναδική, αλλά μετά από τόσο περπάτημα ποιός έχει κουράγιο να ανέβει και να κατέβει 300+ σκαλοπάτια; Αρκούμαστε λοιπόν να τον φωτογραφίσουμε από κάτω:





Στον ίδιο δρόμο με τον πύργο βγάζω 1-2 ακόμα φωτογραφίες και καθόμαστε στη συνέχεια σε κάτι σκαλοπατάκια και απολαμβάνουμε λεπτή ιταλική πίτσα, ένα ιταλικό σάντουιτς με prosciutto crudo, mozzarella και ντομάτα, και ιταλικό παραδοσιακό παγωτό (τα δικά μας παγωτά είναι πολύ καλύτερα!):



Τρελό αυτοκινητάκι, έτσι;;;!! :)









Τέλος, λίγο πριν φύγουμε βρεθήκαμε μπροστά σε μια υπαίθρια αγορά (δεν ξέρω αν είναι εκεί μόνιμα ή αν έτυχε τη μέρα που πήγαμε να γίνεται μόνο) όπου πουλούσαν κάθε λογής διακοσμητικά: πίνακες ζωγραφικής, κεραμίδια ζωγραφισμένα, καθρέφτες, κορνίζες, κουτάκια, βαζάκια, πιατέλες, πετσετούλες και άλλα πολλά:










Πολύ μου άρεσαν αυτοί οι πίνακες που είναι σαν παράθυρο, έξυπνη ιδέα! :) 





Όπως πάντα κλείνω την ανάρτηση με ένα ποτ πουρί από τα βιντεάκια που τραβήξαμε στα διάφορα σημεία της πόλης:




ΥΓ. Πλέον μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες μεγάλες κάνοντας κλικ σε οποιαδήποτε και να περιηγηθείτε στην επόμενη ή την προηγούμενη απλά με το δεξί ή το αριστερό βελάκι του πληκτρολογίου σας.

Επόμενη ανάρτηση: τέλος της δεύτερης μέρας - επιστροφή στο Montecatini Terme όπου και βρισκόταν το ξενοδοχείο μας.

5 comments:

  1. όταν μια πόλη, μια εκδρομή σε κάνει να κοιτάς πάντα ψηλά και να το ευχαριστιέσαι είναι τέλεια!
    Σου εύχομαι πάντα ακόμη πιο υπέροχα ταξίδια!
    :D

    ReplyDelete
  2. Να είσαι καλά Χρήστο! Μακάρι να μπορέσουμε να πάμε κάπου άμεσα (28η Οκτωβρίου πχ) γιατί η απόσταση από το Πάσχα φαίνεται μακρινή και πεθυμήσαμε να κάνουμε κάποιο ταξιδάκι! :)

    ReplyDelete
  3. Υπέροχες οι φωτογραφίες σου Δανάη!!!
    Και τα σχόλια σου, πολύ κατατοπιστικά!!!
    Πολύ ωραίο ταξίδι κάνατε!
    Σου εύχομαι να ταξιδέψετε τον Οκτώβριο.
    Πολλά φιλάκια

    ReplyDelete
  4. Δεν έχω πάει στη Lucca αλλά μου έχουν πει ότι αξίζει - και οι φωτογραφίες σου το επιβεβαιώνουν!

    Υ.Γ. Και οι πίτσες μας νομίζω ότι είναι καλύτερες ;-)

    ReplyDelete
  5. Σοφία μου, σε ευχαριστώ πολύ! Όσο για τις πίτσες συμφωνώ και επαυξάνω! Και στην Ρώμη που είχα φάει και σ'αυτό το ταξίδι δεν έμεινα ικανοποιημένη! Οι δικές μας είναι κλάσεις ανώτερες!! :)

    ReplyDelete