Thursday, 16 July 2009

Χανιά: Γραμβούσα & Μπάλος


Στο προηγούμενο ποστ που είχα κάνει για το ταξιδάκι μας στα Χανιά σας είχα υποσχεθεί νέο ποστ για την ημερήσια κρουαζιέρα που κάναμε στο νησάκι Γραμβούσα και στον Μπάλο. Ξεκινήσαμε λοιπόν πρωί πρωί και πήγαμε στο Καστέλι (Κίσσαμος - μισή ωρίτσα από τα Χανιά από την εθνική) απ'όπου αναχωρούν τα πλοιαράκια για την Γραμβούσα και τον Μπάλο. Το "Balos express" με το οποίο πήγαμε την εκδρομούλα αναχωρεί καθημερινά στις 10:15.


Φεύγοντας από το λιμάνι.Μία μεγάλη σπηλιά στη διαδρομή. Σαν ανάποδο στόμα δεν είναι;;

Και η σπηλιά από μακριά.

Πλησιάζοντας στη Γραμβούσα... Η διαδρομή κρατάει μόνο μία ώρα και είναι πολύ ευχάριστη! Μου ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να διαλέξω ποιές από τις 230 φωτογραφίες που τράβηξα θα ανέβαζα για αυτό εδώ το ποστ! :)

Το σκουριασμένο ναυάγιο στο λιμανάκι της Γραμβούσας δίνει ένα χρώμα άλλης εποχής στο περιβάλλον!


Στο νησί συναντά κανείς αμέτρητους κάκτους και μικρά μοβ λουλουδάκια και νιώθεις σαν να περπατάς μέσα σε κάποια έρημο!

Στην Γραμβούσα υπάρχει ένα ενετικό κάστρο το οποίο είναι χτισμένο στην κορυφή του απόκρημνου βράχου, σε ύψος 137 μέτρων. Οι δύο παραπάνω φωτογραφίες ανεβαίνοντας στο κάστρο.

Πλησιάζοντας το κάστρο. Η άνοδος φαινόταν από το λιμάνι μικρή αλλά τελικά μέσα στη ζέστη ήταν αρκετά δύσκολο, 2-3 στάσεις για νερό ήταν αναγκαίες!

Επάνω στο κάστρο υπάρχει γύρω γύρω στο βράχο το τείχος και στη μέση κάποια κτίρια.

Το κάστρο χτίστηκε το 1579-84 από τους Ενετούς. Έχει περίπου τριγωνικό σχήμα και κάθε του πλευρά έχει μήκος ένα χιλιόμετρο. Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως κατάφεραν όχι μόνο να φτάσουν ως εδώ, αλλά και να χτίσουν το εν λόγω κάστρο σε αυτό το υψόμετρο! Η ανάβαση δεν είναι καθόλου εύκολη και κάποια σκαλοπάτια είχαν μεγάλο ύψος!

Η θέα στο λιμανάκι από το κάστρο.


Ο Μπάλος απέναντι στον οποίο πήγαμε στη συνέχεια.

Υπέροχες φωτογραφίες της θάλασσας με τα ερείπια των τειχών.


Η Γραμβούσα συνδέθηκε με τους απελευθερωτικούς αγώνες κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Το νησί χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο για 3 χρόνια από 3000 επαναστάτες, οι οποίοι λόγω έλλειψης τροφής στον τόπο αναγκάστηκαν να επιδοθούν σε πειρατεία.

Σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου και έναν από τους δρόμους μετανάστευσης των πουλιών στη Μεσόγειο. Στη χερσόνησο και στα νησιά της Γραμβούσας εντοπίζονται περισσότερα από 100 είδη πουλιών και 400 είδη φυτών. Σε ενάλια σπήλαια της περιοχής γεννά η μεσογειακή φώκια, ενώ στην περιοχή έρχεται να αναζητήσει συχνά την τροφή της και η θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta.

