Saturday 9 October 2010

Ο Μυστηριώδης Mr Love

Ο Μυστηριώδης Mr Love είναι ένα θεατρικό έργο της Karoline Leach. Είδα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ότι θα το ανέβαζαν στο θέατρο Κολοσσαίον με τον Νίκο Ψαρρά και τη Νικολέτα Βλαβιανού και έσπευσα να αγοράσω εισιτήρια! Για να είμαι ειλικρινής ούτε την παράσταση γνώριζα ούτε και τη συγγραφέα. Εκτιμώ όμως τον Νίκο Ψαρρά ως ηθοποιό και σκέφτηκα ότι εφόσον το έργο ανεβαίνει για μόνο λίγες παραστάσεις ήταν καλή ευκαιρία να πάω στο θέατρο που τόσο αγαπώ!


Είχα διαβάσει τη μικρή περίληψη από το δελτίο τύπου σε διάφορα sites και περιοδικά που είχε ως εξής:

Ο Τζώρτζ Λαβ (Love), επαγγελματίας εραστής που αναζητά το κατάλληλο θύμα, και η Αδελαΐδα Πίντσιν, μια ασήμαντη καπελού που περιμένει τον πρίγκιπα του παραμυθιού, θα συναντηθούν τυχαία μια βροχερή μέρα του Οκτώβρη και η συνάντηση αυτή θ’ αλλάξει όλη τους τη ζωή. Ποιος θα υπερισχύσει τελικά σ'αυτό το αιώνιο και αρχετυπικό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι; Του αρσενικού με το θηλυκό;

Εντάξει, η υπόθεση φαινόταν ωραία, αλλά δεν περίμενα σε καμιά περίπτωση να μου αρέσει μια παράσταση για την οποία δεν είχα ακούσει ποτέ τίποτα τόσο πολύ!

Πρόκειται για ένα έργο γεμάτο ανατροπές. Η ιστορία μας διαδραματίζεται το 1910, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να διαδραματίζεται σε οποιαδήποτε εποχή, ακόμα και σήμερα.

Η σκηνοθεσία είναι ευρηματική. Από την αριστερή μεριά έχουμε το μαγαζί με τα καπέλα και από τη δεξιά μεριά της σκηνής το σπίτι του Mr Love. Η παράσταση ξεκινάει με τον Mr Love μέσα στο σπίτι του να μας λέει μερικά λόγια για τον εαυτό του και το ίδιο να πράττει και η Αδελαϊδα στον τόπο εργασίας της. Οι δύο μονόλογοι - αν και γίνονται εναλλάξ - κρατούν αρκετή ώρα και στην αρχή φοβήθηκα μήπως πάει όλη η ιστορία έτσι, σαν διήγηση, αλλά ευτυχώς δεν ήταν έτσι. Ήταν απαραίτηση εισαγωγή για την περαιτέρω πλοκή.

Οι δύο ήρωές μας συναντιούνται όπως λέει η περίληψη μια μέρα του Οκτώβρη στο Λονδίνο. Ο Mr Love είναι ένας "απατεώνας εραστής", ένας γόης που τάζει γάμους σε νεαρές κοπέλες και μόλις παίρνει τα λεφτά τους γίνεται καπνός. Η Αδελαΐδα είναι μια φτωχή κατασκευάστρια καπέλων της οποίας η θεία έχει πεθάνει και της έχει αφήσει 50 λίρες και μια πολύτιμη καρφίτσα. Όταν οι δυό τους θα συναντηθούν, η Αδελαΐδα θα είναι αρχικά ένα ακόμα θύμα για τον Mr Love. Μετά το διάλειμμα όμως θα έρθει η ανατροπή. Μήπως ο Mr Love βρήκε το δάσκαλό του; Πραγματικά μετά το διάλειμμα η ένταση κορυφώνεται και βλέπουμε τη μία στιγμή τον Mr Love να'χει το πάνω χέρι και την επόμενη την Αδελαΐδα! Δε θα πω περισσότερα γιατί αξίζει πραγματικά να δει κάποιος την παράσταση, την προτείνω χωρίς την παραμικρή αμφιβολία!

Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα στο κείμενο είναι ότι ενώ οι δύο χαρακτήρες μιλούν μεταξύ τους, μας λένε σε μορφή αφήγησης την γνώμη που έχουν για τον άλλο. Πχ η Αδελαΐδα από τη μεριά της πιστεύει ότι ο Mr Love είναι τρελαμένος μαζί της, αλλά εκείνη τη στιγμή ακούμε τη σκέψη του Mr Love από τα χείλη του! Αυτό ήταν ξεκαρδιστικό και μεγάλο εύρημα από τη συγγραφέα που έφερνε σίγουρο γέλιο!

Ο Νίκος Ψαρράς είναι εκπληκτικός στο συγκεκριμένο ρόλο και του πάει γάντι! Πιστεύω δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Η Νικολέτα Βλαβιανού μου φαινόταν πριν πάω να δω την παράσταση περίεργη επιλογή για να σταθεί δίπλα στον Νίκο Ψαρρά, αλλά τελικά με ενθουσίασε εξίσου, έπαιζε πολύ ωραία! Την είχα στο μυαλό μου ακόμα στο ρόλο στο Χάι Ροκ για αυτό κυρίως με ξένιζε, αλλά τελικά πήγαινε και σε εκείνη ο ρόλος κουτί!

Πίσω στα καμαρίνια...

Αυτό που έχω να πω είναι ότι ο Νίκος Ψαρράς ίσως είναι ο πιο απλός, προσγειωμένος και φιλικός ηθοποιός που έχω συναντήσει στα καμαρίνια. Ήταν η πρώτη φορά που ένιωθα τόσο άνετα να μιλάω με κάποιον ηθοποιό. Παρά το γεγονός ότι στη σκηνή είχε παίξει πριν από λίγο έναν ρόλο που είχε ένταση και οι ανάγκες του οποίου απαιτούσαν πολλή κίνηση πάνω στο θεατρικό σανίδι ήταν πολύ πρόσχαρος και είχε όρεξη να μιλήσει μαζί μας και να βγάλουμε και μια φωτογραφία μαζί!


Πιστεύω - το έχω ξαναπεί - ότι για τον ηθοποιό είναι μια επιβράβευση να πηγαίνεις στα καμαρίνια και να τον συγχαρείς. Σε πολλούς που το λέω ότι πηγαίνω στα καμαρίνια όταν μου αρέσει η παράσταση το θεωρούν παιδικό, αλλά δεν το βλέπω έτσι, και πιστεύω ότι οι ηθοποιοί το χαίρονται!

Με τη Νικολέτα Βλαβιανού δε μίλησα τόσο πολύ γιατί είχε περάσει η ώρα. Απλά τη συνεχάρη και έφυγα για να τους αφήσω να ξεκουραστούν.


Ξέρω ότι η παράσταση θα μείνει στη Θεσσαλονίκη για ακόμα μια εβδομάδα. Την άλλη Παρασκευή μάλιστα θα υπάρξει η κανονική παράσταση στις 9:00 το βράδυ και μετά μια μεταμεσονύχτια (!) το οποίο δεν το'χω ξαναακούσει στο θέατρο!

Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη το θέατρο αργεί. Οι παραστάσεις είναι λίγες και το εισιτήριο στοιχίζει μόνο 20 ευρώ (15 το φοιτητικό) οπότε αξίζει να πάτε και να μην τη χάσετε!

Μετά από τη Θεσσαλονίκη η παράσταση θα μεταφερθεί και σ'άλλες πόλεις της Ελλάδας (δε γνωρίζω ποιές συγκεκριμένα), στην Αθήνα και στην Κύπρο.

Καλή διασκέδαση στους θεατρόφιλους! :)

2 comments:

  1. Δεν το έχω υπ'όψην το συγκεκριμένο έργο, ούτε τους ηθοποιούς ξέρω, πάντως φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση. Ελπίζω να την τιμήσει ο κόσμος της συμπρωτεύουσας και μετά τα μεσάνυχτα :-)

    ReplyDelete
  2. Σοφία ούτε εγώ την ήξερα, αλλά αν μπεις στο link της wikipedia της συγγραφέως θα δεις ότι η παράσταση είχε ανεβεί και στο Λονδίνο στο West End το 1997! :)

    ReplyDelete