Monday 26 January 2009

Bιέννη - Part 6 - Salzburg

Είχα διακόψει λίγο απότομα το προηγούμενο ποστ μου για το Salzburg, καθώς είχα αναφερθεί και στην λίμνη Wolfgangsee και θα έβγαινε πολύ μεγάλο διαφορετικά. Πάμε λοιπόν τώρα να δούμε το κυρίως Σάλτσμπουργκ και συγκεκριμένα την παλιά πόλη. Είχαμε μείνει πάνω στην γέφυρα που οδηγεί στην παλιά πόλη:


Η θέα του κάστρου από τη γέφυρα

Άλλη άποψη του ποταμού Σάλτσαχ

Τα στενά σοκάκια


Άνθρωποι-αγάλματα


Και χριστουγεννιάτικα περίπτερα με στολίδια και κούκλες...




Πολύ έξυπνη ιδέα να βάλουν τα φωτάκια σαν κουρτίνες στα παράθυρα! Μου άρεσε πολύ!


Και φτάνουμε αισίως στην καρδιά του Σάλτσμπουργκ, σε μια μεγάλη κεντρική πλατεία όπου υπήρχε στημένη σκηνή με ορχήστρα που έπαιζε κλασσική μουσική.




Λίγο παραδίπλα διάφορες άμαξες με άλογα, αλλά και μια περίεργη πυραμίδα καλυμένη με χιόνι!


Άποψη του κάστρου από πιο κοντά. Δεξιά διακρίνετε τα τελεφερίκ και αριστερά μια περίεργη χρυσή σφαίρα με το ομοίωμα ενός ανθρώπου επάνω της (βλ. καλύτερα επόμενη φωτογραφία)


Μετά από λίγη περιπλάνηση, στρίβοντας σε μια γωνία βρεθήκαμε μπροστά σε ένα μεγαλο παγοδρόμιο:




Πλάκα είχαν αυτά τα μικρά πιγκουινάκια που βλέπετε που χρησιμεύουν για να στηρίζονται οι μικροί που δεν ξέρουν να κάνουν πατινάζ στον πάγο. Αν είχαν τέτοια σε μέγεθος για μεγάλους, μπορεί να το επιχειρούσα, αλλιώς no way! Δεν έχω κάνει ποτέ και δεν είμαστε τώρα να σπάμε πόδια σε εκδρομές! :P


Μια βιτρίνα που μου άρεσε ιδιαίτερα! Άκρως Χριστουγεννιάτικη! :)


Βιτρίνα με τα παραδοσιακά σοκολατάκια Μότσαρτ σε διάφορα σχέδια.


Και τώρα λίγες περισσότερες πληροφορίες για την πόλη! Το Σάλτσμπουργκ λοιπόν που έχει 150.000 κατοίκους βρίσκεται στην δυτική Αυστρία και είναι πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ. Για τα κρατίδια που είναι στο σύνολό τους έξι είχα πει λίγα λόγια στο δεύτερο ποστ.




Την ονομασία του την οφείλει στο ορυκτό αλάτι που υπήρχε στην περιοχή. "Σαλτς" στα γερμανικά είναι το αλάτι και "μπουργκ" το κάστρο που δεσπόζει στον λόφο.

Ένα από τα πιο περίεργα πράγματα που αντικρίσαμε ήταν το παρακάτω μαγαζάκι που πουλούσε αποκλειστικά τσόφλια αυγών ζωγραφισμένα με διάφορα εντυπωσιακά σχέδια! Θυμήθηκα ένα ποστ με αυγά που είχα κάνει παλιότερα, μόνο που εκείνα ήταν ανάγλυφα ενώ αυτά εδώ με ζωγραφιές.

Το Σάλτσμπουργκ είναι η γενέτειρα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, μέχρι τη στιγμή που μετακόμισε στην Βιέννη:

Σύμφωνα με τον ξεναγό μας στην εκδρομή στην πραγματικότητα ο Μότσαρτ ήταν Γερμανός και ο Χίτλερ Αυστριακός, ενώ πολλοί πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο! Αν ψάξετε στο google, όπως έκανα εγώ πριν λίγο θα βρείτε πολλές απόψεις να διίστανται για την καταγωγή αυτών των δύο προσωπικοτήτων! Ο πατέρας του Μότσαρτ πάντως ήταν Γερμανός. Αν δεχτούμε ότι όποια καταγωγή έχει ο πατέρας σου αυτήν έχεις και εσύ, τότε εντάξει. Η μητέρα του όμως ήταν Αυστριακή και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστρία.


Κάπου αλλού πετύχαμε ένα σταντ με περίεργα γλυκίσματα. Ήταν σοκολάτες γεμιστές με φρούτα, αλλά έμοιαζαν στο σχήμα με λουκάνικα και σουβλάκια:





Γουρουνάκια παντού για καλή τύχη!




Το αίθριο κάποιας πολυκατοικίας πολύ όμορφα στολισμένο!


