Tuesday 6 January 2009

Βιέννη - Part 1 - Ανάκτορο Schönbrunn

Περίπου ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα συζητούσαμε το ενδεχόμενο να πάμε για πρωτοχρονιά στην Βιέννη. Βλέποντας όμως τον καιρό στο google αποθαρρυνθήκαμε και η ιδέα μπήκε προσωρινά στο συρτάρι. Ώσπου λίγες εβδομάδες μετά έπεσε στα χέρια μας ένα ένθετο περιοδικού που πρότεινε εκδρομές για την περίοδο αυτή και η ιδέα αναζωπυρώθηκε για τα καλά! Δεν θέλαμε και πολύ! Το ένα απόγευμα το συζητήσαμε, την επόμενη μέρα πήγαμε κιόλας και κλείσαμε την εκδρομή!

Το ξυπνητήρι χτύπησε 2:15 το βράδυ, 2:45 ήρθε το ταξί. Πετούσαμε κατά τις πέντε το πρωί απευθείας για Βιέννη. Είναι πολύ βολικές αυτές οι πτήσεις καθώς δεν χάνεις την μέρα σου και η επιστροφή είναι επίσης βράδυ.

Η εκδρομή ήταν τετραήμερη. Φτάσαμε στη Βιέννη παραμονή πρωτοχρονιάς κατά τις εφτά το πρωί (τοπική ώρα) και μας παρέλαβε το λεωφορείο. Δεν πήγαμε στο ξενοδοχείο, αλλά κάναμε ένα αναγνωριστικό τουρ με το πούλμαν ώσπου να ξημερώσει. Αμέσως μετά παραλάβαμε τον ξεναγό που θα μας πήγαινε στο ανάκτορο Schönbrunn (προφέρεται Σέμπρουν) όπου ήταν και οι καλοκαιρινές κατοικίες της πριγκίπισσας Σίσσυ!


Το ανάκτορό πήρε το όνομά του από μια κρήνη από την οποία ανάβλυζε νερό στο σημείο αυτό.


Πριν χτιστεί το Σέμπρουν βρισκόταν στο ίδιο μέρος ένα καταφύγιο για κυνηγούς το οποίο όμως καταστράφηκε από τους Τούρκους. Έτσι, το 1695 ο Λεοπόλδος ο Α' ζήτησε από τον Φίσερ φον Έρλαχ να σχεδιάσει ένα μεγάλο μπαρόκ ανάκτορο.


Το ανάκτορο ολοκληρώθηκε τελικά στα μέσα στου 18ου αιώνα όταν η Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία προσέλαβε τον Ν. Πακάσι. Η αυστηρή συμμετρική αρχιτεκτονική συμπληρώνεται από τον κήπο με τις κρήνες και τους ανδριάντες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ανακτόρου:


Οι κήποι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί, αν και σίγουρα την άνοιξη και το καλοκαίρι θα αναδεικνύονται περισσότερο. Είχε πολύ κρύο και δεν είχαμε πολύ χρόνο για να τους γυρίσουμε όλους, μπορείτε όμως να πάρετε μια καλή ιδέα από τις επόμενες φωτογραφίες:








Στο εσωτερικό του ανακτόρου φυσικά και μπήκαμε αλλά απαγορεύονταν αυστηρώς οι φωτογραφίες μέσα στα δωμάτια. Συγκριτικά με τις Βερσαλλίες μας φάνηκε αρκετά πιο "φτωχικό", την τελευταία μέρα όμως επισκεφτήκαμε και το ανάκτορο Χόφμπουργκ όπου είναι οι χειμερινές κατοικίες της αυτοκρατορίας (αναλυτικά σε προσεχές ποστ) και εσωτερικά ήταν πιο ενδιαφέρον και πλούσιο από το Σέμπρουν.




Άποψη από το πίσω μέρος του ανακτόρου


Η αψίδα που φαίνεται στο βάθος και βρίσκεται στον λόφο πίσω από το Σέμπρουν κατασκευάστηκε το 1775.

Πολύ κοντά στο ανάκτορο υπάρχει και ζωολογικός κήπος, αλλά ο χρόνος ήταν περιορισμένος και δεν καταφέραμε να φτάσουμε ως εκεί. Σε κάποιο σημείο του τεράστιου κήπου του ανακτόρου υπάρχει μάλιστα και ένας λαβύρινθος με θάμνους, όμως ούτε και αυτόν τον είδαμε καθώς οι κήποι τους χειμερινούς μήνες είναι κλειστοί. Δεν πειράζει όμως, άξιζε η επίσκεψη στο ανάκτορο.

Στην Βιέννη (σε αντίθεση με την Πράγα που τα landmarks ήταν το αστρονομικό ρολόι και η γέφυρα του Καρόλου) υπάρχουν αμέτρητα πράγματα να δει κανείς! Φυσικά σε 4 μόνο μέρες δεν είναι δυνατόν να τα δεις όλα, πήραμε όμως μια πάρα πολύ καλή γεύση! Επειδή λοιπόν επισκεφθήκαμε πολλά πράγματα τα οποία αξίζουν το καθένα ξεχωριστής μνείας προτιμώ να κάνω μικρά ποστ όπου θα παρουσιάζω κάθε φορά διαφορετικά αξιοθέατα!

Στο επόμενο ποστ: ένας πρώτος περίπατος στο κέντρο της πόλης και κατόπιν η αλλαγή του χρόνου!

6 comments:

  1. Εμείς στο Schönbrunn πήγαμε βράδυ για το χριστουγεννιάτικο παζάρι, και φυσικά το είδαμε από εντελώς άλλη οπτική γωνία. Πάω να ανεβάσω τις φωτογραφίες (τις έχω ακόμα στην κάρτα) και να γράψω συμπληρωματικό ποστ! Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Είμαι σίγουρη πως βράδυ έδειχνε εντελώς διαφορετικό το ανάκτορο, ιδίως αν υπήρχε και το παζάρι όπως λες!

    ΟΚ, περιμένω το ποστ σου!

    Πολύ μεγάλη σύμπτωση που βρεθήκαμε και οι τρεις μας στην ίδια πόλη με λίγες μέρες διαφορά!

    Για την Σοφία (Κουκουβάγια) το ήξερα ότι θα πήγαινε γιατί το ανέφερε, δεν ήξερα πως θα ήσουν όμως και εσύ εκεί! :)

    ReplyDelete
  3. Εντάξει, όντως δε συγκρίνεται με των Βερσαλιών, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι διαφορετικού στυλ. Περιμένουμε και τα επόμενα posts! Ωραίος χειμερινός προορισμός η Βιέννη!

    ReplyDelete
  4. Ναι, Γκρινιάρη, καμία σχέση! Κάτι παρόμοιο ήθελαν να κάνουν και οι Αυστριακοί, αλλά το ύφος τους είναι σαφώς πιο αυστηρό. Τα μεγάλα κρεβάτια με τις ατέλειωτες κουρτίνες και τους ενισχυμένους τοίχους που βλέπει κανείς στις Βερσαλλίες, σαφώς και δεν τα συναντά στο Σέμπρουν!!!

    ReplyDelete
  5. Τι όμορφα, πήγα τώρα τον Μάιο και πρέπει να σου πω ότι οι κήποι είναι φανταστικοί ανθισμένοι και καταπράσινοι....

    ReplyDelete
  6. Mikre Aliti, φαντάζομαι θα ήταν υπέροχοι ανθισμένοι! Κάθε εποχή έχει και την ομορφιά της όμως! Εμείς χαρήκαμε το χιόνι! :)

    ReplyDelete