Sunday 27 January 2008

Gone Baby Gone

Μόλις είδα το Gone Baby Gone. Η ταινία φαινόταν πολλά υποσχόμενη κυρίως διότι διαθέτει ένα καστ πολύ σπουδαίων ηθοποιών: τον Morgan Freeman, τον Ed Harris, τον διαρκώς ανερχόμενο Casey Affleck (αδελφό του Ben Affleck) και την Michelle Monaghan.

Είχα ακούσει για αυτήν την ταινία πάρα πολλά όταν η υπόθεση για την μικρή Μαντλέν που εξαφανίστηκε είχε δημοσιοποιηθεί. Συγκεκριμένα θυμάμαι πως είχε τονιστεί η ομοιότητα του κοριτσιού που πρωταγωνιστεί στην ταινία με εκείνη της απαχθείσας Madeleine McCann και θυμάμαι πως για αυτόν τον λόγο η ταινία δεν θα έβγαινε στις αίθουσες. Μάλιστα εάν δεν κάνω λάθος ο Ben Affleck κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά τελικά φαίνεται προτίμησε να μπει πίσω από τις κάμερες - καθώς η ταινία αποτελεί και την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα - και να πρωταγωνιστήσει ο αδελφός του.

Η δική μου άποψη για την ταινία τώρα. Πιστεύω πως το 8/10 που της έχουν δώσει στο imdb είναι πολύ υπερεκτιμημένη βαθμολογία. Η ταινία διαρκεί μία ώρα και 54 λεπτά και στην μιάμιση πρώτη ώρα βαριόμουν οικτρά. Μόνο τα τελευταία 20 λεπτά άξιζαν κάπως, αν και πάλι αυτά δεν αρκούσαν για να "σώσουν" την ταινία!

Κατά την διάρκεια της πρώτης ώρας βαρέθηκα να ακούω όλο βρισιές. Μία στις δύο λέξεις ήταν "motherfucker" και "fucking"! Πολύ αργός ο ρυθμός και πολλές βωμολοχίες χωρίς λόγο! Με το πέρας της πρώτης αργής και βασανιστικής ώρας όπου ο πρωταγωνιστής αρχίζει την αφήγηση για το τι έχει συμβεί ως εκείνο το σημείο, σαν μια μικρή περίληψη, σου δίνεται η εντύπωση πως η ταινία τελειώνει. Κι όμως σκέφτεσαι αποκλείεται αφού δεν έχει συμβεί κάτι συνταρακτικό ακόμα.

Η ταινία συνεχίζει λοιπόν στους ίδιους ρυθμούς με τους οποίους ξεκίνησε. Γίνονται ένα-δυο πραγματάκια και αν είσαι λίγο - έστω λίγο - υποψιασμένος θεατής όπως εγώ εντοπίζεις αμέσως τον ένοχο.

Η ερμηνεία του Casey δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε. Επίσης βαρέθηκα να τον βλέπω σε όλη την διάρκεια της ταινίας με αθλητικές φόρμες (πλήν 1-2 σκηνών που πάει σε κηδείες)!!! Περιμένω να δω και το The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford για να κρίνω πιο σφαιρικά το υποκριτικό του ταλέντο (αν και από το τρέιλερ της ταινίας μου φάνηκε και εκείνη αρκετά αργή... ίδωμεν!)

Συνήθως μου αρέσει να γράφω για ταινίες που μου άρεσαν και να σας τις προτείνω. Εν προκειμένω όμως κάνω αυτό το ποστ για να σας προλάβω να μην παρασυρθείτε από το καλό φαινομενικά καστ και δείτε μια ταινία που πολύ πιθανόν να σας απογοητεύσει! Η τελική απόφαση είναι δική σας!

7 comments:

  1. Δεν την έχω δει, κι έτσι όπως τα λες μπορεί και να μην τη δω.

    Όπως λες, από τις λίγες φορές που "θάβεις" ταινία! :)

    ReplyDelete
  2. Μήπως τελικά επειδή ήταν τόσο μάπα δεν κατάφερε να μπει στον κινηματογράφο; Και μας πουλάνε φούμαρα πως και καλά δεν μπήκε στις αίθουσες γιατί ήταν το θέμα τέτοιο;

    ReplyDelete
  3. Το jesse james το ειδα στην μια και μοναδικη του εμφανιση στο φεστιβαλ θεσσαλονικης κ λεω με σιγουρια πως ειναι η καλυτερη ταινια που ειδα τον προηγουμενο χρονο..λιγο αργη μεν,με συγκλονιστικο συνολο δε...

    Btw Δαναη τσεκαρε και το Juno,ειμαι σιγουρος πως θα το λατρεψεις!

    ReplyDelete
  4. Γκρινιάρη, ναι αλλά τι "θάψιμο" ε; Κομψό και εμπεριστατομένο! ;)

    Νικόλα, δεν το νομίζω.

    Willow, είδα το Juno στο imdb και μου φαίνεται ενδιαφέρον. Με την πρώτη ευκαιρία θα το δω. Παίζει και ο πιτσιρίκος από το Superbad, πλάκα θα έχει! Ευχαριστώ για την πρόταση! :)

    ReplyDelete
  5. Για το Juno έχω ακούσει τα καλύτερα από παντού! Και δε μου γέμισε το μάτι στο trailer!

    ReplyDelete
  6. Πες τα Δανάη πες τα!! Αλλιώς την περίμενα κ αλλιώς μου βγήκε..Το μόνο που την έσωσε την ταινία είναι το τέλος..Το τέλος πραγματικά ήταν όλα τα λεφτά..

    ReplyDelete
  7. Χριστίνα, διάβασα το post σου μόλις και βλέπω πως συμφωνούμε σε αρκετά σημεία. Ωστόσο εγώ πιστεύω πως παρά το ότι το τέλος σε κάνει να προβληματίζεσαι για την απόφαση του πρωταγωνιστή, δεν καταφέρνει να σώσει την ταινία. Με το ίδιο τέλος εάν είχε προηγηθεί κάπως διαφορετικά η ταινία, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη!

    ReplyDelete