Wednesday 29 June 2011

Το GreekCharm τώρα και στο Facebook!

Το σκεφτόμουν πολύ τις τελευταίες μέρες αν θα έπρεπε να δημιουργήσω στο Facebook μια σελίδα για το μπλογκ μου. Πολλοί από εσάς που διαβάζω καθημερινά έχετε, αλλά δεν είχα αποφασίσει ακόμα αν εξυπηρετεί κάτι ουσιαστικό μια τέτοια κίνηση. Σήμερα το πρωί το πήρα απόφαση και αποφάσισα να πειραματιστώ και να ανοίξω τελικά μια σελίδα για το GreekCharm στο Facebook. Ο λόγος που με οδήγησε στην απόφαση αυτή είναι κυρίως για να μοιράζομαι τις αναρτήσεις μου με άτομα που γνωρίζω εκτός ίντερνετ και που δεν ασχολούνται με το blogging. Και πού ξέρεις μπορεί σιγά σιγά να αποκτήσω με αυτόν τον τρόπο και καινούριους αναγνώστες. Οψόμεθα...



Όσοι πιστοί μπορείτε να προσέλθετε στη σελίδα του GreekCharm στο Facebook, για να ενημερώνεστε και με αυτόν τον τρόπο για όποιες νέες αναρτήσεις!

Sunday 26 June 2011

Τσαλαπετεινός (βίντεο)

Πριν μερικές μέρες ο άντρας μου τράβηξε με την κάμερά μας έναν Τσαλαπετεινό στο γκαζόν δίπλα στη θάλασσα όπου κάναμε μπάνιο στη Χαλκιδική! Έβαλε φουλ ζουμ και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!


Ο Τσαλαπετεινός του οποίου η επίσημη λατινική ονομασία είναι Upupa epops (το "upupa" μιμείται τη φωνή που βγάζει το συγκεκριμένο πουλί) είναι προάγγελος της άνοιξης και του καλοκαιριού, όπως και το χελιδόνι. Στα αγγλικά λέγεται Hoopoe.

Είναι ένα όμορφο και ξεχωριστό πουλί καθώς έχει ιδιαίτερα χρώματα και αυτό το περίεργο λοφίο που είναι το χαρακτηριστικό του! Έχει μακρύ μυτερό ράμφος και τρέφεται κυρίως με σκουλίκια και διάφορα έντομα. Συνήθως σηκώνει το λοφίο του όταν αισθανθεί φόβο ή κίνδυνο.


Τον Τσαλαπετεινό τον συναντάμε και στις Όρνιθες του Αριστοφάνη. Αντιγράφω από τη wikipedia:

Δύο Αθηναίοι φίλοι, ο πονηρός Πεισθέταιρος και ο αγαθός Ευελπίδης επιθυμούν να βρουν το πουλί Τσαλαπετεινό (που άλλοτε ήταν άνθρωπος, ο βασιλιάς Τηρέας) για να το ρωτήσουν σε ποιά πόλη μπορεί κανείς να ζήσει ήσυχα, πλούσια και ειρηνικά. Στην εισαγωγή του έργου λοιπόν εμφανίζονται οι δύο φίλοι να πετούν μέσα από το δάσος ο ένας πάνω σε μια κουρούνα και ο άλλος σε μια καλιακούδα δηλώνοντας ότι μεταναστεύουν επειδή βαρέθηκαν τη δικομανία των Αθηναίων.
Όταν πια βρίσκουν τον Τσαλαπετεινό, εκείνος τους απογοητεύει καθώς δεν έχει να προτείνει καμία πόλη που να τους αρέσει. Τότε όμως ο Πεισθέταιρος συλλαμβάνει την ιδέα να ιδρύσουν μαζί με τον Τσαλαπετεινό-Τηρέα την πόλη των πουλιών στους αιθέρες, στο μεσοδιάστημα δηλαδή μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων και του κόσμου των θεών. Ο Τσαλαπετεινός πείθεται και καλεί τα πουλιά για να τους ανακοινώσουν μαζί το σχέδιο του Πεισθαίτερου.

Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Όσον αφορά το πουλί μπορεί κανείς να το συναντήσει στην Ευρώπη (κυρίως στην Ισπανία και στην Ελλάδα), στην Αφρική και στην Ασία.

Ελπίζω να σας άρεσε το βιντεάκι!

Thursday 23 June 2011

Νίνο - ΟΚ

Το πρωτοάκουσα στα Mad Music Awards χωρίς να του δώσω ίσως τη δέουσα προσοχή. Πριν 2-3 μέρες όμως που ήμουν στο αυτοκίνητο και το πέτυχα στο ραδιόφωνο με το που άρχισα να το ακούω, σκέφτηκα ότι κάτι μου λέει χωρίς να μπορέσω να το προσδιορίσω και χωρίς να θυμάμαι ποιος το ερμηνεύει. Χθες το βράδυ που ξαναείδα τα Mad το θυμήθηκα!

Το τραγούδι ΟΚ του Νίνο είναι άκρως καλοκαιρινό και όποτε το ακούω μου'ρχεται να χορέψω!


Στίχοι / Lyrics:

Λένε πως η φύση
Θα μας εκδικηθεί
Άπειροι προφήτες
Και χιλιάδες οιωνοί

Λένε ότι οι πλανήτες
Θα ευθυγραμμιστούν
Κι όλα όσα γνωρίζουμε
Ως τώρα θα χαθούν

Κι αν έρχεται το τέλος
Κι η καταστροφή
Το μόνο που μετράει
Για μένα είσαι συ

Κι αν μείνουμε στον κόσμο
Εμείς τελευταίοι
Εφόσον έχω εσένα
Εγώ θα'μαι ΟΚ

Άνθρωποι οργισμένοι
Που επαναστατούν
Κυβερνήσεις πιόνια
Σ'αδιέξοδο οδηγούν

Σαστισμένοι ηγέτες
Αμήχανα κοιτούν
Έναν νέο κόσμο
Στον οποίο δε χωρούν

Κι αν έρχεται το τέλος
Κι η καταστροφή
Το μόνο που μετράει
Για μένα είσαι συ

Κι αν μείνουμε στον κόσμο
Εμείς τελευταίοι
Εφόσον έχω εσένα
Εγώ θα'μαι ΟΚ

Κι αν έρχεται το τέλος
Κι η καταστροφή
Το μόνο που μετράει
Για μένα είσαι συ

Κι αν μείνουμε στον κόσμο
Εμείς τελευταίοι
Εφόσον έχω εσένα
Εγώ θα'μαι ΟΚ
Εγώ θα'μαι ΟΚ
Εγώ θα'μαι ΟΚ
Εγώ θα'μαι ΟΚ
Εγώ θα'μαι ΟΚ

GreekCharm in summer mode!



Εδώ και καιρό ήθελα να αλλάξω το background στο μπλογκ μου και να βάλω το καλοκαιρινό φόντο που έχω κάθε καλοκαίρι, αλλά διάφορες δουλειές με έκαναν και το ανέβαλα διαρκώς. Τώρα όμως ήρθε η ώρα! Εύχομαι σε όλους να έχετε ένα καλό και όσο γίνεται ξένοιαστο καλοκαίρι! :)

Καλοκαιρινή διακόσμηση

Γιατί πρέπει να διακοσμούμε το σπίτι μόνο κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα; Κάθε εποχή έχει τις ομορφιές της και δη το καλοκαίρι, κατά το οποίο μπορούμε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας με όμορφα πράγματα. Ποιός είπε όμως ότι πρέπει να καταξοδευτούμε για να δώσουμε μια καλοκαιρινή "πινελιά" στο σαλόνι ή στη βεράντα μας;

