Tuesday 29 March 2011

Αριθμητικό Παράδοξο!


Πριν λίγες μέρες έλαβα ένα email από μια φίλη μου Ιταλίδα στο οποίο έγραφε το εξής μαθηματικό παράδοξο:

Αν προσθέσετε την χρονολογία που γεννηθήκατε με την ηλικία που γίνεστε το 2011 τότε το άθροισμα είναι πάντα 111!!

Παραδείγματα:

Αν γεννηθήκατε το 81 και φέτος γίνεστε 30 --> 81+30=111
Αν γεννηθήκατε το 75 και φέτος γίνεστε 36 --> 75+36=111

Δοκιμάστε το!

Το παράδοξο ισχύει αρκεί να έχετε γεννηθεί φυσικά πριν το 2000.

Μου αρέσουν πολύ αυτά τα αριθμητικά παράδοξα!! :)

Sunday 27 March 2011

Το Βιβλίο των Μυστικών - Tom Harper

Πριν λίγες μέρες τελείωσα να διαβάζω Το Βιβλίο των Μυστικών (πρωτότυπος τίτλος The Book of Secrets) του Tom Harper.

Ήθελα να διαβάσω κάποιο βιβλίο που η υπόθεσή του να θυμίζει εκείνα του Dan Brown και όταν το εντόπισα και διάβασα και το οπισθόφυλλο (κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση) μου φάνηκε ότι ήταν πολλά υποσχόμενο και ότι είχε σασπένς και όντως δεν έπεσα έξω!



Λίγα περισσότερα λόγια για το βιβλίο και την υπόθεση:

Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια όπου εναλλάξ παρουσιάζονται δύο παράλληλες ιστορίες οι οποίες σχετικά γρήγορα θα καταλάβουμε πού συγκλίνουν. Η μία διαδραματίζεται με ήρωες του παρόντος και η άλλη λαμβάνει χώρα τον 14ο αιώνα. Στην αρχή ίσως είναι κάπως κουραστικό καθώς ενδιαφέρεται ο αναγνώστης να δει τι θα συμβεί στους ήρωες του σήμερα (όπου το σασπένς είναι πιο έντονο), αλλά όταν γνωρίσουμε και τον κεντρικό χαρακτήρα του 14ου αιώνα, το ενδιαφέρον για την πορεία του είναι αμείωτο.

Το βιβλίο ξεκινάει με το παρόν κατά το οποίο ο πρωταγωνιστής μας ο Νικ που μένει στη Νέα Υόρκη λαμβάνει στον υπολογιστή του ένα περίεργο μήνυμα κινδύνου από την πρώην κοπέλα του την Τζίλιαν (η οποία είναι αρχαιολόγος) κάπου από την Ευρώπη. Όταν αρχίζει να το ερευνά, ο συγκάτοικός του θα δολοφονηθεί, η αστυνομία θα αρχίσει να του κάνει ερωτήσεις, αλλά ο Νικ θέλοντας να βοηθήσει την Τζίλιαν (την οποία δεν έχει ξεπεράσει) θα το σκάσει για την Ευρώπη και η δράση θα εξελιχθεί σε διάφορες χώρες και πόλεις της κεντρικής Ευρώπης.

Η διήγηση της ιστορίας που διαδραματίζεται στο παρόν γίνεται στο τρίτο πρόσωπο. Από την άλλη η διήγηση της ιστορίας που εξελίσσεται στο παρελθόν γίνεται από τον κεντρικό ήρωα στο πρώτο πρόσωπο. Η έκπληξη έρχεται κάποια κεφάλαια αργότερα όταν συνειδητοποιείς ότι ο συγκεκριμένος ήρωας είναι ένας πολύ γνωστός σε όλους μας εφευρέτης!!