Εμείς πουλιά μπορεί να μην είδαμε, αλλά πήρε το μάτι μας έναν λαγό να πηδάει δίπλα στο παραπάνω κτίριο! :)

Αφού γυρίσαμε όλο το κάστρο, ξαποστάσαμε για λίγο στη σκιούλα κάτω από το καμπαναριό και ρίξαμε μια πρώτη βουτιά στα καταπράσινα νερά δίπλα στο λιμανάκι για να δροσιστούμε ύστερα από λιοπύρι που υπομείναμε στο κάστρο!
Κάπου εδώ επιβιβαζόμαστε και πάλι στο πλοίο μας. Και τα 2 πλοία που είδατε στις παραπάνω φωτογραφίες διαθέτουν φουσκωτή τσουλίθρα και όσο ήταν αγκυροβολημένα μπορούσε κάποιος αν ήθελε να βουτάει.

Και φτάνουμε μετά από 15 λεπτά αισίως στην λιμνοθάλασσα του Μπάλου! Αυτό που αντίκρυσα δεν θα το ξεχάσω ποτέ! Τέτοια σμαραγδένια νερά δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου! Υπέροχη τοποθεσία με το βουνό και τα σύννεφα στην κορυφή του και εμάς από κάτω να τσαλαβουτάμε στα ρηχά! Η θάλασσα εδώ είναι σαν το Ελαφονήσι για όσους γνωρίζουν. Ρηχή ως τον αστράγαλο και μόνο σε λίγα σημεία φτάνει ως τη μέση! Ένα όνειρο!!!

Στον Μπάλο δεν υπάρχει λιμανάκι όπως στην Γραμβούσα για αυτό και τα πλοία αγκυροβολούν σε 100 μέτρα από την παραλία και έρχονται μικρότερα καραβάκια (που χωρούν περί τα 20 άτομα) και παίρνουν τους επιβάτες λίγους λίγους και τους βγάζουν στην ακτή.


Τύφλα να'χει η Χαβάη, η Καραϊβική και όλα τα εξωτικά νησιά!

Εκεί που σκάει το κύμα η άμμος γίνεται κόκκινη!

Απολαύστε χρώμα! Το απόλυτα κρυστάλλινο νερό!


Ήταν ένα μαγευτικό ταξίδι και αν σκοπεύετε να κατεβείτε στην Κρήτη σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε! Τον δρόμο της επιστροφής τον πήραμε κατά τις 4:40 και 6 παρά 10 το απόγευμα βρισκόμασταν πίσω στο Καστέλι.
Κλείνω το ποστ με δύο βιντεάκια. Το πρώτο είναι από το καραβάκι που μας μεταφέρει στην ακτή του Μπάλου και το δεύτερο μέσα στο πλοίο όταν επιστρέφαμε. Είχε και ωραία μουσική!!! :)

I Feel Nice!!!! :)

Monday, 13 July 2009

Nothing But The Truth

Καιρό έχω να κάνω ποστ για κάποια ταινία, αλλά τελευταία δεν μπορώ να πω ότι είδα κάτι φοβερά αξιόλογο. Τα στάνταρντς των αμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών έχουν ανεβεί πάρα πολύ, έτσι ώστε οι ταινίες συχνά να είναι προβλεπόμενες, αναμενόμενες ή ακόμα και βαρετές.

Όμως μόλις τώρα είδα μια ταινία σε DVD που με συνεπήρε! Ο τίτλος αυτής Nothing But The Truth με ένα σπουδαίο καστ ηθοποιών: Alan Alda, Matt Dilon, Kate Beckinsale και ο David Schwimmer σε έναν ρόλο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που τον έχουμε συνηθίσει στα Friends.


Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Η Rachel Armstrong (Kate Beckinsale) είναι δημοσιογράφος και ανακαλύπτει από μια αξιόπιστη πηγή - την οποία μόνο αυτή γνωρίζει και δεν αποκαλύπτει σε κανέναν - πως η Erica Van Doren (Vera Farmiga) ήταν μυστική πράκτορας της CIA που πήγε στην Βενεζουέλα για να ανακαλύψει αν τα αντίποινα μετά από απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου των ΗΠΑ ήταν δικαιολογημένα (και φυσικά δεν ήταν!). Το άρθρο τυπώνεται στην εφημερίδα και οι υποψίες στρέφονται στην ίδια την Erica, αλλά ταυτόχρονα ασκείται πίεση και στην Rachel να αποκαλύψει την πηγή της. Όταν αυτή αρνείται πεισματικά, μπαίνει φυλακή και παρά το γεγονός ότι χάνει την οικογένειά της (στον ρόλο του συζύγου της ο David Schwimmer) και τον εφτάχρονο γιό της, εμμένει στην θέση της να μην αποκαλύπτει την πηγή της.

Ξέχασα να σημειώσω ότι η Erica έχει επίσης μια κόρη που είναι συμμαθήτρια του γιού της Rachel. Με την κυκλοφορία της εφημερίδας οι ζωές όλων αυτών των χαρακτήρων ταράζονται.

Η ταινία σε κρατάει σε αγωνία κυριολεκτικά από το πρώτο λεπτό ως το τελευταίο καθώς δεν ξέρεις ποιός μπορεί να είναι η πηγή της δημοσιογράφου! Αξίζει πολύ να την δείτε!

Παρακολουθείστε αν θέλετε και το τρέιλερ:Καλή διασκέδαση!!! :)

Tuesday, 7 July 2009

Χανιά: Παλιό Λιμάνι, Θέρισο, Πλατανιάς

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου πήραμε πρωί πρωί ταξί και πήγαμε όλο χαρά στο αεροδρόμιο για να πετάξουμε για Χανιά. Όμως λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο, στην περίπτωσή μας τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Φτάσαμε στο αεροδρόμιο για να μας πουν ότι οι ελεγκτές απεργούν και ότι δεν γίνονται πτήσεις ως τις 12:00 το μεσημέρι. Πήγαμε στα γκισέ της Aegean και μας έκλεισαν θέσεις για την επομένη. Μόνο που δεν υπήρχαν απλές θέσεις και μας έβαλαν στην business! Ήταν η πρώτη φορά που ταξιδέψαμε στην πρώτη θέση και ήταν πολύ ωραία εμπειρία! Περιμέναμε στο lounge της aegean και μας πήρε διαφορετικό βανάκι αφού είχε φορτώσει όλο το αεροπλάνο. Μας έδωσαν ζεστές πετσετούλες για τα χέρια και πρωινό με γιαούρτι και μέλι και ένα ακόμα γλυκάκι. Όταν φτάσαμε οι βαλίτσες μας βγήκαν πρώτες καθώς είχαν ταμπελάκι "priority". :)

Ευτυχώς θα μέναμε σε συγγενείς και δεν "κλαίγαμε" τα λεφτά που πιθανόν θα είχαμε πληρώσει σε ξενοδοχεία λόγω της ταλαιπωρίας αυτής. Αφού λοιπόν φτάσαμε την Παρασκευή στα Χανιά και ταχτοποιηθήκαμε, βάλαμε τα μαγιώ μας καθώς η ζέστη ήταν μεγάλη και δεν ήταν δυνατόν να μείνουμε κλεισμένοι μέσα!

Για το πρώτο μας μπάνιο διαλέξαμε έναν από τους κολπίσκους στους Αγίους Αποστόλους:

Το σκηνικό με τις δύο σπηλιές στο βάθος είναι κάτι το μοναδικό. Μου θυμίζει κυάλια ή καλύτερα view master!

Το Σάββατο το βράδυ βγήκαμε για μια must βόλτα στο παλιό λιμάνι, απ'όπου ήταν και η φωτογραφία του quiz.