Εγώ έφτιαξα το παρακάτω διακοσμητικό με λιγότερο από 10 ευρώ! Πήρα τις μπλε χρωματιστές πετρούλες από το ΙΚΕΑ με 1,95 € (μπορείτε να βάλετε και πετρούλες που έχετε μαζέψει από την ακρογιαλιά φυσικά) και το γυάλινο μπολ από ένα μαγαζί με είδη σπιτιού από τη γειτονιά μου με 5,80 €. Έβαλα τις πετρούλες στο μπολ και σκόρπισα γύρω-γύρω μερικά κοχύλια που είχα μαζέψει από διάφορες καλοκαιρινές διακοπές. Έβαλα και ένα ρεσό στη μέση και voilà:





Με απλά υλικά που πιθανόν να έχουμε και στο σπίτι μας μπορούμε να φτιάξουμε παρόμοια διακοσμητικά με σχεδόν μηδενικό κόστος! Σκεφτείτε το! ;)

Υποβρύχιο Βανίλια

Πριν λίγο πήγα στο σουπερμάρκετ για μερικά ψώνια και έπεσε το μάτι μου στις βανίλιες πάνω στο ράφι! Είχα χρόνια να φάω και είπα να πάρω. Εξάλλου είναι ό,τι πρέπει για να δροσιστείς το καλοκαίρι!

Παίρνουμε δύο ποτήρια παγωμένο νερό...


Ανοίγουμε το βαζάκι με τη βανίλια και αφήνουμε το άρωμά της να πλημμυρίσει τα ρουθούνια μας...


Παίρνουμε δύο μεγάλα κουτάλια, βάζουμε μια γερή δόση βανίλιας και βουτάμε μέσα στο δροσερό νεράκι...




Και απολαμβάνουμε! Ένα από τα - πολλά - ωραία του καλοκαιριού! :)

Wednesday 15 June 2011

Pisa, Campo dei Miracoli

Η δεύτερη μέρα του ταξιδιού μας στην Τοσκάνη της Ιταλίας μας έφερε πρώτα πρώτα στην Πίζα για να θαυμάσουμε τον πασίγνωστο Κεκλιμένο Πύργο της. Ενώ ο Πύργος είναι παγκοσμίως γνωστός, αυτό που αγνοούσα ήταν η τοποθεσία του. Νόμιζα ότι ήταν ένας Πύργος μόνος του χωρίς κτίρια γύρω του, όμως αυτό που αντίκρισα με άφησε άφωνη!



Ο Πύργος της Πίζας βρίσκεται λοιπόν στο Campo dei Miracoli, την «Αυλή των Θαυμάτων». Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς μπαίνοντας στον χώρο είναι το βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη (επίσημη ονομασία Battistero di San Giovanni, 1152-1284) το οποίο έχει ύψος 54,86 μέτρα, διάμετρο 45,5 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο και το μοναδικό στρογγυλό βαπτιστήριο της Ιταλίας. Όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν στη χώρα είναι οχταγωνικά για να συμβολίζουν τις επτά ημέρες δημιουργίας του κόσμου συν της όγδοης που είναι η ημέρα της ξεκούρασης.



Προχωρώντας βλέπουμε αριστερά μας τον Καθεδρικό Ναό της Πίζας, ο οποίος αν και εξωτερικά είναι εντυπωσιακός, μέσα είναι αρκετά λιτός.


Οι εργασίες για την κατασκευή του Πύργου ξεκίνησαν το 1173 και ολοκληρώθηκαν το 1350 όταν τοποθετήθηκαν και οι επτά καμπάνες του. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο Πύργος της Πίζας άρχισε να γέρνει προτού καν τελειώσει ο τρίτος όροφος, ωστόσο οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά.




Περπατώντας προς τον Πύργο θα δείτε όλους τους τουρίστες να προσπαθούν να βγάλουν την κλασσική φωτογραφία που κάνουν είτε ότι ακουμπούν στον Πύργο, είτε ότι τον σπρώχνουν ή τον τραβάνε, είτε τον έχουν αγκαλιά ή τον σηκώνουν! Μη νομίζετε ότι είναι εύκολο να το πετύχεις καθώς από τη μια έχει πολύ κόσμο και από την άλλη πρέπει να πετύχεις την ακριβή γωνία και απόσταση για να φανεί "πειστικό"!! (Πιστέψτε με δοκιμάσαμε πολλές αποτυχημένες απόπειρες, 1-2 βγήκαν κάπως καλές).


