Friday 18 January 2008

Κυκλοφόρησε...

... το κυπριακό ευρώ. Πήγα σήμερα να πάρω ένα περιοδικό από ένα μαγαζί Τύπου και στο ταμείο είχε κάτω από το τζάμι 2 κέρματα, ένα τους ενός ευρώ και ένα 2 ευρώ που δεν είχα ξαναδεί. Κοιτάζω πιο προσεκτικά και βλέπω πως είναι τα κυπριακά. Έχω ολοκληρωμένη σχεδόν όλη τη συλλογή νομισμάτων ευρώ απ'όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα πρέπει να έχω το νου μου όπως όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει το ευρώ για να συμπληρώσω και την κυπριακή σειρά.

Ορίστε - για τους συλλέκτες - μια φωτογραφία με όλα τα κέρματα που βρήκα από το Google:

7 comments:

  1. Α, ωραία! Δεν τα είχα δει!

    ReplyDelete
  2. Αμα βρω κανένα εδώ που δουλεύω - κυπριακή εταιρεία - θα σου κρατήσω!
    ;)

    ReplyDelete
  3. @ Γκρινιάρης: Χαίρομαι.

    @ Philos: Ναι ναι κράτα μου χεχε!!

    Ξέρει κανείς τι συμβολίζουν/υποδηλώνουν τα 3 σχέδια (ανθρωπάκι/αγαλματάκι - πλοίο - κριάρια);

    ReplyDelete
  4. Κυρία κυρία! Να πω;;;

    Εγώ ξέρω για το Αγρινό, που είναι το αγριπρόβατο που εικονίζεται στα πρώτα κέρματα. Το συγκεκριμένο είναι σύμβολο της Κύπρου πολλά χρόνια, και το βρίσκεις από το σήμα της Cyprus Airways (σε παραλλαγή) μέχρι και σε επίσημα χαρτιά.

    Έψαξα όμως και βρήκα και για τα άλλα δύο.
    Το καράβι είναι το "καράβι της Κερύνειας" (σσ πόλη στη Βόρεια ακτή της Κύπρου, τώρα στα κατεχόμενα εδάφη). Πρόκειται για ένα αρχαίο καράβι της κλασικής περιόδου, το ναυάγιο του οποίου βρέθηκε στα νερά της Κερύνειας πριν από 40 χρόνια.

    Το αγαλματάκι είναι το "ειδώλιο του Πωμό", που χρονολογείται στο 3.000 πΧ.

    ReplyDelete
  5. Α, επίσης θυμήθηκα, επειδή έχω κι εγώ μια τρέλα με τα νομίσματα, πως το Αγρινό υπήρχε σαν έμβλημα και στα προηγούμενα νομίσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δε θυμάμαι αν ήταν σε όλα, αλλά υπήρχε.

    ReplyDelete
  6. Πρώτη φορά βλέπω Κυπριακό ευρώ, έστω και σε φωτογραφία. Θα δω μήπως πετύχω κανένα σε κάποιο από τα ταξίδια μου στας Ευρώπας.

    Γκρινιάρη, κατατοπιστικότατες οι πληροφορίες σου. Many thanks!

    ReplyDelete
  7. Γκρινιάρη σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Βαρέθηκα να ψάξω τι συμβολίζει το καθένα, πάλι καλά που έχουμε εσένα και μας ενημερώνεις χεχε!

    Σοφία, ναι έχε το νου σου, όλο και κάπου θα πετύχεις! :)

    ReplyDelete