Sunday 8 November 2009

Βουδαπέστη (24-28/10/2009) - Μέρος 1ο

Ένα από τα πλεονεκτήματα του να ζεις στην Θεσσαλονίκη είναι ότι μπορείς κάλλιστα να εκμεταλλευτείς την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου για απόδραση από την πόλη καθώς στις 26 γιορτάζουμε τον πολυούχο μας, τον Άγιο Δημήτριο, και με μια μέρα άδεια μόνο (27/10) είναι ιδανική ευκαιρία για ταξιδάκι. Ειδικά αν η 26η πέφτει Δευτέρα και η 28η Τετάρτη όπως φέτος!

Πέρσι τέτοιες μέρες είχαμε πάει στην Πράγα, φέτος ο προορισμός που επιλέξαμε ήταν η Βουδαπέστη.

Αναχωρήσαμε από τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο (24/10) στις 4 το απόγευμα και μιάμιση μόνο ώρα μετά βρισκόμασταν στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, την Βουδαπέστη. Γυρίσαμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω και γύρω στις 5:00 είχε ήδη βραδιάσει.

Επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και κάναμε μια πρώτη μικρή βόλτα στην πόλη. Επισκεφθήκαμε τον λόφο Γκέλερτ, απ'όπου μπορεί κανείς να απολαύσει μια πανοραμική θέα της πόλης! Ο λόφος ονομάζεται έτσι λόγω του μάρτυρα επισκόπου Γκέλερτ ο οποίος είναι και ο πολιούχος της πόλης. Σύμφωνα με την ιστορία μια ομάδα ανθρώπων που αρνούνταν να εκχριστιανιστούν έβαλαν τον επίσκοπο μέσα σε ένα βαρέλι και τον κατρακύλισαν από το σημείο αυτό ως τον Δούναβη και κατ'αυτόν τον τρόπο "μαρτύρησε".

Η Βουδαπέστη χωρίζεται στη μέση από τον Δούναβη. Παλιά αποτελούνταν από την Βούδα και την Οβούδα (δυτικά του ποταμού) και την Πέστη (ανατολικά). Η ένωση των τριών περιοχών έγινε το 1873.

Ο λόφος Γκέλερτ βρίσκεται στην μεριά της πρώην Βούδας.

Το Βασιλικό Ανάκτορο φωτισμένο όπως φαίνεται από ψηλά.

Η Γέφυρα των Αλυσίδων φωτισμένη. Χτίστηκε από το 1839 ως το 1849. Έχει μήκος 380 μέτρα και υποστηρίζεται από τους δύο πύργους που βλέπετε στη φωτογραφία.

Η Γέφυρα Ελισάβετ. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1897 και 1903. Εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου. Δεν διαθέτει πύργους όπως η Γέφυρα των Αλυσίδων αλλά στηρίζεται στις δύο όχθες του ποταμού.


Επάνω στον λόφο Γκέλερτ βρίσκεται το Μνημείο της Απελευθέρωσης το οποίο κατασκευάστηκε στο ψηλό αυτό σημείο για να θυμίζει την απελευθέρωση της Βουδαπέστης από τον ρωσικό στρατό το 1945:

(1)

From Budapest (24-28/10/2009)
(2)

Η κεντρική μορφή του μνημείου είναι μια γυναίκα που κρατάει ψηλά ένα φύλλο φοίνικα. Μαζί με το βάθρο, έχει ύψος 14 μέτρα. Στη βάση του μνημείου υπάρχουν δύο αλληγορικές συνθέσεις που αντιπροσωπεύουν την πρόοδο (1) και τη μάχη με το κακό (2).

Άλλη όμορφη πανοραμική άποψη της πόλης.

Και το Βασιλικό Ανάκτορο μέσα από το πούλμαν από πιο κοντά.

Αυτά ήταν όσα είδαμε την πρώτη μέρα. Η κανονική ξενάγηση άρχισε την επομένη. Προσεχώς νέα ποστ με περισσότερες φωτογραφίες, πληροφορίες και εντυπώσεις...

