Friday 18 January 2008

Dido's Concert @ Lille (21/10/2004)

Χθες το απόγευμα που ήμουν στο αυτοκίνητο και άκουγα ραδιόφωνο πέτυχα το White Flag της Dido. Αμέσως μου ήρθαν οι αναμνήσεις από την συναυλία που παρακολούθησα πριν 3,5 χρόνια στην Γαλλία και σκέφτηκα να κάνω ένα ποστ για να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου αυτή. Έψαξα λοιπόν το DVD που περιλαμβάνει τις φωτογραφίες και τα βιντεάκια από εκείνη την συναυλία, τα αντέγραψα προσωρινά στο pc μου και σας τα παρουσιάζω! Να υπογραμμίσω πως την φωτογραφική μου μηχανή την είχα λίγους μήνες τότε και το memory stick ήταν περιορισμένης χωρητικότητας, οπότε και τα βιντεάκια είναι περιορισμένης διάρκειας!


H Dido ξεσηκώνει το πλήθος.

Χρώματα και μουσική με την εκπληκτική φωνή της Dido. Εκπληκτικός συνδιασμός και μοναδικό αποτέλεσμα!

Η Dido στο video-wall

Και αφού είδατε τις φωτογραφίες απολαύστε και τα βιντεάκια με την μοναδική της φωνή που στο live δεν διαφέρει καθόλου από αυτό που ακούμε στα CD της!!! Είναι εκπληκτικό το πόσο αρχίζεις να εκτιμάς έναν καλλιτέχνη αφού τον έχεις δει ζωντανά. Πριν πάω στην συναυλία η Dido απλά μου άρεσε σαν τραγουδίστρια. Μετά από την συναυλία ανέβηκε πολύ στην εκτίμησή μου! Ήταν πολύ ζωντανή και φιλική και επικοινωνιακή με το κοινό της!

Dido - Stoned




Dido - Here With Me




Dido - Life For Rent



(Όπως προανέφερα δεν είχα "μάθει" ακόμα καλά την ψηφιακή μου και δεν γνώριζα πως γυρνώντας την κάθετα γυρίζει και η εικόνα, νόμιζα πως θα ήταν σαν βιντεοκάμερα και θα τραβούσε κανονικά)


Dido - Hunter




Dido - Thank You



Το Thank You ίσως είναι το πιο αγαπημένο μου τραγούδι της Dido. Κάθε φορά που το ακούω πραγματικά ανατριχιάζω! Έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα! ;-)

Στο επίσημο site της είχα πάρα πολύ καιρό να μπω. Βλέπω πως ετοιμάζει νέο CD που θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες. Είναι βέβαιο πως θα έχει την επιτυχία και των προηγούμενων! Τραγουδιστές με τόσο χαρακτηριστική φωνή που και να την αναγνωρίζεις αμέσως σπανίζουν σήμερα!

Και κλείνοντας ώρα για μια λίγη γκρίνια! Γιατί δεν είμαστε άξιοι σαν χώρα να φιλοξενήσουμε τέτοιες απλές συναυλίες; Η συγκεκριμένη που παρακολούθησα ήταν σε έναν κλειστό συναυλιακό χώρο (Zenith Arena), όχι ιδιαίτερα μεγάλο, που περιελάμβανε λίγες αμφιθεατρικές σειρές καθισμάτων και μια ορχήστρα (το μέρος μπροστά στην σκηνή λέγεται έτσι) και την σκηνή. Τίποτα σπουδαίο. Υπάρχουν τόσα ονόματα που είναι γνωστά, αλλά δεν είναι super ντίβες (όπως πχ η Madonna). Επίσης η συναυλία δεν δόθηκε στο Παρίσι αλλά στην Lille που αν δεν κάνω λάθος είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη στην Γαλλία και είναι τέρμα βόρεια. Στην Ελλάδα γιατί δηλαδή όταν έρχεται κάποιο γνωστό όνομα εμφανίζεται μόνο στην Αθήνα; Σπάνια έχει τύχει να γίνει και 2η συναυλία στην Θεσσαλονίκη (όπως η συναυλία των A-Ha στη οποία είχα πάει, ίσως αναφερθώ σε άλλο ποστ σε αυτήν).

Και μην μου πείτε πως στην Ελλάδα αν έρθει κάποιος καλλιτέχνης όπως η Dido, η Sarah McLachlan, ο Robbie, οι Bon Jovi, η Tracey Thorn, οι Depeche Mode και πολλοί ακόμα δεν θα πωληθούν τα εισιτήρια και δεν θα γεμίσει ο χώρος, γιατί δεν το θεωρώ αυτό δικαιολογία. Ναι η πλειοψηφία του λαού μας είναι "τσιφτετελοντιριντάχτα" και ό,τι να'ναι, αλλά θέλω να πιστεύω πως υπάρχει εκεί έξω ακόμα πολύς κόσμος που περιμένει πως και πως να δει μια συναυλία της προκοπής με τους καλλιτέχνες που αγαπά και στηρίζει πολλά χρόνια!