Όταν τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου έκανα μια αναζήτηση στη wikipedia για τον συγκεκριμένο εφευρέτη (τον οποίο και φυσικά δεν θα αποκαλύψω για να μη χαλάσω το στοιχείο της έκπληξης) και όντως πολλά από τα άτομα που αναφέρονται στο βιβλίο ήταν ιστορικά πρόσωπα που συνεργάστηκαν μαζί του. Ωστόσο ο συγγραφέας έχει παραδεχτεί ότι δεν έχουν σωθεί πληροφορίες από τα πρώιμα χρόνια του εφευρέτη και οι περιγραφές που κάνει για τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια είναι καθαρά πλασματικές.

Η γνώμη μου είναι ότι το βιβλίο αξίζει και το συνιστώ ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους!

Saturday 26 March 2011

Δεσποινίς Τζούλι

Το GreekCharm συνεχίζει τη συνεργασία του με το θέατρο Τόπος Αλλού και αυτή τη φορά σας παρουσιάζει την παράσταση "Δεσποινίς Τζούλι" του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ σε μια ρηξικέλευθη διασκευή του Πάτρικ Μάρμπερ και σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Μίνας Αδαμάκη.


Ο ανελέητος και λυσσαλέος πόλεμος αρσενικού και θηλυκού τοποθετημένος σε μια εποχή επίσης έντονων συγκρούσεων και ριζικών αλλαγών.

Η επέμβαση και η αλλαγή του Μάρμπερ είναι ότι μεταφέρει τη δράση της τραγωδίας του Στρίντμπεργκ, «Δεσποινίς Τζούλι», από την κουζίνα ενός αρχοντικού στη Σουηδία του 1888, όπου διαδραματίζεται το πρωτότυπο, στην κουζίνα μιας αριστοκρατικής έπαυλης στα περίχωρα του Λονδίνου στις 26 Ιουλίου του 1945, τη βραδιά που το Αγγλικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις πρώτες μετά τον πόλεμο εκλογές με μια σαρωτική νίκη σ’ ολόκληρη την Αγγλία που έμεινε στην ιστορία.

Μετάφραση, Σκηνοθεσία, Σκηνικό, Μουσική επιμέλεια: Μίνα Αδαμάκη

Παίζουν: Μαρία Σολωμού, Μάξιμος Μουμούρης, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή 21:30, Σάββατο 19:00 & 21:30, Κυριακή 20:00

Τιμές εισιτηρίων: 20 €, 15 € (φοιτητικό)

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ, Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων

Η πρεμιέρα της παράστασης είναι στις 8 Απριλίου 2011 και θα ανεβαίνει ως τις 6 Ιουνίου 2011.

Σημείωση: Οι αναγνώστες του blog μας θα χαίρουν ειδικής έκπτωσης 5 ευρώ αρκεί να κάνουν κράτηση μέσω του email 2011.miss.julie@gmail.com

Καλή διασκέδαση!

Sunday 20 March 2011

Τέλος Ιστορίας για τους Faithless!

Είναι το πιο αγαπημένο μου dance group. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει γράψει πραγματικά ιστορία με τραγούδια που έχουν μείνει διαχρονικά. Ποιός δεν έχει χορέψει στους ρυθμούς του Insomnia, του God Is A D.J., του Salva Mea, του Tarantula! Η φωνή του Maxi Jazz θα μας συντροφεύει πάντα ταξιδεύοντάς μας μέσα από τις μελωδίες του συγκροτήματος. Η Sister Bliss θα είναι πάντα στα decks γυρνώντας τους δίσκους. Ο Rollo θα κάνει πάντα έξυπνες κινήσεις, όπως να βάζει την αδελφή του, την Dido, να ερμηνεύει με την αέρινη φωνή της το One Step Too Far. Εξάλλου τα μεγάλα γκρουπς δεν διαλύονται ποτέ πραγματικά... συνεχίζουν να ζουν μέσα από τα τραγούδια τους!

Οι Faithless έχουν συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες (όπως με τον Boy George και το εκπληκτικό Why Go?) αλλά έχουν κάνει και πολλά remix για άλλους D.J.s και καλλιτέχνες.