15 comments:

  1. Και του χρονου στην ομορφη Βιεννη!

    ReplyDelete
  2. Στην Βιέννη πήγαμε πέρσι την Πρωτοχρονιά! Έχω κάνει και σχετικά post ! :)

    ReplyDelete
  3. πάλι ταξιδίιι;;; ;p
    σε μισώ!
    πρέπει να ήταν πολύ ωραία, και οι φώτο με το ποτάμι και τις γέφυρες με εντυπωσίασαν!

    ReplyDelete
  4. Χεχε _fok_! Ευχαριστώ πολύ! Με την πρώτη ευκαιρία θα ασχοληθώ και με το δεύτερο μέρος, προς το παρόν δεν έχω βρει χρόνο!

    ReplyDelete
  5. Ωραία φαίνεται η Βουδαπέστη! Δεν έχω πάει, αλλά ελπίζω κάποια στιγμή να με φέρει ο δρόμος :-)

    ReplyDelete
  6. Δεν έχω πάει ακόμη. Ομολογώ ότι με ταξίδεψες θαυμάσια!

    ReplyDelete
  7. KitsoMitso, ευχαριστώ πολύ!!!

    Δυστυχώς δεν έχω βρει ακόμα το χρόνο για την συνέχεια της περιήγησης! Ελπίζω να γίνει πριν αλλάξει ο χρόνος χαχαχα! :P

    ReplyDelete
  8. Είναι από τις πόλεις που θα επισκεφτώ την επόμενη χρονιά. Ολο το λέω, αλλά δεν το έχω πραγματοποιήσει. Εχω ακούσει τα καλύτερα και φαίνεται και από τις φωτογραφίες σου.

    Πάντα τέτοια!

    ReplyDelete
  9. Ευχαριστώ πολύ Νίκο! Σίγουρα η θέα από ψηλά είναι φανταστική το βράδυ με όλα τα φωτισμένα κτίρια και τις γέφυρες! Το μόνο κακό που έχει η πόλη είναι ότι τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι απλωμένα σε μεγάλες αποστάσεις το ένα από το άλλο. Στην αρχή εντυπωσιάστηκα από τα πολλά μνημεία και κάνοντας μια σύγκριση με την Πράγα σκέφτηκα ότι είναι πιο ωραία. Μετά την επιστροφή μου όμως κατέληξα ότι η Πράγα τελικά μου άρεσε πιο πολύ! Το κέντρο είναι πιο μαζεμένο, περπατιέται πιο εύκολα, έχει πιο χαρακτηριστικά μνημεία και είναι πιο γραφική και "ανάλαφρη"!

    ReplyDelete
  10. Το Νο 2 πότε θα είναι έτοιμο;;;

    ReplyDelete
  11. Το Νο 2 είναι στα drafts από τις 19/11 και δεν έχω βρει τον χρόνο να το προχωρήσω! Άντε ελπίζω την παραμονή των Χριστουγέννων που θα είμαι ελεύθερη να το ολοκληρώσω επιτέλους!

    ReplyDelete
  12. ενδιαφερομαι να παω θα μπορουσες να μου δωσεις παραπανω πληροφοριες? και μπορει να ειναι η ευκαιρια για ενα μερος β' ετεροχρονισμενο?ευχαριστω!
    μαιριτινα

    ReplyDelete
  13. Γειά σου Μαιριτίνα! Αν σου πω ότι έχω από τότε μια ανάρτηση στα πρόχειρά μου και δεν την ολοκλήρωσα ποτέ!! Θα ξάψω να βρω τις φωτογραφίες μου και να ανατρέξω στις τότε σημειώσεις μου και θα επανέλθω με 2ο μέρος το συντομότερο δυνατόν. Πότε σκοπεύσεις να πας;

    ReplyDelete
  14. σε εναμιση μήνα.
    θα χαρώ να διαβάσω το ποστ σου
    ευχαριστώ και ελπίζω να μη σε έβαλα σε κόπο

    ReplyDelete
  15. Εντάξει, από βδομάδα θα το προσπαθήσω! :)

    ReplyDelete