Βρισκόμαστε στην όμορφη μεσαιωνική Σιένα και συνεχίζω την περιήγησή μας στην πολύ ενδιαφέρουσα πραγματικά αυτή πόλη! Στο πρώτο μέρος είδαμε μερικές φωτογραφίες με τις σχετικές πληροφορίες και πάμε να δούμε ακόμα περισσότερες γωνιές της...
Σε πολλά σημεία συναντάμε κάστρα. Εδώ είχαμε βρει ένα πολύ όμορφο αίθριο με ένα πηγάδι στη μέση όπου οι τουρίστες πετούσαν κέρματα κάνοντας μια ευχή (κλασσικά δεν υπάρχει πηγάδι ή συντριβάνι στο εξωτερικό και δη στην Ιταλία που να μην είναι γεμάτο κέρματα χαχαχα!):
Κάποιο μαγαζάκι με σουβενίρ πουλούσε και CDs και μου άρεσε πολύ το εξώφυλλο από τον Κουρέα της Σεβίλλης και το έβγαλα μια φωτογραφία:
Στη Σιένα θα βρείτε και Μουσείο Βασανιστηρίων (Museo della Tortura), το οποίο συναντήσαμε και σε άλλη πόλη, στο San Gimignano. Δεν μπήκαμε, αλλά έβγαλα δύο φωτογραφίες απ'έξω:
Στο πρώτο μέρος είχα πει μερικά πράγματα για το Πάλιο, τη μεγαλύτερη γιορτή της Σιένας που γίνεται κάθε καλοκαίρι στην Πιάτσα ντελ Κάμπο. Συγκεκριμένα η πλατεία στρώνεται με χώμα και λαμβάνουν χώρα οι ιπποδρομίες κατά τις οποίες κάθε αναβάτης στα χωρίς σέλα άλογα εκπροσωπεί και μια περιοχή που λέγεται contrada. Συνολικά υπάρχουν 17 contrade και τα άλογα επιλέγονται στις εκκλησίες της κάθε κοντράντα. Κάθε κοντράντα έχει συνήθως το όνομα ενός ζώου και όποια νικήσει γεμίζει την πόλη με τη σημαία της στην οποία υπάρχει το αντίστοιχο ζώο ή άλλο σύμβολο. Μπορείτε να δείτε τις 17 ομάδες με τα λάβαρά τους εδώ. Το καλοκαίρι του 2010 απ'ό,τι μας είχε πει η ξεναγός είχε νικήσει η χελώνα και μου'χει μείνει γιατί είναι αντιφατικό (η χελώνα που είναι το αργό ζώο νίκησε στις ιπποδρομίες!).
Φανταστείτε λοιπόν την παρακάτω φωτογραφία της Piazza del Campo γεμάτη χώμα με ένα πλήθος κόσμου στη μέση και τα άλογα να τρέχουν γύρω σας!!! Αν δεν μπορείτε να το φανταστείτε, απλά δείτε φωτογραφίες στο google images. Πρέπει να είναι σίγουρα μοναδική εμπειρία!
Λίγα λόγια για την ιστορία της πόλης: η Siena παρουσιάζει μεγάλη άνθιση κατά την περίοδο του Μεαίωνα κυρίως μέσω των εμπορικών και τραπεζικών δραστηριοτήτων αλλά και της υφαντουργίας. Κάποια στιγμή όμως έρχεται αντιμέτωπη με τη Φλωρεντία που ήταν η άλλη μεγάλη δύναμη της ίδιας επαρχίας. Αρχίζουν να μάχονται για το ποιά θα επικρατήσει στην επαρχία και θα ονομαστεί πρωτεύουσα και το 1264 νικάει η Σιένα. Όμως το 1348 ξεσπάει μια λοιμώδης πανούκλα και αφανίζει τους 70.000 κατοίκους από τους 100.000 που είχε η πόλη!!! Επόμενο ήταν λοιπόν η ανάπτυξη να σταματήσει.
Έτσι η Σιένα αρχίζει να αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της μέχρι το 1554 οπότε και η Φλωρεντία μετατρέπεται στο Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης και η Σιένα πέφτει υπό την κυριαρχία της. Η Φλωρεντία δεν της επιτρέπει να εξελιχθεί με αποτέλεσμα να κρατήσει μέχρι και σήμερα όλα τα μεσαιωνικά της χαρακτηριστικά! Σε καλό της βγήκε τελικά! Ίσως αν είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα να μην είχε κρατήσει την ομορφιά που έχει σήμερα και ο τουρισμός να ήταν αισθητά λιγότερος!
Γεωγραφικά είναι χτισμένη στην κορυφή των λόφων, όπως πολλές μεσαιωνικές πόλεις. Φυσικά το ιστορικό της κέντρο έχει ανακηρυχθεί από την Unesco ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η Σιένα έχει πληθυσμό περίπου 60.000 μόνιμους κατοίκους.
Αν βρεθείτε στη Σιένα μη διστάσετε να περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια και να ανακαλύψετε διάφορες γωνίες που πιθανόν να μη φαίνονται στους οδηγούς που έχετε αγοράσει. Μια ήταν οι πρώτες φωτογραφίες της ανάρτησης, μια άλλη αυτή εδώ:
Και πάλι η λύκαινα που θρέφει τον Ρωμύλο και τον Ρώμο, ιδρυτές της Ρώμης. Θα την βρείτε σε πολλά σημεία στη Σιένα, είτε στην κορυφή στήλων είτε σε τοίχους!