Το logo "Nordsee" (προφέρεται Νόρντζε) ανήκει σε μια αλυσίδα φαστ φουντ που έχει αποκλειστικά θαλασσινά. Αυτή η αλυσίδα υπάρχει και στην Τσεχία (την είχαμε δει στην Πράγα), αλλά και στην Γερμανία. Ενθουσιάστηκα με την ιδέα αυτή και όλα ήταν πολύ όμορφα παρουσιασμένα. Απορώ στην Ελλάδα που έχουμε τόσο πολύ ψάρι πως δεν έχει σκεφτεί κανείς να ανοίξει κάτι αντίστοιχο! Δείτε και τις νοστιμιές που φάγαμε στο συγκεκριμένο Nordsee:

Εγώ έφαγα ψάρι πανέ και από πάνω είχε λιωμένο τυρί και ντομάτα και σαν γαρνί διάλεξα ρυζάκι με καλαμπόκι, ενώ ο Γιάννης πήρε ένα άλλο ψάρι πανέ και ως γαρνί λαχανικά. Και οι δύο φάγαμε από ένα σουβλάκι με γαρίδες που ήταν πεντανόστιμο!!! :)


Μία από τις γέφυρες όμορφα φωτισμένη, καθώς σιγά σιγά νυχτώνει...




Και το τεράστιο σοκολατένιο πρέτσελ που φάγαμε ως επιδόρπιο μετά τα νόστιμα ψαράκια!


Και καθώς γυρνούσαμε γεμάτοι από όμορφες εικόνες στο πούλμαν για να επιστρέψουμε στην Βιέννη, έβγαλα και 2 τελευταίες φωτογραφίες από ένα μαγαζί με τα παραδοσιακά τους αλλαντικά και λουκάνικα:




Μπήκαμε στο πούλμαν και γυρνάμε στην Βιέννη. Η επομένη είναι ελεύθερη μέρα και είδαμε τα πιο ωραία πράγματα! Συνεχίζεται...

9 comments:

  1. Δεν ξέρω για σένα, εγώ πάντω πείνασα!!!

    ReplyDelete
  2. Wow, ειδικά οι φώτο στα χιόνια είναι τρομερά ατμοσφαιρικές. Βγάζουν αέρα μιας άλλης εποχής.

    ReplyDelete
  3. Γκρινιάρη και εγώ επίσης! Τσιπούρες ψήνω τώρα για μεσημεριανό, αλλά βλέπω τα ψάρια τα πανέ και δεν θα'λεγα όχι σε ένα τώρα! ;)

    Θέμο, όντως ήταν σαν να μεταπηδούσες σε μια άλλη εποχή κάνοντας βόλτα στο Σάλτσμπουργκ! Φοβερή ατμόσφαιρα! :)

    ReplyDelete
  4. Συμφωνώ με τον Θέμο. Η δεύτερη φωτογραφία με το ποτάμι και τις χιονισμένες όχθες είναι πολύ καλή!

    ReplyDelete
  5. Ζήλεψα τόοοοοοοοσοοοοοοο πολύ το παγοδρόμιο! Την προτελευταία μέρα στην Βιέννη ήταν να πάμε, αλλά δεν μας έφτασε ο χρόνος!
    Τέλειο το φαγητό στο Nordsee! Εμείς το τιμήσαμε στο Μπάντεν, αλλά και πριν ένα χρόνο στην Γερμανία!
    Καλό βράδυ Δανάη μου!

    ReplyDelete
  6. Γκρινιάρη, σ'ευχαριστώ πολύ!!!

    Σοφία, δεν ήξερα ότι είχε και στη Βιέννη παγοδρόμιο. Το Nordsee όντως πολύ ωραίο! Δύο φορές φάγαμε σ'αυτό το ταξίδι. Θέλαμε να φάμε και στο Μπάντεν, αλλά δυστυχώς όταν πήγαμε ήταν όλα κλειστά.

    ReplyDelete
  7. Εγώ δεν συμπαθώ τα ψάρια (στο Nordsee δεν έχω φάει ποτέ κι ας το βρίσκω συνέχεια μπροστά μου κάθε φορά που πάω Γερμανία) αλλά οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι όντως πολύ ωραίες :-)

    ReplyDelete
  8. Ευχαριστώ πολύ Σοφία! Χάνεις που δεν έχεις φάει στα Nordsee, τα βρήκα πολύ πρωτότυπα! Αλλά αν δεν τρως ψάρι ΟΚ. Γούστα είναι αυτά!

    ReplyDelete
  9. Και μεις φάγαμε στο Nordsee στη Βιέννη αλλά μας έπιασαν το κ_ _ ο γιατί έγραφαν τιμή γιά τα 100 γραμ. και όχι για τη μερίδα.
    Οντως το φαγητό ήταν πολύ νόστιμο αλλά η σχέση τιμής και ποσότητας δεν ήταν ανάλογη.

    ReplyDelete