Thursday 8 July 2010

Λέσβος - Μέρα 2η - Μέρος 1ο - Σιγρί

Η δεύτερη μέρα μας βρήκε βεβαίως πιο ξεκούραστους. Ξυπνήσαμε πρωί πρωί με μεγάλη όρεξη να ανακαλύψουμε το νησί της Λέσβου.

Όπως πάντα ξεκινήσαμε με ένα καλό πρωινό! Στην βεράντα του ξενοδοχείου μας μας πλησίαζαν γατάκια αλλά και τα σπουργίτια εδώ είναι πιο ξεθαρεμένα, μέχρι και στην διπλανή μας καρέκλα έρχονταν και κάθονταν!



Καλημέρα λοιπόν και μια όμορφη μέρα ξεκινάει... Το πρόγραμμα που φτιάξαμε για την δεύτερη μέρα έλεγε να ξεκινήσουμε τις εκδρομές με πρώτη στάση το Σιγρί όπου βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.


View Lesvos - Day 2 - Part 1 - Sigri in a larger map

Στο δρόμο μας συναντήσαμε πολλές μονάδες αιολικής ενέργειας...




Ένα από τα πολλά μοναστήρια του νησιού, (εδώ η Ιερά Μονή Υψηλού) που συναντήσαμε στο δρόμο μας:


Κάναμε μια στάση λίγο πριν το Σιγρί για να το απολαύσουμε από ψηλά. Όπως βλέπετε το Σιγρί προστατεύεται από το νησάκι που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του, τη Νησιώπη ή Μεγαλονήσι. Το όνομα του χωριού προέρχεται από την ιταλική λέξη siguro που θα πει ασφαλής και είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι του νησιού. Βρίσκεται δε στο δυτικότερο μέρος της Λέσβου.


"Η διαδρομή της Λάβας", πινακίδα που μας ενημερώνει τι αξίζει να επισκεφθούμε στο Σιγρί. Να αναφέρω εδώ ότι στο δυτικό μέρος του νησιού η βλάστηση είναι πιο αραιή - σε αντίθεση με την πολύ πυκνή και πλούσια βλάστηση της κεντρικής και ανατολικής Λέσβου - και θυμίζει λίγο η εικόνα το ηφαίστειο της Σαντορίνης.


Με το που φτάσαμε στο Σιγρί πήγαμε αρχικά στο Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους. Δίπλα στο μουσείο υπάρχει σε μια στροφή αυτός ο πολύ όμορφος ανεμόμυλος:


Και μπαίνουμε αισίως στο Μουσείο το οποίο είναι ίσως το ωραιότερο που έχω επισκεφθεί στη χώρα μας, τόσο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις όσο και τα εκθέματα αλλά και την συμπεριφορά των υπευθύνων!

Η είσοδος του Μουσείου

Ένας απολιθωμένος κορμός δέντρου δίπλα στην είσοδο του μουσείου

Με το που μπήκαμε και κόψαμε τα δύο εισιτήρια (5 ευρώ το άτομο) ο κύριος στο ταμείο μας έδωσε πολλά ενημερωτικά φυλλάδια για το ίδιο το μουσείο αλλά και για διάφορα άλλα μουσεία του νησιού καθώς και ένα ολόκληρο βιβλίο-οδηγό για τα αξιοθέατα και την ιστορία κάθε δήμου της Λέσβου που ήταν ισάξιο του οδηγού Explorer που είχα αγοράσει (και μάλιστα πιο πρόσφατο, του 2009)! Και όλα αυτά εντελώς δωρεάν!! Κατόπιν αν και ήμασταν μόνο εμείς οι δύο εκείνη τη στιγμή στο μουσείο μια κοπέλα μας έβαλε σε μια πρώτη αίθουσα με καρέκλες και μας έκανε ολόκληρη παρουσίαση με προτζέκτορα όπου μας εξήγησε με ένα πολύ ωραίο βιντεάκι με animation και εικόνες πως προέκυψαν τα απολιθωμένα δέντρα. Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια λοιπόν τα δέντρα αυτά είχαν ύψος εκατό μέτρα (!). Κάποια στιγμή στο δυτικό μέρος του νησιού εξερράγη ένα ηφαίστειο και στη συνέχεια επήλθε παγετός, με αποτέλεσμα τα δέντρα να διατηρηθούν σε διάφορα σημεία και να απολιθωθούν. Όταν τελείωσε η παρουσίαση η κοπέλα μας οδήγησε στις δύο αίθουσες και μας έκανε μια μίνι ξενάγηση λέγοντάς μας δύο λόγια για το τι πρόκειται να δούμε στο μουσείο πριν μας αφήσει να απολαύσουμε τα εκθέματα με την ησυχία μας. Μακάρι όλοι οι εργαζόμενοι στα μουσεία να είχαν αυτό το πάθος και να φέρονταν στους επισκέπτες κατ'αυτόν τον τρόπο! Εύγε και μπράβο!

Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα όχι μόνο από τη Λέσβο, αλλά και από όλη την Ελλάδα και από διάφορα άλλα μέρη του κόσμου. Παραθέτω ενδεικτικά κάποιες φωτογραφίες...

"Λειασμένη τομή απολιθωμένου δέντρου από το απολιθωμένο δάσος της Αριζόνας, Η.Π.Α, με εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Ηλικία 225 εκατομ. έτη"

Απολιθώματα φύλλου δρυός! Λες και είναι ζωγραφισμένα!

Αυτήν την φωτογραφία δεν υπήρχε περίπτωση να μην την βάλω! Μου θυμίζει την πρώτη ταινία του Superman εκεί που πάει στη σπηλιά! Το ορυκτό που βλέπετε είναι Σελινίτης.

"Εκμαγείο απολιθωμένης κάτω γνάθου του γιγάντιου δεινοθηρίου, της οποίας οι ενάμιση μέτρου χαυλιόδοντες είναι οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες δεινοθηρίου στην Ευρώπη"

Να και κάτι από τα μέρη μου! Αντίγραφο κρανίου ανθρωποειδούς του είδους του "ανθρώπου της Χαΐδελβέργης", σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής (αν δεν έχετε πάει αξίζει πάρα πολύ να το επισκεφθείτε!!!)

Δίπλα ακριβώς στο μουσείο υπάρχει ένα μεγάλο πάρκο όπου βρίσκονται εκτεθιμένοι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων στο σημείο ακριβώς όπου βρέθηκαν. Κάναμε και εκεί μια μικρή βόλτα πριν αποχωρήσουμε από το χώρο του μουσείου:



Στη συνέχεια κάναμε μια αυτοκινητάδα ώσπου βρεθήκαμε σε κάτι χωράφια οπότε και αποφασίσαμε να γυρίσουμε πάλι προς το κέντρο του Σιγρίου για να επισκεφθούμε το κάστρο. Εκεί μέσα στα χωράφια συναντήσαμε και αυτο το περίεργο σκιάχτρο-αρκουδάκι χεχε:


Η είσοδος του κάστρου του Σιγρίου. Πρόκειται για το νεώτερο κάστρο του νησιού το οποίο κατασκευάστηκε από τους Τούρκους το 1757 και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Η θέα του χωριού από το κάστρο

Άποψη του κάστρου το οποίο είναι φρούριο μικρών διαστάσεων, τετράγωνο στην κάτοψη και διαθέτει τέσσερις οχυρωματικούς πύργους στις γωνίες του.

