Thursday 8 January 2009

Βιέννη - Part 3 - Βόλτα στο κέντρο (συνέχεια)

Αφού λοιπόν σας παρουσίασα τον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου και τα διάφορα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά λουκάνικα, τα διάφορα ποτά και τα λουλούδια, συνεχίζουμε την περιπλάνησή μας στο κέντρο της Βιέννης.

Ξεκινάω με μερικά εντυπωσιακά κτίρια στον πεζόδρομο με τα περισσότερα εμπορικά μαγαζιά:




Περπατώντας λοιπόν σε αυτόν τον μεγάλο πεζόδρομο, σε κάποια στιγμή το βλέμμα μας έπεσε τυχαία κάτω και αντικρίσαμε μερικά αστέρια αφιερωμένα σε πανσίγνωστους συνθέτες. Εξάλλου η Βιέννη είναι ως γνωστόν η "Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Κλασσικής Μουσικής" και τον τίτλο αυτόν τον κρατάει από τον 18ο αιώνα!


Frederic Chopin


Igor Strawinsky

Φυσικά υπήρχαν πολλά περισσότερα αστέρια, αλλά ήταν φυσικά αδύνατον να τα φωτογραφήσω όλα.



Ο καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom) από λίγο μακρύτερα. Φαίνεται καθαρά η πρωτότυπη και ομολογουμένως εντυπωσιακή σκεπή του που καλύπτεται από 250.000 γυαλιστερά πλακίδια τα οποία τοποθετήθηκαν σχολαστικά μετά τις καταστροφές που υπέστη ο ναός στα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου!


Γύρω από το ναό μπορεί κανείς πολύ συχνά να συναντήσει άμαξες με άλογα που μεταφέρουν συνήθως τουρίστες, με το αζημείωτο βέβαια πάντα.


Ορίστε και η ελληνική συνοικία (Griechengasse) που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Σουηδίας...


Και ο πλακόστρωτος πεζόδρομος ακριβώς δίπλα από την προηγούμενη πινακίδα.


Στο πνεύμα της Βαρκελώνης, του Παρισιού και της Λυόν, και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, φαίνεται πως και η Βιέννη έχει εντάξει δημοτικό πρόγραμμα χρήσης ποδηλάτων, τα οποία οι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιούν για ορισμένο χρονικό διάστημα και να παρκάρουν στην συνέχεια σε προκαθορισμένα σημεία. Αν θυμάμαι καλά έλεγε στις κολωνίτσες ότι μπορούσε να γίνει χρήση των ποδηλάτων για 30 λεπτά της ώρας, αλλά δεν γνωρίζω γερμανικά επομένως δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες.


Αυτή η όμορφη εξωτερικά εκκλησία είναι η Ιερά Μητρόπολη της Αυστρίας, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος (βλ.επόμενη φώτο).




"Τη ελληνική κυβερνήσει και τω πρωθυπουργώ της Ελλάδος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, ευγνωμόνως - Φεβρουάριος 1983"

Προσθέτοντας κάποιες τελευταίες φωτογραφίες που πιστεύω ότι αξίζουν συμπληρώνω μερικές ακόμα πληροφορίες που έμαθα για την Βιέννη.



Η Βιέννη (Wien, που οι Αυστριακοί την προφέρουν "Βιν") είναι η δεύτερη πιο πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης, μετά από το Λονδίνο και πριν από τη Μαδρίτη. Εννοείται πως την εποχή που πήγαμε η φύση δεν ήταν ανθισμένη, αλλά σίγουρα την άνοιξη το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό!



Το 20% των διαμερισμάτων της πόλης ανήκει στον δήμο της Βιέννης. Το νερό που έρχεται σε όλα τα σπίτια είναι πολύ καθαρό, καθώς πρόκειται για αλπικό νερό!



Ο Δούναβης - που περνάει μέσα από την πόλη - έχει μήκος 2.850 χιλιόμετρα και διασχίζει οχτώ χώρες και τέσσερις πρωτεύουσες. Είναι πλωτό ποτάμι και συχνά μπορεί κανείς να συναντήσει ποταμόπλοια που κάνουν κρουαζιέρες.


Το Prater (photo τραβηγμένη μέσα από το λεωφορείο) που ήταν η μεγαλύτερη ρόδα πριν κατασκευαστεί το London Eye! Βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο λούνα παρκ το οποίο επισκεφθήκαμε την τελευταία μέρα και ξετρελάθηκα! Μου θύμησε αμερικανικές ταινίες. Προσεχώς φυσικά περισσότερες φωτογραφίες.




Μια ωραία εκκλησία την οποία επίσης έβγαλα μέσα από το λεωφορείο. Δεν ξέρω περί ποίας εκκλησίας πρόκειται.

Και κάπου εδώ μετά από πολλές ώρες πήγαμε επιτέλους στο ξενοδοχείο για ξεκούραση, καθώς το βράδυ στις 10 είχαμε ραντεβού για να κατεβούμε στην πλατεία του Δημαρχείου για την αλλαγή του χρόνου.


Μια φωτογραφία τραβηγμένη από την όχθη του Δούναβη, λίγο πριν αναχωρήσουμε για το κέντρο.

Στο επόμενο ποστ πολλές πολλές φωτογραφίες με το υπέροχο Δημαρχείο (από το οποίο πήρατε ήδη μια γεύση στο πρώτο ποστ-quiz που έκανα) και τις διάφορες μουσικές σκηνές! Μείνετε εδώ! ;)

4 comments:

  1. Πολύ ωραία ανάρτηση, Δανάη! Πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι πληροφορίες για τη Βιέννη. Ανυπομονώ για τη συνέχεια :-)

    ReplyDelete
  2. Σ'ευχαριστώ πολύ Σοφία! Για τα ποδήλατα θυμόμουν πως είχες κάνει ένα ενδιαφέρον ποστ για το velib στο Παρίσι και το velov στη Λυόν και ενσωμάτωσα το link στο κείμενο! :)

    Όσον αφορά τη συνέχεια, να είσαι σίγουρη πως θα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα! Ανυπομονώ ειδικά για το επόμενο ποστ, αλλά δεν έχω επεξεργαστεί ακόμα τις φωτογραφίες. Το πιο πιθανό είναι μέσα στο Σαββατοκύριακο να το κάνω. :)

    ReplyDelete
  3. Τελικά η ελληνική εκκλησία σημείο αναφοράς! Χαχα!
    Ωραία η βόλτα σου! Εγώ την είχα δει ανοιξιάτικα.
    Πάντα τέτοια ταξίδια εύχομαι!

    ReplyDelete
  4. Σ'ευχαριστώ πολύ KitsoMitso! Ήταν να μην γίνει η αρχή! Τώρα δεν κρατιέμαι! Ανυπομονώ για το επόμενο! Υπέροχο πράγμα τα ταξίδια! :)

    ReplyDelete