Δυστυχώς είχα ξεχάσει στο σπίτι το τριποδάκι μου και δεν μπόρεσα να βγάλω τον φάρο όπως ήθελα. Βρήκα όμως 1-2 μέρη που μπορούσα να ακουμπήσω την κάμερα και βγήκαν καλούτσικες οι φωτογραφίες.

Το μπαράκι "Fortezza" δίπλα από τον φάρο, στο οποίο πηγαίνει κάποιος μόνο με καραβάκι.

Οι φωτογραφίες που πιστεύω ήταν οι πιο πετυχημένες από την βόλτα μας στο παλιό λιμάνι είναι οι δύο ακόλουθες:


Την Κυριακή το πρωί πήγαμε για μπάνιο και πάλι στους Αγίους Αποστόλους και το μεσημέρι πήγαμε για φαγητό στο Θέρισσο, ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό που "εξειδικεύεται" στα παϊδάκια. Όλα τα κρέατα εδώ είναι ένα κι ένα!

Η ταβέρνα στην οποία φάγαμε:

Τα παϊδάκια που λέγαμε!

Άλλες απόψεις της ταβέρνας. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ίσκιος που δημιουργείται δεν είναι από κλιματαριά αλλά από μουριά!

Άποψη του χωριού προς τα πάνω. Αριστερά διακρίνετε ένα άγαλμα. Είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς το Θέρισο είναι το χωριό από το οποίο κατάγεται ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός.


Όμορφη εκκλησίτσα ακριβώς πίσω από το παραπάνω άγαλμα, υπό τη σκιά του γέρου-πλάτανου.


Το ίδιο βράδυ είπαμε να πάμε για διασκέδαση στον Πλατανιά, την περιοχή των Χανίων που είναι συγκεντρωμένα πολλά μπαράκια και εστιατόρια. Δυστυχώς όμως δεν ήταν όμως το θυμόμασταν. Στα μπαράκια τα πράγματα ήταν πολύ χαλαρά. Δεν είχε πουθενά δυνατή μουσική για διασκέδαση, παντού ήταν στο καθιστό και στο χαλαρό.

Το λυπηρό που διαπιστώσαμε ήταν ότι ο τουρισμός στα Χανιά ήταν ιδιαίτερα πεσμένος. Άλλοτε στον Πλατανιά γινόταν το αδιαχώρητο, ενώ τώρα τα περισσότερα μαγαζιά ήταν μισο-άδεια.

Ανακαλύψαμε και τι έκανε ο Admiral Adama μετά το τέλος του Battlestar Galactica! Άνοιξε εστιατόριο! Ακούς Σοφία;;;!!! :P

Παρακάτω βρήκαμε και τον Terminator!

Εδώ υπάρχουν πάρα πολλά mini golf. Δεν περίμενα να δω τόσα πολλά!

Άλλο μαγαζί με παιχνίδια για παιδιά, ηλεκτρονικά και μίνι γκολφ.


Πεζόδρομος με μαγαζάκια.

Όμορφο πέτρινο κτίριο, μάλλον ενοικιαζόμενων δωματίων.

Το εντυπωσιακό Porto Platanias. Μου άρεσαν τα μοντέρνα συντριβανάκια στην είσοδο του.

Να και οι διεθνείς γεύσεις: Ινδικό πάνω και Κινέζικο κάτω.

Μια ταβέρνα και στο φόντο το φεγγάρι.

Περίεργος μεγάλος θάμνος κομμένος σαν ανθρώπινη φιγούρα που παίζει γκολφ!

Ακόμα κι αν δεν βρήκαμε να καθήσουμε κάπου, ήταν μια ωραία βόλτα αυτή στον Πλατανιά. Επειδή το ποστ έγινε αρκετά μεγάλο θα το σταματήσω εδώ. Την Δευτέρα 29/06 πήγαμε ημερήσια κρουαζιέρα στην υπέροχη Γραμβούσα και στον μαγευτικό Μπάλο. Μείνετε συντονισμένοι γιατί οι φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν είναι το κάτι άλλο!!!