Άγαλμα με παιδιά που παίζουν, δίπλα στον Πύργο


Στην κορυφή του Πύργου της Πίζας δεσπόζει κόκκινη σημαία με άσπρο σταυρό που είναι η σημαία των Μαλτέζων ιπποτών.




Ο Πύργος της Πίζας αποτελεί ουσιαστικά το καμπαναριό του καθεδρικού ναού (Duomo) που βρίσκεται δίπλα του. Έχει ύψος 55,86 μέτρα και 296 σκαλιά. Κατά περιόδους μηχανικές παρεμβάσεις έχουν διορθώσει την κλίση του Πύργου προκειμένου να μην καταρρεύσει! Η τελευταία κράτησε μια δεκαετία, από το 1990 οπότε και ο πύργος έκλεισε για το κοινό και αφαιρέθηκαν οι καμπάνες ώστε να ελαφρύνει από το βάρος, ως τον Δεκέμβριο του 2001 που ξανάνοιξε για τους επισκέπτες. Η κλίση διορθώθηκε κατά 40 περίπου εκατοστά, επαναφέροντας τον στην θέση που είχε το 1838.


Τον Μάιο του 2008 αφού αφαιρέθηκαν 70 τόνοι γης οι υπεύθυνοι μηχανικοί ανακοίνωσαν ότι ο Πύργος σταμάτησε να κινείται για πρώτη φορά στην ιστορία του και δήλωσαν ότι θα πρέπει να μείνει σταθερός για τα επόμενα 200 χρόνια!

Κοντινή άποψη του Κεκλιμένου Πύργου της Πίζας. Πραγματικά ένα στολίδι!! :)

Λεπτομέρεια στην είσοδο του Ντουόμο.




Όλο το «Campo dei Miracoli», που περιλαμβάνει το Βαπτιστήριο, τον Καθεδρικό, τον Πύργο της Πίζας και το Κάμπο Σάντο αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η πύλη των τειχών της πόλης που οδηγεί στο Campo dei Miracoli.

Έξω από την «Αυλή των Θαυμάτων» κατά μήκος των τειχών υπάρχουν λογής λογής υπαίθρια μαγαζάκια που πουλάνε σουβενίρ, τσάντες και διάφορα φαγώσιμα (περισσότερα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βιντεάκι...). Εδώ βλέπουμε κάτι τεράστια σταφύλια και από πάνω νερό σαν συντριβανάκι να τρέχει για να μένουν δροσερά!

Και κλείνω το ποστ με μια σύνθεση από τα βιντεάκια που τραβήξαμε στην Πίζα, για να έχετε και μια ιδέα με κίνηση. Ελπίζω να σας αρέσει...



Sunday 12 June 2011

Μια υπέροχη καλοκαιρινή μέρα...


... αρχίζει με μπάνιο στη θάλασσα (αν και ήταν αρκετά παγωμένη ακόμα):



Συνεχίζεται με ψάρια, γαρίδες και χταποδάκι στα κάρβουνα:



Μετά το φαγητό η απαιτούμενη καλοκαιρινή σιέστα για να ανακτήσουμε δυνάμεις για τη βραδινή έξοδο. Στη συνέχεια βόλτα με το αυτοκίνητο ως την Καλλιθέα, το κέντρο της καλοκαιρινής διασκέδασης στη Χαλκιδική! 22:22 και ένα λεπτό νωρίτερα ήταν 22 βαθμοί! Ώσπου να βγάλω τη φωτογραφία όμως η θερμοκρασία ανέβηκε κατά ένα βαθμό:



Μια βόλτα στον πεζόδρομο της Καλλιθέας για να περάσει λίγο η ώρα, καθώς τα κλαμπάκια γεμίζουν πιο αργά. Μια στάση στο Fregio για βάφλες ήταν ό,τι πρέπει:




Σαββατόβραδο στο Aqua, δεν πέφτει καρφίτσα! Ναι το καλοκαίρι είναι εδώ!!