Ίσως να χρειάζονται νέοι άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τους καλλιτέχνες και να τους πείσουν να έρθουν στην Ελλάδα. Ίσως πρέπει και οι καλλιτέχνες με την κρίση που αντιμετωπίζει η μουσική βιομηχανία να έχουν λιγότερες απαιτήσεις. Ίσως πρέπει και εμείς σαν λαός να μάθουμε να μην είμαστε της τελευταίας στιγμής. Όταν στο εξωτερικό τα εισιτήρια πωλούνται σε χρόνο dt τόσο από τα δισκοπωλεία όσο και από το ίντερνετ πώς θα διασφαλιστεί ο εκάστοτε καλλιτέχνης ότι θα έχει επιτυχία η συναυλία του, όταν στην Ελλάδα οι περισσότεροι τα αγοράζουν τελευταία στιγμή;

Περιμένω τα σχόλιά σας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εσείς τι απ'όλα πιστεύετε ότι φταίει περισσότερο και δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα στις τουρνέ των τραγουδιστών;

6 comments:

  1. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες! Τα videάκια δεν μου τα παίζει καλά το youtube (ίσως φταίει και το rush hour) και δεν έχει ήχο. Έτσι είναι ή έχω κάνει κάτι λάθος;

    Όσο για τις συναυλίες που λες. Την τελευταία δεκαετία νομίζω το σκηνικό έχει αλλάξει πάρα πολύ. Έρχονται πλέον αρκετά ονόματα, σίγουρα βέβαια όχι όσα πάνε στην Αγγλία ή τη Γαλλία. Φαντάζομαι είναι θέμα χρημάτων. Ένα τουρνέ έχει αρκετά μεγάλο κόστος και πρέπει να περιλαμβάνει ούτε λιγότερες ούτε περισσότερες εμφανίσεις απ' όσες συμφέρει οικονομικά. Βέβαια η Lille έχει λιγότερο πληθυσμό απ' ότι η Θεσσαλονίκη, αλλά ενδεχομένω παίζουν κι άλλα, όπως το υπόλοιπο πρόγραμμα των εμφανίσεων ή οι συμφωνίες που έχουν γίνει.
    Δεν ξέρω να σου πω ποιος είναι ο λόγος που κάποιος δεν επιλέγει να συμπεριλαβει στο tour την Θεσσαλονίκη ή και την Αθήνα ακόμα, ίσως κάποιος μέσα από το χώρο να μας διαφώτιζε περισσότερο.

    ReplyDelete
  2. Όχι Γκρινιάρη, κανονικά έχουν ήχο τα βιντεάκια, δεν ξέρω γιατί δεν σου τα παίζει καλά, ξαναδοκίμασε!

    Πρόσθεσα και την photo με το εισιτήριο που νόμιζα ότι το είχα βάλει αλλά το ξέχασα.

    ReplyDelete
  3. Εμένα τα βιντεάκια έπαιξαν όλα μια χαρά και με πολύ καλό ήχο. Καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς όταν λες ότι ακούγεται ίδια ακριβώς όπως στο CD της!

    Όσο για το θέμα των συναυλιών στην Ελλάδα, καταρχήν η Lille δεν συγκρίνεται με τη Θεσσαλονίκη, γιατί λόγω γεωγραφικής θέσης είναι προσιτή όχι μόνο στους κατοίκους της βόρειας Γαλλίας αλλά και στους Άγγλους (58 λεπτά από Ashford με το τρένο), τους Βέλγους (30 λεπτά από Βρυξέλλες), τους Ολλανδούς, ακόμα και τους Γερμανούς. Είναι πάρα πολύ κεντρικό σημείο για τους βορειοευρωπαίους με πολλές σιδηροδρομικές συνδέσεις.

    Εκτός αυτού παίζει και αυτό που λες για τα εισιτήρια. Μια φίλη μου που είχε πάει να δει τον George Michael στην Αθήνα, μου είπε ότι ήταν καταπληκτική συναυλία αλλά δεν είχε πολύ κόσμο. Όταν δεν μπορεί ο George Michael (που γενικώς φημίζεται για τις συναυλίες του) να μαζέψει κόσμο, πώς να τολμήσει κάποιος λιγότερο γνωστός καλλιτέχνης να έρθει, και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη;

    ReplyDelete
  4. Δεν είναι θέμα κόστους.
    Απλώς οι διοργανωτές αυτών των συναυλιών (οι Έλληνες) θέλουν να κάνουν αρπαχτή και τσιμπάνε άγρια τις τιμές των εισιτηρίων.
    Στις άλλες χώρες (π.χ. Πορτογαλία που έχει πάνω κάτω το ίδιο βιοτικό επίπεδο) έχουν πολύ φθηνοτερα εισιτήρια.

    ReplyDelete
  5. Και κάτι ακόμη νομίζω ότι η Λίλλη είναι μια πόλη πανω κάτω σαν την Σαλονίκη.
    Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.

    ReplyDelete
  6. Σοφία, δίκιο έχεις σ'αυτό που λες για την θέση της Lille.

    Μαρουλάκο, βλέπω στο Google πως είναι η 10η πόλη της Γαλλίας και όχι 3η όπως έγραψα στο ποστ. Σύμφωνα με την Wikipedia στην απογραφή του 2005 είχε 226.800 κατοίκους, οπότε θα έλεγα πως είναι αρκετά μικρότερη από την Θεσσαλονίκη!

    ReplyDelete