Wednesday 7 January 2009

Βιέννη - Part 2 - Βόλτα στο κέντρο

Συνεχίζοντας την περιήγηση στην όμορφη Βιέννη, μόλις έχουμε φύγει από το ανάκτορο Σέμπρουν και το πούλμαν μας αφήνει ελεύθερους στην πλατεία Σουηδίας (Schwedenplatz) που είναι κοντά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου (μία στάση του μετρό, αλλά κανένα 10λεπτο με τα πόδια).

Συνειδητοποίησα πως έχω αρκετές φωτογραφίες που αξίζουν να σας δείξω από το κέντρο, επομένως η βόλτα στο κέντρο της πόλης θα μοιραστεί και αυτή σε δύο posts για να πλαισιωθούν και οι φωτογραφίες από τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την Βιέννη, αλλά και με την Αυστρία γενικότερα!

Πηγαίνοντας λοιπόν στο μέρος όπου θα μας άφηναν για λίγες ώρες ελεύθερους, περάσαμε από μερικά αξιόλογα μέρη τα οποία φωτογράφησα μέσα από το πούλμαν.

Το παρακάτω κτίριο μοιάζει με εκείνο που είχαμε δει στην Πράγα, το σπίτι που χορεύει, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι Fred and Ginger, από τα ονόματα των πανσίγνωστων χορευτών Fred Aster και Ginger Rogers. Αυτό εδώ στην Βιέννη βέβαια έχει πιο ίσιες γραμμές και υποτίθεται πως αναπαριστά τα πόδια και την στολή μιας μπαλαρίνας (με λίγη φαντασία):





Κάπου παρακάτω είδαμε και έναν μεγάλο ουρανοξύστη όπου βρίσκονται τα γραφεία της γνωστής εταιρίας πληροφορίκης IBM (για τους κομπιουτεράδες):



Στην ευρύτερη αυτή περιοχή με τους μεγάλους ουρανοξύστες με παράθυρα σαν καθρέφτες και τα μοντέρνα ψηλά κτίρια βρίσκεται και η τρίτη έδρα του Ο.Η.Ε.

Λίγα περισσότερα λόγια για την πόλη τώρα: Η Βιέννη έχει περίπου 1.800.000 κατοίκους και χωρίζεται σε 23 δημοτικά διαμερίσματα. Είναι πρωτεύουσα ενός ομοσπονδιακού κρατιδίου της Αυστρίας (συνολικά είναι έξι). Ο δήμαρχος της πόλης είναι ταυτόχρονα και κυβερνήτης της περιοχής και οι σύμβουλοι είναι και βουλευτές. Η έκταση της Bιέννης καταλαμβάνει 414 τετραγωνικά χιλιόμετρα.


Το παραπάνω μνημείο υποδηλώνει το σημείο όπου βρισκόταν τα γραφεία της Γκεστάπο. Φυσικά σήμερα δεν υπάρχει κάτι στο ίδιο μέρος. Το κτίριο είχε βομβαρδιστεί και έχουν χτιστεί άλλα γύρω γύρω. Πίσω αριστερά διακρίνεται λίγο μία εκκλησία, η οποία είναι και η παλαιότερη της Βιέννης.

Και φτάνουμε αισίως στο σημείο όπου κατεβαίνουμε από το λεωφορείο και οι φωτογραφίες από εδώ και πέρα είναι από τον περίπατο και τις πρώτες εντυπώσεις που αποκομίσαμε...


Ο δρόμος αυτός ονομάζεται Rotenturm Strasse και είναι μια μεγάλη λεωφόρος που οδηγεί από την πλατεία Σουηδίας στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου, όπου βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός της πόλης. Οι μεγάλες αυτές κόκκινες μπάλες ήταν αναμμένες το βράδυ δημιουργώντας μια εκπληκτική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα (δείτε σε επόμενο ποστ)!!


Κάποιο κτίριο ενώ περπατούσαμε και του οποίου μου άρεσε η είσοδος με τα δύο αγάλματα...


Μικρή πλατειούλα χριστουγεννιάτικα στολισμένη!

Και συνεχίζω με μερικές ακόμα γενικές πληροφορίες που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση: Η Αυστρία έχει 8 εκατομμύρια κατοίκους. Ο μέσος Αυστριακός, - σύμφωνα με μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει - απεργεί μόλις 3 λεπτά το χρόνο!!! Ναι ναι καλά διαβάσατε! Αυτά θα έπρεπε να τα ακούν μερικοί μερικοί στην καημένη Ελλαδίτσα!


Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου:




Η μπροστινή όψη ήταν καλυμένη με πανί καθώς γινόταν κάποια συντήρηση.

Στο εσωτερικό του ναού:






Το εκκλησιαστικό όργανο που τοποθετήθηκε το 1960 στο υπερώο, πάνω από την είσοδο.




Κεράκια

Βγαίνοντας από την εκκλησία, στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου (Stephansplatz) υπάρχει μεγάλος πεζόδρομος με μαγαζιά όπου συναντά κανείς και ανθρώπους-αγάλματα που στήνονται όπως στις μεγαλύτερες τουριστικές ευρωπαϊκές πόλεις:




Αυτός εδώ μου'κανε και τον δύσκολο, δεν ήθελε να βγει φωτογραφία, αν δεν έριχνες κέρμα!


Τέτοια μαγαζάκια με τα παραδοσιακά σοκολατάκια Mozart μπορεί κανείς να βρει σε πολλά σημεία της πόλης.




Περίπτερο με αμέτρητα μπιτόνια κρασιού το οποίο ζέσταιναν (το λεγόμενο punsch στην γλώσσα τους), αλλά και άλλα ποτά όπως μπύρες και σαμπάνια για το ίδιο βράδυ που θα άλλαζε ο χρόνος!

Παραδίπλα άλλο περίπτερο με τα παραδοσιακά λουκάνικα:






Άλλο περίπτερο γεμάτο μόνο με λουλούδια. Παρόμοια είχαμε συναντήσει και στην Πράγα.

Και στο σημείο αυτό σταματάω την βόλτα, την οποία θα συνεχίσω στο επόμενο ποστ.

To be continued...

6 comments:

  1. Πω πω φοβερό το φωτορεπορτάζ! Keep posting...

    ReplyDelete
  2. Σ'ευχαριστώ πολύ Θέμο!!! Stay tuned για περισσότερες φωτογραφίες! :)

    ReplyDelete
  3. ax kai mou aresei i vienni poly!!thelw poly na paw mia mera!mia apo tis agapimenes mou poleis..

    ReplyDelete
  4. Alex, να πας αξίζει πολύ! Και ειδικά αυτήν την περιόδο που είναι στολισμένη ακόμα περισσότερο! Αν είχα πάει κάποιον άλλον μήνα (Οκτώβριο, Νοέμβριο) δεν ξέρω αν θα μου άρεζε τόσο! Σίγουρα "δείχνει" διαφορετικά μια πόλη όταν είναι χριστουγεννιάτικα στολισμένη! :)

    ReplyDelete
  5. Λοιπόν, αυτούς που δεν δέχονται να τους βγάλεις φωτογραφία αν δεν τους δώσεις χρήματα, και τους φωτογραφίζω και δεν τους δίνω χρήματα, έτσι για σπάσιμο!

    ReplyDelete
  6. Σοφία, μαζί σου και εγώ! ;)

    ReplyDelete