Tuesday 22 January 2008

Γλωσσοδέτες

Το Σαββατοκύριακο έβλεπα στην τηλεόραση το καινούριο τηλεπαιχνίδι "είσαι πιο έξυπνος από ένα δεκάχρονο" και σε μια ερώτηση είχε έναν γλωσσοδέτη και ρωτούσε τι είναι η φράση. Ξαφνικά μου ήρθαν στο νου διάφοροι γλωσσοδέτες και αρχίσαμε να τους λέμε με το έτερον ήμισυ και είχαμε σκάσει στα γέλια!!

Αυτή τη στιγμή που θυμήθηκα το σκηνικό είπα να ψάξω στο ίντερνετ για να βρω κι άλλους που πιθανόν δεν γνωρίζω. Έβαλα λοιπόν στο Google την λέξη "γλωσσοδέτες" και βρήκα πολλά αποτελέσματα. Τους πιο διαδεδομένους τους είχε στο Wikiquote αν και από αυτούς πάλι τους μισούς ήξερα.

Πάντως έχει πολύ πλάκα ειδικά αν είσαι με παρέα να προσπαθείς να πεις κάποιον γλωσσοδέτη - ειδικά εάν δεν τον γνωρίζεις και δεν έχει εξασκηθεί η γλώσσα σου. Είναι σχεδόν απίθανο να μην ξεκαρδιστείς στο τέλος!

Σας παραθέτω μερικούς από τους γλωσσοδέτες του Wikiquote. Αν θέλετε να βρείτε κι άλλους κάντε και εσείς ένα απλό search, ή αν γνωρίζετε κάποιον που δεν αναφέρεται παρακάτω γράψτε τον για να κάνουμε χαβαλέ!


  • "Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι απ' τον ήλιο ξεξασπρότερη."
  • "Βαρέλι νεροβάρελο, ποιος σε νεροβαρελόδενε;- Του νεροβαρελοδέτη ο γιός.
  • "Εκκλησούλα μολυβδοκολοπελεκητή, ποιός σε μολυβδοκολοπελεκητούσε; Ο γιος του μολυβδοκολοπελεκητή." (Εγώ αυτο το ξέρω ως: "Εκκλησιά μολυδβοτή, μολυβοκοντυλοπελεκητή, ποιος σε μολυβδοκοντυλοπελέκησε; Ο γιος του μολυβδοκοντυλοπελεκητή.")
  • "Έφαγα και χόρτασα,ζεστά ξερά σκαστά κουκιά,με τη ζεστή ξερή σκαστή κουτάλα"
  • "Καλημέρα καμηλάρη, καμηλάρη καλημέρα"
  • "Κοράλι ψιλοκόραλο και ψιλοκοραλάκι."
  • "Μια πάπια, μα ποιά πάπια; Μια πάπια με παπιά."
  • "Μία τίγρη με τρία τιγράκια."
  • "Ο γιος του Ρουμπή,του Κουμπή, του ρουμποκομπολογή,βγήκε να ρουμπέψει,να κουμπέψει,να ρουμποκομπολογέψει,και τον πιάσαν οι ρουμπήδες,οι κουμπήδες,οι ρουμποκομπολογήδες"
  • "Ο παπάς ο παχύς, έφαγε παχιά φακή. Γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή;"
  • "Ο τζίτζιρας ο μίτζιρας ο τζιτζιμιτζιχότζιρας, ανέβηκε στην τζιτζιριά στη μιτζιριά στη τζιτζιμιτζιχοτζιριά, να κόψει τζίτζιρα μίτζιρα τζιτζιμιτζιχότζιρα."
  • "Πίτα σπανακόπιτα σπανακολαδοφραγκοσυκοπαντζαροκολοκυθοπιτα."
  • "Της καρέκλας το ποδάρι, ξεκαρεκλοποδαρώθηκε."
  • 11 comments:

    1. Πφφφφφφ! Σιγά τ' αυτά! Εγώ τα λέω πανεύκολα! Να:

      Ο γιος του Ρουμπή,του Κουμπή, του ρουμποκομπολογή,βγήκε να ρουμπέψει,να κουμπέψει,να ρουμποκομπολογέψει,και τον πιάσαν οι ρουμπήδες,οι κουμπήδες,οι ρουμποκομπολογήδες.