Ο Maxi Jazz έβγαλε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα στου γκρουπ ότι η πορεία τους τελείωσε. Ωστόσο τόνισε ότι οι συναυλίες που είναι προγραμματισμένες ως το τέλος Μαρτίου σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Χαίρομαι που είχα την τύχη να δω τους Faithless από κοντά παλιότερα σε συναυλία που είχαν δώσει στον Μύλο. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ!

Θα μας λείψουν! :)




Tuesday 8 March 2011

Η Ώρα Της Γης: 26 Μαρτίου 2011


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η WWF μας παροτρύνει όλους να κατεβάσουμε τους διακόπτες των σπιτιών μας για μία ώρα. Φέτος η προσπάθεια γίνεται μεγαλύτερη πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα... Αντιγράφω το email που έλαβα:

Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας!


18 μέρες απομένουν μέχρι την Ώρα της Γης 2011 και ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα, πρωταγωνιστώντας για ακόμα μια φορά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.


Φέτος όμως, το Σάββατο 26 Μαρτίου, στις 20:30, έρχεται η στιγμή να ξεπεράσουμε τη μία ώρα, να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό! Το μήνυμα της Ώρας της Γης 2011 είναι ένα μήνυμα προσωπικής δέσμευσης για τον καθένα από εμάς. Μίας δέσμευσης που δεν περιορίζεται σε 60 λεπτά αλλά θα διατρέχει την καθημερινότητά μας και θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη προστασία του πλανήτη.


Μπείτε στο wwf.gr/earthhour, εγγραφείτε στην Ώρα της Γης και πείτε μας ποια δράση εξοικονόμησης ενέργειας θα ακολουθήσετε πιστά για έναν χρόνο. Διαδώστε τις ιδέες σας στο facebook και σε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους σας. Έτσι ο ισχυρός συμβολισμός της Ώρας της Γης θα μετατραπεί σε πράξη με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια!


Αν πάλι εκπροσωπείτε την τοπική αυτοδιοίκηση, κάποιο φορέα ή μια επιχείρηση μπορείτε και φέτος μέσα από το wwf.gr/earthhour να δημιουργήσετε μια υποσελίδα με τη δική σας «σφραγίδα», μέσα από την οποία θα συγκεντρώνετε συμμετοχές και θα στέλνετε το μήνυμά σας για ένα βιώσιμο μέλλον και ένα ζωντανό πλανήτη!


Φέτος μπορούμε να ξεπεράσουμε τη μια ώρα! Να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.


Saturday 5 March 2011

Μαύρη Κωμωδία

Σήμερα το απόγευμα είδαμε στο θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη την "Μαύρη Κωμωδία" του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Peter Shaffer. Η παράσταση πρωτοπαίχτηκε το 1965 και έκτοτε έχει διασκευαστεί πολλές φορές.

Στην Ελλάδα ανέβηκε στην Αθήνα πριν λίγο καιρό ενώ στη Θεσσαλονίκη ήρθε μόλις την Τετάρτη που μας πέρασε και θα μείνει ως το τέλος του Μαρτίου.

Παραστάσεις δίνονται από Τετάρτη ως Παρασκευή στις 9:15 το βράδυ ενώ Σάββατο και Κυριακή υπάρχουν διπλές παραστάσεις στις 6:15 και στις 9:15.

Όσον αφορά τα εισιτήρια κοστίζουν 22 ευρώ το κανονικό και 18 ευρώ το φοιτητικό και το μαθητικό. Μπορείτε να κάνετε και κράτηση τηλεφωνικώς στο τηλέφωνο του θεάτρου Αριστοτέλειον: 2310-262051 αλλά θα πρέπει να είστε μία ώρα νωρίτερα στο θέατρο για να διαλέξετε θέσεις καθώς τηλεφωνικώς δεν γίνεται.

Ας περάσουμε στην υπόθεση της παράστασης τώρα:

Η Μαύρη Κωμωδία είναι ένα θεατρικό έργο που σας εγγυάται σίγουρο γέλιο και προτείνω ανεπιφύλακτα να πάτε να τη δείτε.