Παράθυρο στη θάλασσα

Άλλη άποψη του κάστρου με το Σιγρί στο βάθος

Μια από τις πιο αγαπημένες μου φωτογραφίες τραβηγμένες από το κάστρο! Πέτυχα μέχρι και τον γλάρο στη μέση της φωτογραφίας! :)



Η πολύ όμορφη πέτρινη κατασκευή από πιο κοντά

Το σχήμα αυτό που υπάρχει δίπλα στην κύρια πύλη του κάστρο χαρακτηρίστικο της τουρκικής κατασκευής

Αυτά τα "ολίγα" ως πρώτη στάση της δεύτερης μέρας. Μετά το Σιγρί περνάμε από την Ερεσσό, πηγαίνουμε στην Πέτρα για να καταλήξουμε στη "βάση" μας, τον Μόλυβο. Μείνετε συντονισμένοι για το τρίτο μέρος! ;)

Monday 5 July 2010

Λέσβος - Μέρα 1η - Μόλυβος

Το ταξίδι για τη Λέσβο είχε οργανωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. 5 μέρες στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας (μετά την Κρήτη και την Εύβοια). Το νησί βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, πολύ κοντά στην Τουρκία, και λανθασμένα συχνά το αποκαλούμε και Μυτιλήνη, η οποία όμως είναι η πρωτεύουσα του νησιού.

Φτάσαμε λοιπόν Σάββατο βραδάκι αεροπορικώς στη Λέσβο. Το αεροδρόμιο είναι νότια της Μυτιλήνης, εμείς όμως μέναμε στο Μόλυβο ο οποίος βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού και βολεύει καλύτερα για να επισκεφτείς τις γύρω περιοχές και χωριά. Μιάμιση ώρα περίπου μετά φτάσαμε λοιπόν στο Μόλυβο. Μπορείτε να δείτε την απόσταση στον παρακάτω χάρτη. Μην ξεγελιέστε όμως από την ευθεία που φαίνεται. Εγώ έκανα τη διαδρομή στα google maps μέσα από τους δρόμους οι οποίοι είναι εντελώς ζιγκ ζαγκ και είναι αδύνατο να απαπτύξεις μεγάλες ταχύτητες αλλά στο τελικό αποτέλεσμα φαίνεται για κάποιον περίεργο λόγο μια σκέτη γραμμή:



View Lesvos - Day 1 - Molyvos in a larger map

Φτάσαμε λοιπόν στο ξενοδοχείο μας την ώρα που έδυε ο ήλιος και θαυμάσαμε από το μπαλκονάκι μας ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα:





Στη συνέχεια αφού ξεκουραστήκαμε λίγο πήγαμε για μια πρώτη αναγνωρίστικη βόλτα στον Μόλυβο (ή Μύθημνα). Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μέρος, χτισμένο σε λόφο σε διάφορα επίπεδα με ένα πολύ όμορφο κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή:






Χαρακτηριστικό του Μολύβου είναι τα όμορφα γραφικά πλακώστρωτα σοκάκια:




Στην άκρη του Μολύβου συναντάμε το όμορφο λιμανάκι γεμάτο ψαροταβέρνες. Σε μια από αυτές καθήσαμε και εμείς για να φάμε και θαυμάσαμε ένα εκπληκτικό ολόγιομο φεγγάρι να ξεπροβάλει πίσω από τον λόφο. Δείτε το βιντεάκι παρακάτω...







Λίγο μετά ήρθαν και τα πολύ ωραία φαγητά! Είναι αδύνατο να πας στη Λέσβο και να μη φας νοστιμιές! Εδώ όλα είναι αγνά και νόστιμα:

Πολύ πλούσια χωριάτικη σαλάτα

Παραδοσιακό λαδοτύρι της Λέσβου σε σαχανάκι! Αχ θα μπω μέσα στην οθόνη!! Yummy!

Καλαμάρι τηγανιτό! Όπου ζητήσαμε στο νησί καλαμαράκια τηγανιτά σου έφερναν έτσι ολόκληρο καλαμάρι και το έκοβες εσύ.

Πατατούλες τηγανιτές, σπιτικές και ουχί προτηγανισμένες!

Σαρδελίτσες ψητές που βγάζαν μύτη!

Μετά το φαγητό κάναμε μια τελευταία βολτίτσα και απολαύσαμε την πανσέληνο από πιο ψηλά...



Συνεχίζεται... ;)