Συμπέρασμα ανάρτησης: Σαν την Χαλκιδική δεν έχει!!!!!!!

Καλό Καλοκαίρι σε όλους! ;)

Thursday 2 June 2011

Unknown


Ο Dr Martin Harris (Liam Neeson) φτάνει με τη σύζυγό του Liz στο Βερολίνο για μια παρουσίαση οικολογικού χαρακτήρα. Όταν φτάνουν στο ξενοδοχείο όπου θα διαμείνουν αντιλαμβάνεται ότι ο ταξιτζής δεν έχει βάλει μέσα στο ταξί το χαρτοφύλακά του και χωρίς να μπει καν στο ξενοδοχείο παίρνει πάλι ένα ταξί για να πάει στο αεροδρόμιο να το βρει, ενώ η γυναίκα του κάνει check-in και τον βλέπει απορημένη να μπαίνει στο ταξί και να φεύγει.

Στη διαδρομή προς το αεροδρόμιο όμως το ταξί στο οποίο έχει επιβιβαστεί εμπλέκεται σε ένα ατύχημα και καταλήγει στο ποτάμι. Η οδηγός του σώζει τον Martin, αλλά φεύγει κρυφά καθώς βρίσκεται παράνομα στη χώρα.

Ο Martin οδηγείται στο νοσοκομείο και ξυπνάει 4 μέρες μετά από κώμα. Αρχικά η μνήμη του είναι θαμπή, αλλά σιγά-σιγά αρχίζει να θυμάται ποιός είναι και για ποιον λόγο βρίσκεται στο Βερολίνο.

Όταν θα πάει στο ξενοδοχείο για να δει γιατί η γυναίκα του δεν τον αναζήτησε τόσες μέρες, θα βρεθεί με μια δυσάρεστη έκπληξη: η γυναίκα του δηλώνει ότι δεν τον αναγνωρίζει και δίπλα της είναι ένας άλλος που έχει πάρει την θέση του και συστήνει ως σύζυγό της, Dr Harris.

Ο Martin δεν πιστεύει την κακή του τύχη και νομίζει ότι η γυναίκα του απειλείται με κάποιον τρόπο από τον άντρα που έχει πάρει τη θέση του. Πασχίζει να βρει τρόπο να πείσει τον κόσμο ότι είναι αυτός που υποστηρίζει, πείθεται όμως ότι δεν είναι τρελός όταν κάποιοι προσπαθούν να τον σκοτώσουν!

Τότε προσεγγίζει την οδηγό του ταξί Gina (Diane Kruger) για να τον βοηθήσει να θυμηθεί πώς βρέθηκε στο ατύχημα. Τελικά η Gina θα αποδειχθεί μεγάλη βοήθεια για αυτόν...

Το Unknown θυμίζει αρχικά το εκπληκτικό Frantic του 1988, αλλά η εξέλιξή του είναι αρκετά διαφορετική και πρωτότυπη και το τέλος είναι εντελώς απρόσμενο! Αξίζει να τη δείτε!

30ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 2011

Η Έκθεση Βιβλίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην παραλία της Θεσσαλονίκης κλείνει φέτος τόσα χρόνια όσα και η γράφουσα!

Ξέρουμε ότι ανοίγει καθώς ξεκίνησαν τα καλοκαιρινά μπουρίνια που τη συνοδεύουν σταθερά κάθε χρόνο!

Η Έκθεση ξεκινάει αύριο, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011 και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011. Για φέτος αφιερώνεται στους μεγάλους Έλληνες λογοτέχνες Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Κώστα Βάρναλη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την Κυριακή 5 Ιουνίου που είναι Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος όλα τα βιβλία σχετικά με το περιβάλλον θα μπορείτε να τα αγοράσετε με έκπτωση ως και 50%.

Οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης έχουν ως εξής:

Καθημερινά 6:30 μ.μ. - 23:00 μ.μ.
Κυριακές 10:30 π.μ. - 1:30 μ.μ.

Μια βολτούλα ένα από τα ερχόμενα απογεύματα στην παραλία είναι επιβεβλημένη!