Η Σιένα έχει και ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια για την ιταλική γλώσσα στην Ιταλία. Ένα άλλο είναι αυτό της Perugia. Πέραν όμως από τη φιλολογία έχει επίσης πολύ καλή ιατρική και νομική σχολή. Είναι ένα από τα παλαιότερα Πανεπιστήμια της χώρας με έτος ίδρυσης το 1240 και έχει περίπου 20.000 φοιτητές!
Κάποια άλλη εκκλησία...
Το κτήριο που βρίσκεται κεντρικά στην Piazza del Campo με το μεγάλο κωδωνοστάσιο 102 μέτρων είναι και το Δημαρχείο της πόλης. Ονομάζεται Palazzo Pubblico και είναι χτισμένο σε γοτθικό ρυθμό. Ολοκληρώθηκε το 1342.
Εντύπωση μου έκανε που σε όλη την πλατεία ο κόσμος την άραζε στο πάτωμα, λες και ήταν πάνω σε γκαζόν σε κάποιο πάρκο!!!
Και τώρα περνάμε στη συμβουλή μου. Αν επισκεφθείτε τη Σιένα μην αμελήσετε να πάτε στο παρακάτω μέρος! Όπως είστε στην Πιάτσα πάρτε κάποιον από τους δρόμους που βρίσκεται δεξιά ή αριστερά του Παλάτσο και κατεβείτε τα σκαλιά κάτω! Θα βρεθείτε πραγματικά σε ένα άλλο σύμπαν! Θα ξεφύγετε από τη βαβούρα και την πολυκοσμία των τουριστών και θα βρεθείτε ξάφνου κοντά στη φύση με τα πουλάκια να σας κελαηδούν! Εκεί μετά το πάρκινγκ υπάρχουν και κάποια εστιατόρια αν θέλετε να φάτε κάπου πιο ήσυχα. Μην αμελήσετε να δείτε το βίντεο στο τέλος της ανάρτησης όπου στο τέλος έχω αφήσει τον φυσικό ήχο για να δείτε τι όμορφα που είναι!
Ανεβαίνοντας από την άλλη μεριά πάλι πίσω προς την πλατεία είδαμε αυτό το μαγαζάκι που πουλούσε κρασιά και είχε μια πρωτότυπη βιτρίνα με ένα τεράστιο μπουκάλι φτιαγμένο από φελούς μπουκαλιών!!
Τέλος στην Piazza del Campo μην ξεχάσετε να δείτε το συντριβάνι Fonte Gaia (Φόντε Γκάια), μια ορθογώνια κρήνη που διακοσμείται με όμορφα αγάλματα στις τρεις πλευρές της. Αυτή που υπάρχει σήμερα είναι αντίγραφο της πρωτότυπης την οποία είχε κατασκευάσει από το 1409 ως το 1419 ο Jacopo della Quercia σε γοτθικό και αναγεννησιακό ρυθμό. Τα αγάλματα αναπαριστούν τον Αδάμ, την Εύα, την Παναγία με το θείο βρέφος και τις Αρχές (ένα από τα εννέα αγγελικά τάγματα). Το νερό βγαίνει από τα στόματα των λιονταριών που βρίσκονται κάτω από τα αγάλματα:
Και μια βρύση, ακριβώς δίπλα στο συντριβάνι, που λέει ότι το νερό είναι πόσιμο, αλλά δε θα τολμούσα ποτέ να πιώ από εκεί που κυκλοφορούσαν σκυλάκια πριν λίγο!
Μετά από τόσο περπάτημα, λογικό ήταν και να κουραστούμε και να πεινάσουμε. Καθίσαμε σε μια πιτσαρία σε στυλ φαστ φουντ ακριβώς δίπλα στο Παλάτσο Πούμπλικο:
Και κλείνω την ανάρτηση για τη Σιένα με το βιντεάκι που σας είπα, που είναι μια σύνθεση από επιμέρους βιντεάκια από όσα είδαμε στη Σιένα (και από τις δύο αναρτήσεις):
Ελπίζω να σας άρεσε! Επόμενη στάση το San Gimignano.
Ωραίο εύρημα με το βίντεο στην ξενάγηση. Πολύ καλό, πραγματικά!
ReplyDeleteΕύγε σε όποιον κρατάει την κάμερα, αρκετά σταθερό χέρι.
Την καλησπέρα μου.
Ευχαριστούμε πολύ KitsoMitso! Τα εύσημα για τα βιντεάκια πηγαίνουν κυρίως στον Γιάννη, καθώς κατά 90% αυτός τραβούσε βίντεο και εγώ φωτογραφίες. Είναι και η νέα μας κάμερα καλή βέβαια! :)
ReplyDeleteΚαλησπέρα και σε σένα!
Δανάη μου, υπέροχη η ανάρτηση σου!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραίες φωτογραφίες και πληροφορίες και εξαιρετικό το βίντεο με τα ωραία Ιταλικά τραγούδια!!!
Ήταν σαν να ήμουν εκεί...
Πολλά φιλάκια
Ευχαριστώ πολύ magda! Το πρώτο τραγούδι είναι το Come Mona Lisa του Mango, ένα από τα πιο αγαπημένα μου ιταλικά τραγούδια! Το δεύτερο είναι το Amore Per Te του ιδίου!
ReplyDeleteΠω πω και ήθελα πάντα να πάω στη Σιένα... τώρα μου έχεις ανάψει φωτιές!!!
ReplyDeleteΠάντως σκέψου να πεθάνουν 70.000 από τους 100.000 συνανθρώπους σου.... και νομίζουμε εμείς ότι έχουμε προβλήματα!
Χεχε Σοφία, σου το εύχομαι να καταφέρεις να πας λοιπόν! Όσο για τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν τότε και εμένα μου έκανε εντύπωση όταν το είπε η ξεναγός και αναφώνησα "πω πωωωω"!!
ReplyDelete