      Είδες; Χεχε!

      Πάντως απ' αυτούς που είπες ξέρω πολύ λίγους! Γενικά δε νομίζω οτι είναι το φόρτε μου. Στο μυαλό μου τους έχω κατατάξει μαζί με τα αινίγματα και τις σπαζοκεφαλιές, και προτιμώ τα τελευταία! (Μμμμμ, μίλησε ο ξύπνιος!)

      ReplyDelete
    2. Εγώ πάντως σου προτείνω να δεις αυτό http://www.youtube.com/watch?v=zqi0DwNLJdM και να ξεραθείς στα γέλια!!!

      ReplyDelete
    3. Το έχω δει αυτό εδώ και καιρό! Όντως είναι πολύ αστείο! Και εγώ νόμιζα θα πόσταρες κανένα βιντεάκι με κάποιον που προσπαθεί να πει γλωσσοδέτες :-P

      ReplyDelete
    4. Δεν είχα χειρότερο στο σχολείο.Ήμουν άθλια...

      Και τώρα χάλια θα τα πω αν προσπαθήσω αλλά σκάω στα γέλια...

      ReplyDelete
    5. Γκρινιάρη, αν μη τι άλλο στο Copy/Paste είσαι αστέρι!!

      Καλά τα αινίγματα και οι σπαζοκεφαλιές είναι άλλη φάση! Μου αρέσει και εμένα να παιδεύομαι να βρω την λύση σε ερωτήματα. Επίσης μου άρεσαν πάρα πάρα πολύ τα ρέμπους!!


      ~~a~~, πρόσεξε μην γλωσσέψεις την μπέρδα σου μόνο χεχε!! ;)

      ReplyDelete
    6. Τον Ρουμπή τον λέω φαρσί :-)

      Ήταν από τους πολύ γνωστούς γλωσσοδέτες όταν ήμουν μικρή.

      Θυμάμαι ότι υπήρχαν κάτι βιβλία που λέγονταν "Οι διακοπές μου" και τα αγοράζαμε τα καλοκαίρια που τελείωνε το σχολείο. Eίχαν μέσα ιστορίες, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές και γλωσσοδέτες. Δεν ξέρω αν κυκλοφορούν ακόμα.

      ReplyDelete
    7. A, δεν το είχα προσέξει στην ανάρτηση, αλλά ο Ρουμπής έχει και συνέχεια:

      "και του πήραν τα ρουμπιά του, τα κουμπιά του, τα ρουμποκουμπόλογά του"

      ReplyDelete
    8. Οκ.. Δεν έχω δύο. Αυτά με τα κουκιά, όπου αντί για σκαστά, λέω ....( παραλείπω πάντα το 2ο σ) και το άλλο με την καρέκλα! Τα άλλα τα καταφέρνω... Κερδίζω κάτι?
      Πάντως θα πάω να διαβάσω και τους άλλους... Έχει γέλιο όλο αυτό!!!

      @ Σοφία:
      Και εμένα μου αγόραζαν τις "Διακοπές μου" όταν ήμουν μικρή... Άρα ή το βιβλίο αυτό βγαίνει πολλά χρόνια (:ρ), ή είσαι λιγότερο από ότι δηλώνεις...!

      ReplyDelete
    9. Να τα πώ; Εδώ στραμπούληξα τα μάτια μου διαβάζωντάς τους, σκέψου τί θα πάθει η γλώσσα μου!!! Ναυτικό κόμπο θα δεθεί!!

      ReplyDelete
    10. @ River: Χαχαχα μάλλον το βιβλίο βγαίνει πολλά χρόνια! Εκτός αν είσαι εσύ μεγαλύτερη απ' ό,τι λες ;-)

      ReplyDelete
    11. Μπα αυτά με δυσκολεύουν λίγο. Έχω που έχω την προφορά του Θέμου (χωρίς βέβαια να έχω τα Εκατομμύρια ή τις καυτές συμπαρουσιάστριες) μόνο αυτό μου έλειπε για να κάνω κανένα κάταγμα στην γλώσσα!!!

      ReplyDelete