Η παράσταση ξεκινάει με ένα πολύ έξυπνο εύρημα. Τα 5-8 πρώτα λεπτά διαδραματίζονται σε πλήρες σκοτάδι όπου υποτίθεται ότι υπάρχει φως. Τότε καίγεται μια ασφάλεια και φωτίζεται η σκηνή όπου υποτίθεται πως ό,τι συμβαίνει στο εξής γίνεται στο πλήρες σκοτάδι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο στο διαμέρισμα του Μπρίντσλεϊ Μίλλερ (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) ο οποίος είναι ένας φτωχός καλλιτέχνης αρραβωνιασμένος με την Κάρολ Μέλκετ (Τζένη Θεωνά - τον ίδιο ρόλο στην Αθήνα τον έπαιζε η Ζέτα Δούκα) και περιμένει δύο επισκέψεις: τον μέλλοντα πεθερό του, πατέρα της Κάρολ, Συνταγματάρχη Μέλκετ (Τάσος Χαλκιάς) και έναν εκατομμυριούχο συλλέκτη, τον Γκέοργκ Μπαμπέργκερ (Χρήστος Συριώτης), για να δει ένα γλυπτό του.


Η παράσταση ξεκινάει σε πλήρες σκοτάδι (όπου όπως είπα υποτίθεται ότι έχει φως) με τον Μπρίντσλεϊ και την Κάρολ να κλέβουν τα έπιπλα του γείτονά τους, του Χάροντ Γκόριντζ (Χρήστος Σιμαρδάνης) ο οποίος λείπει για το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να εντυπωσιάσουν τόσο τον μπαμπά της Κάρολ όσο και τον πλούσιο επισκέπτη που περιμένουν.

Εκείνη τη στιγμή όμως πέφτει η ασφάλεια του κτιρίου και στο εξής όλα θα πάνε στραβά. Οι ηθοποιοί κουτουλάνε ο ένας πάνω στον άλλο, μπερδεύονται, σκοντάφτουν και γίνεται πραγματικά χαμός. Πρώτη καταφθάνει η Δεσποινίς Φέρνιβολ (Χριστίνα Τσάφου) η οποία είναι μια από τις γειτόνισσες της πολυκατοικίας. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν όταν ο Χάροντ θα επιστρέψει νωρίτερα από το αναμενόμενο και ο Μπρίντσλεϊ θα προσπαθήσει μέσα στο σκοτάδι να γυρίσει τα έπιπλα στη θέση τους χωρίς να αντιληφθεί ο Χάροντ τι έκαναν! Σαν να μη φτάνει αυτό εμφανίζεται χωρίς να την αντιληφθεί κανείς η Κλέα (Πηνελόπη Αναστασοπούλου) με την οποία ο Μπρίντσλεϊ είχε τέσσερα χρόνια σχέση χωρίς η Κάρολ να γνωρίζει τίποτα. Η παρουσία της σίγουρα θα φέρει τα πάνω κάτω! Δεν θα πω όμως περισσότερα γιατί πραγματικά αξίζει να τη δείτε.

Κλείνοντας απλά θα πω ότι συναντάμε και τον Θανάση Τσαλταμπάση στον ρόλο του Σουπόντσιχ, που παιδιού που έστειλε η εταιρεία ρεύματος η παρουσία του οποίου επίσης προκαλεί γέλιο!

Περισσότερα στην πλατεία του θεάτρου! Μην την χάσετε!

ΥΓ. Οι ηθοποιοί όλοι πίσω στα καμαρίνια ήταν πολύ φιλικοί και απλοί και δέχτηκαν όλοι ευχαρίστως να βγούμε φωτογραφία. Ειδικά στο μεγάλο καμαρίνι που μοιράζονταν οι περισσότεροι φάνηκε να υπάρχει μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα μεταξύ τους.

ΥΓ1. Ξέχασα να αναφέρω ότι την παράσταση έχει σκηνοθετήσει ο Πέτρος Φιλιππίδης.